ژاله آموزگار در ۱۳۱۸ش در خوی دیده به جهان گشود. پس از اخذ دیپلم ادبی به دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تبریز راه یافت و با رتبۀ اول از دانشکدۀ ادبیات در رشتۀ ادبیات فارسی فارغالتحصیل شد. سپس برای ادامۀ تحصیل به فرانسه رفت و پس از دریافت دکتری از دانشگاه سوربن در رشتۀ فرهنگ و زبانهای باستانی به ایران بازگشت. رسالۀ دکتری خانم دکتر آموزگار با عنوان «ادبیات زرتشتی به زبان فارسی» به راهنمایی پروفسور پییر دومناش، خاورشناس فرانسوی، دفاع شد.
ایشان از ۱۳۴۹ش به عنوان استادیار، از ۱۳۶۲ش با سمت دانشیار و از ۱۳۷۳ش تاکنون در مرتبۀ استاد فرهنگ و زبانهای باستانی در دانشگاه تهران به تدریس و تحقیق اشتغال دارد. خانم آموزگار که داریوش شایگان به شایستگی او را بزرگبانوی مطالعات ایران باستان لقب داده، افزون بر زبانهای پهلوی و اوستایی به زبانهای انگلیسی، فرانسوی و ترکی نیز مسلط است.
او سالها به عنوان همکار استاد احمد تفضلی به فعالیتهای علمی پرداخت و این همکاری به تألیف و ترجمۀ آثار مهمی چون اسطوره زندگی زرتشت؛ زبان پهلوی: ادبیات و دستور آن؛ کتاب پنجم دینکرد؛ نمونههای نخستین انسان و نخستین شهریار در تاریخ افسانهای ایرانیان (ترجمه و تحقیق) و شناخت اساطیر ایران (ترجمه) انجامید.
دکتر ژاله آموزگار عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی است و با گروههای مختلف فرهنگستان همکاری دارد. همچنین عضو هیئت گزینش کتاب و جایزۀ بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار است. ایشان تاکنون جوایز متعددی نیز دریافت کرده است که از آن جمله میتوان به جایزۀ لژیون دونور از وزارت فرهنگ فرانسه و جایزۀ سرو ایرانی اشاره کرد.
این استاد برجسته از ۱۳۸۴ش عضو شورای عالی علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی است و مقالههای «تاریخ اساطیری ایران»، «خانواده در ایران باستان» و «زناشویی در ایران باستان» را برای این مرکز نگاشته است.
از آثار اوست: تاریخ اساطیری ایران؛ زبان، فرهنگ و اسطوره، مجموعه مقالات؛ ایران باستان (ترجمه)؛ ارداویرافنامه (ترجمه و تحقیق) و مقالات احمد تفضلی.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
خانم دکتر ژاله آموزگار در ۱۳۹۱ش کتابخانۀ خویش را به مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی اهدا کرد. تاکنون ۴۳۸ جلد کتاب و مجله و ۲۶ پایاننامه از این کتابخانۀ ارزشمند به مرکز انتقال یافته است. کتابهای درسی قدیمی، مجلۀ تلاش، خواندنیها، چند پایاننامه و برخی کتابهای ایرانشناسی از جمله منابع این کتابخانه هستند. این کتابخانه به نام خانم دکتر آموزگار و به صورت جداگانه نگهداری میشود.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید