کتاب «مهدویت در ایران معاصر» منتشر شد

1393/8/17 ۱۰:۵۹

کتاب «مهدویت در ایران معاصر» منتشر شد

کتاب «مهدویت در ایران معاصر»پس از طرح مبانی نظری و بیان الگوی حکومتی مهدویت و ویژگیهای حکومت مطلوب مهدوی، با الگوپذیری از آموزه های مهدویت، به بررسی و تبیین تأثیر آن آموزه ها در تحولات سیاسی – اجتماعی ایران معاصر از زمان قاجاریه تا رژیم پهلوی پرداخته است.

 

کتاب «مهدویت در ایران معاصر»پس از طرح مبانی نظری و بیان الگوی حکومتی مهدویت و ویژگیهای حکومت مطلوب مهدوی، با الگوپذیری از آموزه های مهدویت، به بررسی و تبیین تأثیر آن آموزه ها در تحولات سیاسی – اجتماعی ایران معاصر از زمان قاجاریه تا رژیم پهلوی پرداخته است.

مرکز اسناد انقلاب اسلامی در جدیدترین اثر خود کتاب «مهدویت در ایران معاصر» تألیف فاطمه امانی توانی را منتشر کرد که در آن پس از طرح مبانی نظری و بیان الگوی حکومتی مهدویت و ویژگیهای حکومت مطلوب مهدوی، با الگوپذیری از آموزه های مهدویت، به بررسی و تبیین تأثیر آن آموزه ها در تحولات سیاسی – اجتماعی ایران معاصر از زمان قاجاریه تا رژیم پهلوی پرداخته است. این تأثیرگذاری از دو جنبهی سلبی و ایجابی و در سه حوزه تأثیرات شناختی (کلامی – اعتقادی)، تأثیرات گرایشی (اخلاقی) و تأثیرات رفتاری (فقهی) مورد بررسی قرار می گیرد.

کتاب حاضر در قالب چهار فصل و یک نتیجه گیری کلی سازماندهی شده است. فصل اول شرح کلیات و چارچوب نظری است. در اين فصل ابتدا به عنوان پيش زمينه، انديشه مهدويت در قرآن بررسی و در ادامه نظريه تغيير محتوای درونی انسان از ديدگاه شهيد صدر و نظريه انقلاب و تغيير و تحول از ديدگاه شهيد مطهری به عنوان چارچوب نظری پژوهش بيان شده و سپس ارتباط ميان جريانهای مهدويت با تحولات سياسی ـ اجتماعی ايران مورد بررسی قرار گرفته و در پایان به كاربست چارچوب نظری با موضوع مورد نگارش پرداخته شده است.

عنوان فصل دوم، ساختار نظام سیاسی مطلوب مهدوی است. هدف اين فصل، شناسايی هرچه بهتر حكومت مطلوب حضرت مهدي (عج) است تا ضمن بررسی ابعاد مختلف آن، دريابیم كه حكومت حضرت مهدی (عج) به عنوان يك حكومت مطلوب و ايدئال دارای چه ساختار و ويژگيهايی است؛ لذا برای بررسی آن از آيات و روايات ائمه معصومين (علیهمالسلام) بهره گرفته شده است.

در فصل سوم، نقش آموزه مهدویت در تحولات عصر قاجار در قالب دو گفتار تأثیرات ایجابی و سلبی در سه حوزه تأثیرات شناختی، گرایشی و اخلاقی بررسی شده است. در این عصر مكاتب انحرافی شيخيه، بابيت و بهائيت شکل گرفتند. رهبران اين مكاتب با ابداع ركن رابع به ادعای ارتباط با امام زمان (عج) پرداختند و خود را نايب ایشان دانسته و در نهايت خود را خدا ناميدند و با منسوخ اعلام كردن دين اسلام ادعای آوردن دين جديدی كردند كه حدود يك قرن گروه زیادی از مردم را به سوی عقايد انحرافی خود سوق دادند. اما از سوی ديگر با تأثيرپذيری ايجابی آموزه‌های مهدويت در اين عصر مسئله امامت در عصر غيبت مطرح شد و علما به عنوان مراجع مذهبی در ترويج مبانی اسلامی و مهدوی به عنوان نائب امام (ع) به صيانت از مذهب در مقابل حاكمان پرداختند.

در فصل چهارم نیز نقش آموزه مهدویت در عصر پهلوی در قالب دو گفتار تأثیرات ایجابی و سلبی در سه حوزه تأثیرات شناختی، گرایشی و رفتاری بررسی شده است. در عصر پهلوی تحولی در اراده و انديشه مردم برای رسيدن به يك وضعیت مطلوب و ایدئال شكل گرفت كه امام (ره) از آن به عنوان يك معجزه ياد كردند و آن پيروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 بود. امام خمينی ريشه همه ناهنجاريهای اخلاقی و اجتماعی ايران در عصر پهلوی را ناشی از سياستهای غيراخلاقی رضاخان و محمدرضا پهلوی می دانست. برای امام (ره) بسيار ناراحت كننده بود كه در كشوری که مردم آن معتقد به مبانی اسلامی اند و با نام امام زمان (عج) از فرهنگ شيعه دفاع می كنند، كسی در رأس جامعه قدرت را در دست داشته باشد كه خود مظهر همه بی اخلاقيها و بی‌عفتيهاست و به هيچ‌وجه برای مبانی اسلامی و مهدوی در جامعه ارزش قائل نيست. از اين رو امام (ره) برای مقابله با رژيم شاه با تکیه بر فرهنگ‌سازی و نقش دين و ارزشهای اسلامی در راستای فرهنگ مهدويت، به اصلاح جامعه پرداخت و در كتب اخلاقی خود همواره بر نقش ارزشهای اسلامی در تهذيب و به كمال رساندن سجايای اخلاقی انسانها تأكيد می‌كرد. در حوزه تأثيرپذيری سلبی آموزه های مهدويت در اين عصر، انجمن حجتيه شكل می گيرد. در این فصل تأثيرات این انجمن به بررسی گذاشته می شود. پایان‌بخش کتاب، نتیجه گیری کلی و كتابنامه است.

کتاب «مهدویت در ایران معاصر» در شمارگان 1000 نسخه و 208 صفحه و به قیمت 55.000 ريال در آبان ماه سال جاری منتشر گردیده است.

لازم به ذکر است علاقه مندان جهت تهیه این کتاب می توانند به فروشگاه این مرکز در خیابان انقلاب، خیابان ۱۲فروردین، بعد از خیابان شهدای ژاندارمری نبش مجتمع ناشران و یا با شماره تلفن های ۶۶۹۵۳۶۰۷ و ۶۶۹۶۱۵۳۶ تماس بگیرند.

خبرگزاری مهر

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: