1399/4/14 ۰۴:۳۰
بررسی تاریخچۀ دیوان و دیوانسالاری این واقعیت را آشکار میسازد که آخرین توقفگاه و ایستگاه این تشکیلات در خارج از مرزهای ایران و در شبهقاره بوده است.
«فرهنگ مختصر اصطلاحات دیوانی شبهقاره (عصر اکبرشاه)» تألیف ثریا پناهی، دربردارندۀ مجموعهای از اصطلاحات دیوانی رایج در دورۀ تیموریان شبهقاره (عصر اکبرشاه) است. اهمیت و نقش زبان فارسی را در اصطلاحات مورد کاربرد نهادهای اداری، مالی و نظامی شبهقاره در فرهنگهایی از این دست میتوان یافت. اصطلاحاتی که برخی از آنها امروز نیز کاربرد دارد.
نویسنده در مقدمه یادآور شده است که «دربارۀ اصطلاحات دیوانی و دیوانسالاری در شبه قاره فرهنگ ویژه و اثر خاصی تهیه نشده است که از نظر ساختار به کتابهای اصطلاحات دیوانی دورۀ غزنوی و سلجوقی تألیف حسن انوری یا فرهنگ اصطلاحات دیوانی دورۀ مغول تألیف شمیس شریک امین مانند باشد».
وی مخاطبان این دست فرهنگها را محققان عرصۀ ایران و شبهقاره، فرهنگنگاران، واژهشناسان، فعالان واژهگزینی، مصححان نسخههای خطی و مؤلفان مقالههای دانشنامهای و مترجمان دانسته و افزوده است: «هر چند در زمینۀ فرهنگنویسی در شبهقاره پژوهشهایی ارزنده و ماندگار انجام شده است و میتوان برخی از این واژهها و اصطلاحات را در آنها یافت، تا امروز اثری مجزا به صورت واژهنامۀ توصیفی دربارۀ اصطلاحات دیوانی تألیف نشده است. فرهنگهای موجود در شبهقاره غالبا عمومیاند و روشهای فرهنگنویسان در زمینۀ آوانویسی به سبکهای سنتی، یعنی قیاسی یا توصیفی، بوده و شیوههای مؤلفان آنها در بخش تعریف و ریشهشناسی نیز تابع نظامی مشخص نبوده است».
وی سرواژهها را بر اساس چند متن مهم تاریخی عهد اکبرشاه، یعنی آیین اکبری و اکبرنامه اثر ابوالفضل علامی، منتخب التواریخ عبدالقادر بدایونی و طبقات اکبری خواجه نظامالدین احمد هروی فراهم آورده است. به گفتۀ مؤلف این متون نمایندۀ گونۀ فارسی هندوستانی هستند که متأثر از مناسبات و تعاملهای زبانی و غیرزبانی جوامع مختلف ایران و شبه قاره در دورههای تاریخی هند میانه بوده است.
کتاب «فرهنگ مختصر اصطلاحات دیوانی شبهقاره (عصر اکبرشاه)» اقتباسی از رسالۀ دکتری ثریا پناهی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بوده که با مقدمۀ احمد سمیعی گیلانی، در 129 صفحه و با بهای 20 هزار تومان، از سوی انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شده است.
منبع: میراث مکتوب
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید