چند خصلت از سعید نفیسی / عیسی صدیق

1400/3/18 ۱۱:۰۶

چند خصلت از سعید نفیسی / عیسی صدیق

آشنائی من با سعید نفیسی از 1297 خورشیدی و همکاری من با او از 1304 آغاز شد. در آن تاریخ من معلم مدرسۀ حقوق و دارالمعلمین بودم و پس از نمایندگی در مجلس مؤسسان (در آذر ماه 1304) ریاست کابینۀ وزارت فواید عامه را موقتاً بر عهده گرفته بودم.

 

آشنائی من با سعید نفیسی از 1297 خورشیدی و همکاری من با او از 1304 آغاز شد. در آن تاریخ من معلم مدرسۀ حقوق و دارالمعلمین بودم و پس از نمایندگی در مجلس مؤسسان (در آذر ماه 1304) ریاست کابینۀ وزارت فواید عامه را موقتاً بر عهده گرفته بودم. وزارت فواید عامه وظایف چهار وزارتخانۀ راه و کشاورزی و بازرگانی و صنایع را انجام می داد و در آنجا سعید نفیسی ریاست کارگزینی را به عهده داشت. هر وقت گزارشی به امضای سعید نفیسی به کابینه می رسید من از انسجام و منطق و روشنی آن در شگفت می شدم تا روزی از او پرسیدم با آن همه فضل و بلاغت چرا در وزارت فواید عامه به خدمت مشغول است و به وزارت معارف وارد نشده و او علت را اتفاقات و حوادث روزگار ذکر کرد. سئوال کردم اگر انتقال او به وزارت معارف میسر شود آیا بدان تمایل دارد و او جواب مثبت داد.از این رو دو ماه بعد که مدرسۀ تجارت در وزارت فواید عامه تأسیس گردیدسعید نفیسی به معلمی منصوب و از اواخر 1304 به تدریس مشغول شد.

در خرداد 1305 دولت عوض شد و من به وزارت معارف بازگشتم و از آبان ماه معاونت ادارۀ کل معارف را بر عهده گرفتم. سه ماه بعد که سید محمد تدین وزیر معارف شد رضاشاه را به تفسیر و اجرای اصل 19 متمم قانون اساسی متقاعد کرد و مقرر گردید که تمام مدارس به استثنای مدارس نظام در تحت ریاست و مراقبت وزارت معارف قرار گیرد. لذا مدرسۀ تجارت و مدرسۀ سیاسی با معلمان و بودجه از وزارت فواید عامه و امور خارجه به وزارت معارف انتقال یافت و همکاری من با سعید نفیسی که از اواخر 1304 آغاز شده بود تا پایان عمر آن مرحوم ادامه پیدا کرد: پس از مدرسۀ تجارت در دانش سرای عالی و دانشکدۀ ادبیات سپس در کنگرۀ فردوسی و فرهنگستان ایران و سازمان پرورش افکار و شورای فرهنگی سلطنتی.

دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، سال چهاردهم بهمن 1345 شماره 3 (پیاپی 55)

دریافت مقاله

منبع: پرتال جامع علوم انسانی

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: