انقلاب اسلامی در غرب

1393/1/16 ۰۸:۲۷

انقلاب اسلامی در غرب

کتاب «انقلاب اسلامی در غرب» اثری تاریخی از مورخ اسپانیایی ایگناسیو اولاگوئه (1974-1903) است که به خلاف باور عمومی مورخان که ورود مسلمانان به جزیره ایبریا در قرن هشتم را به عنوان حمله می‌خوانند، از این واقعه به عنوان انقلاب اسلامی یاد می‌کند؛ انقلابی که می‌توان گفت نتیجه یک تغییر درازمدت است که با ورود آریانیسم (دیدگاهی متفاوت نسبت به مسیحیت) به شبه جزیره ایبریا در قرن چهارم میلادی رخ داد. وی در کتابش می‌نویسد:«این جنگ‌ها و کشتارها داستان‌های بی‌بنیانی است که در پانصد سال گذشته استعمار و کلیسا، برای حفظ آبروی خویش به دست مورخان وابسته جعل کرده‌اند».

 

دبا/ محمود فاضلی: کتاب «انقلاب اسلامی در غرب» اثری تاریخی از مورخ اسپانیایی ایگناسیو اولاگوئه (1974-1903) است که به خلاف باور عمومی مورخان که ورود مسلمانان به جزیره ایبریا در قرن هشتم را به عنوان حمله می‌خوانند، از این واقعه به عنوان انقلاب اسلامی یاد می‌کند؛ انقلابی که می‌توان گفت نتیجه یک تغییر درازمدت است که با ورود آریانیسم (دیدگاهی متفاوت نسبت به مسیحیت) به شبه جزیره ایبریا در قرن چهارم میلادی رخ داد. وی در کتابش می‌نویسد:«این جنگ‌ها و کشتارها داستان‌های بی‌بنیانی است که در پانصد سال گذشته استعمار و کلیسا، برای حفظ آبروی خویش به دست مورخان وابسته جعل کرده‌اند».

 

نویسنده در «انقلاب اسلامی در غرب» به بررسی تاریخ می‌پردازد. اولاگوئه استدلال می‌کند «تهاجم اسلامی» به شبه جزیره ایبری شامل مجموعه‌ای از جنگ‌های خونین نبود، بلکه فرآیند بهره‌جویی برای درگیری‌های داخلی کلیسای کاتولیک بود که به همگونی فرهنگی منجر شد. اولاگوئه ادعای خود را با اسناد و مدارک گسترده‌ای بیان می‌کند. از نظر نویسنده جنگ‌هایی مانند نبرد گوادالته، کوادونگا و پواتیه زد و خوردهایی بودند که بین پیاده نظامان و گروه‌های کوچکی از لشکریان در گرفت. مدنیت اسلام با روند رشد و تكامل در تاريخ اديان پیروز شد نه با جنگ‌ها و کشتارهای دروغی.

توجه به این نکته ضروری است که این کتاب یک بار در سال 1365 با عنوان «هفت قرن فراز و نشیب تمدن اسلامی در اسپانیا» توسط انتشارات شباویز به فارسی منتشر شده بود. دكتر جعفر گونزالس کتاب را ترجمه كرده است. از نظر نویسنده آنچه جنگ‌های بین اسپانیا و اعراب خوانده می‌شود، زد و خوردهایی بود که بین پیاده نظامان و گروه‌های کوچکی از لشکریان در گرفت.

ایگناسیو اولاگوئه (1974-1903) مورخ و دیرینه شناس اسپانیایی، در سال 1966 با نگارش کتاب انقلاب اسلامی در غرب که به نام «اعراب هرگز به اسپانیا حمله نکردند»، پنجره تازه و جدیدی از حوادث هفت قرن تسلط اعراب بر شبه جزیره ایبری گشود، توانست خط بطلانی بر داده‌های تاریخی مغرضانه غرب علیه چگونگی توسعه آیین اسلام و مسلمانان در سده های نخستین هجری باشد. کتاب انقلابی اسلامی در غرب را به عنوان متن تحقیقی متفاوت در خصوص تاریخ اسلام در شبه جزیره ایبری باید لحاظ کرد و اساسا ایده برجسته کتاب معطوف به همین مطلب است که مولف با یک رویکرد و نگاه متفاوت و انتقادی به منابع و بهره‌گیری از علوم مختلف به صورت تطبیقی در کنار سنجش داده‌های تاریخی و افزون بر آن بررسی داده‌های تاریخی منابع اسلامی و اسپانیایی آن خطه، موضوع چگونگی و نحوه ورود اسلام به آندلس و نحوه پذیرش آن را از سوی مردمان بومی منطقه مورد بحث و بررسی قرار داده است. در واقع کتاب شرح ماجرای چگونگی و دلایل گروش نیمی از مردم منطقه شبه جزیره ایبری و آندلس در بخش جنوبی اسپانیا به آیین اسلام است که نشانگر فتح آیینی است تا فتح نظامی.

نویسنده کتاب «انقلابی اسلامی در غرب» این نظر را که بسیاری بدان معتقدند و می‌گویند:«اسلام به زور شمشیر وارد سرزمین‌های مختلف شده است»، زیر سئوال می‌برد و برخلاف آن‌ها، این دیدگاه را مطرح می‌کند که ورود اسلام هرگز با شمشیر، زور و قدرت قهریه نبوده است. او از منکران نگرش خود می‌پرسد:«چگونه می‌توان ادعا کرد اسلام با زور وارد سرزمینی شود و تمدن عظیم و فاخری از خود به مدت چندین قرن باقی گذارد. نویسنده درصدد است تا مسیر تاریخی مردم اسپانیا و خالص بودن نژاد آن‌ها را مورد بررسی قرار دهد، از این رو می‌کوشد بیان کند حمله‌ای از سوی اعراب به شبه جزیره ایبریا صورت نگرفته، ادعایی که بسیاری از مورخان با بیان شواهد تاریخی چون ضرب زود هنگام سکه اسلامی در سال 712 پس از میلاد صحت آن را مورد تردید قرار داده‌اند.

 

انقلاب اسلامی در غرب

ایگناسیو اولاگوئه

مترجم: دکترجعفر گونزالس

انتشارات: مصباح‌الخیر

نوبت اول: 1392

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: