مکتب اجتهادی آخوند خراسانی

1397/7/21 ۰۷:۴۵

مکتب اجتهادی آخوند خراسانی

کتاب «مکتب اجتهادی آخوند خراسانی» متشکل از مجموعه مقالات و یادداشت‌هایی است که اگر چه اکثر آنها پیش از این در مجله تحقیقات حقوقی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده،‌ اما اینک با پیرایش و ویرایش مناسبی در قالب یک مجموعه به همراه یکسری مطالب جدید دیگر منتشر شده است. محتوای عمومی کتاب حاضر ناظر بر تحولات اجتهاد شیعی در صدسال اخیر بوده است.

 

 

کتاب «مکتب اجتهادی آخوند خراسانی» متشکل از مجموعه مقالات و یادداشت‌هایی است که اگر چه اکثر آنها پیش از این در مجله تحقیقات حقوقی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده،‌ اما اینک با پیرایش و ویرایش مناسبی در قالب یک مجموعه به همراه یکسری مطالب جدید دیگر منتشر شده است. محتوای عمومی کتاب حاضر ناظر بر تحولات اجتهاد شیعی در صدسال اخیر بوده است. صدسالی که به وقوع نهضت مشروطیت و تاسیس مجلس شورای ملی در کانون حوادث معطوف به تجدید و درگیری با سنت بوده است. محقق داماد همواره تلاش می‌کند تا با حفظ سنت اصولی با محوریت مکتب اجتهادی آخوند خراسانی، نگاهی به مسائل معاصر داشته باشد. گام نخست برای چنین هدفی آشنایی با روش اصولی آخوند است که این کتاب متکفل توضیح آن است.

محقق داماد در پیشگفتار خود به این نکته می‌پردازد که اجتهاد در بستر تاریخ تعریف واحد و ثابتی برای خود حفظ نکرده و به حسب مقتضیات زمان توسط متفکرین دگرگون شده است.

مکاتب اهل سنت باب اجتهاد را مسدود اعلام کردند و پیروان مکتب تشیع در معرفی احکام شریعت به سطح وسیعی اجتهاد را توسعه بخشیدند و می‌نویسد:‌«توسعه اجتهاد در میان شیعیان موجبات فربه شدن دانشی تحت عنوان «علم اصول فقه» را فراهم ساخت. شیعیان به موازات حوزه شریعت در بخش مباحث کلامی نیز خود را از قید و بند بحث‌های سنتی اشاعره و معتزله رها کرده و الهیاتی تحت عنوان «حکمت متعالیه» که می‌توان آن را «حکمت شیعی» نامید. تاسیس نمودند.

این حکمت مبتنی است بر تعقل بشری و تدین به آزمون‌های وحیانی و تعلیمات پیامبر و اهل بیت(ع). علم اصول در سیر تاریخی خود رشد تکاملی داشت و در مدارس مختلف به روش‌های متفاوتی تدوین و ارائه شده است.»

عناوین مطالب کتاب حاضر عبارتند از: سیر تاریخی اجتهاد شیعی، مکتب ها، حوزه‌ها و روش‌ها؛ اجتهاد صناعت محور خراسانی؛ دیدگاه‌ها؛ اجتهاد بر محور عدالت؛ نقش اصل عدالت در اجتهاد شیعی و توسعه حققو بشر؛ جایگاه اصل کرامت انسانی در اجتهاد شیعی؛ اصل عدم ولایت و مستنثیات آن از نظر شیخ انصاری و محقق خراسانی؛ اجتهاد مستمر شیعی در رویارویی با مسائل عصر حاضر.

کتاب «مکتب اجتهادی آخوند خراسانی» توسط مرکز نشر علوم اسلامی در ۳۸۴ صفححه و شمارگان هزار نسخه منتشرشد.

منبع: روزنامه اطلاعات

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: