نصرالله پورجوادی در ۱۳۲۲ش در تهران دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در همین شهر به پایان رساند. در ۱۳۴۱ش به امریکا رفت، ابتدا به تحصیل در رشتۀ روانشناسی پرداخت و سپس از روانشناسی به فلسفه تغییر رشته داد. در ۱۳۴۶ش موفق به دریافت لیسانس در رشتۀ فلسفه از دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو شد. پس از آن به ایران بازگشت و در رشتۀ فلسفه در دانشگاه تهران فوقلیسانس و سپس دکتری گرفت. منوچهر بزرگمهر، ابوالحسن جلیلی، احمد فردید، سید حسین نصر و جواد مصلح از جمله استادان وی در این دوران بودند.
دکتر پورجوادی طی سالهای ۱۳۵۱ تا ۱۳۶۳ش استادیار فلسفه، منطق و عرفان اسلامی در دانشگاه صنعتی شریف و در سالهای ۱۳۶۳ تا ۱۳۷۶ش دانشیار فلسفه در دانشگاه تهران و از ۱۳۷۶ش استاد این دانشگاه بوده است. در ۱۳۸۷ش از دانشگاه تهران بازنشسته شد. او به عنوان استاد مدعو در دانشگاه گرگورین در رم و دانشگاه کل گیت، مریلند و کارولینای شمالی در آمریکا تدریس کرده است.
در ۱۳۵۹ش به اتفاق همکاران دانشگاهی مرکز نشر دانشگاهی را تأسیس کرد و تا ۱۳۸۲ش ریاست آنجا را بر عهده داشت. در مدت فعالیت وی حدود ۱۳۰۰ عنوان کتاب در این مرکز به چاپ رسید. وی مدیرمسئول و سردبیر مجلۀ نشر دانش و همچنین دهها مجلۀ دیگر از جمله مجلۀ معارف بود که در مرکز نشر دانشگاهی به چاپ میرسید.
دیگر مسئولیتهای پیشین ایشان به قرار زیر است: رئیس مرکز تعلیمات عمومی دانشگاه صنعتی شریف، مدیرمسئول انتشارات دانشگاه صنعتی شریف و مدیرعامل بنیاد دانشنامۀ جهان اسلام. وی همچنین عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی است.
از او مقالات بسیاری به زبان انگلیسی و فارسی به چاپ رسیده است. تحقیقات وی دربارۀ تاریخ تصوف و عرفان اسلامی بوده است. از آثار وی میتوان به زندگی و آثار شیخ ابوالحسن بستی؛ زبان حال در عرفان و ادبیات پارسی؛ شعر و شرع: بحثی دربارۀ فلسفه شعر از نظر عطار؛ درآمدی بر فلسفه افلوطین؛ اشراق و عرفان؛ بوی جان: مقالههایی دربارۀ شعر عرفانی فارسی؛ مثنوی روز و شب (تصحیح)؛ رؤیت ماه در آسمان: بررسی تاریخی مسئله لقاءالله در کلام و تصوف؛ مجموعه آثار ابوعبدالرحمن سلمی؛ سلطان طریقت: سوانح زندگی و شرح آثار خواجه احمد غزالی؛ مکاتبات خواجه احمد غزالی با عینالقضات همدانی (تصحیح)؛ قوت دل و نوش جان و مثنوی معنوی (به اهتمام دکتر نصرالله پورجوادی) اشاره کرد. وی همچنین حدود ۱۶ مقاله در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی تألیف کرده است. مقالۀ «تجربه ـ دینی و عرفانی»، «تصوف ـ ادبیات تصوف به زبان فارسی» و «جاوید خرد» از جمله مقالههای اوست.
دکتر پورجوادی در ۱۳۸۳ش موفق به اخذ نشان زبان و ادب پارسی و در ۱۳۸۴ش/۲۰۰۵م موفق به دریافت جایزۀ بینالمللی همبولت در زمینۀ تحقیقات خاورشناسی از آلمان شده است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
دکتر پورجوادی کتابخانۀ خود را در ۱۳۸۸ش به مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی اهدا کرد و تاکنون ۳۹۸۵ جلد کتاب و ۱۳۱ عنوان مجله از مجموعۀ اهدایی ایشان به مرکز انتقال یافته است. این کتابخانه در محلی جداگانه و به نام ایشان در کتابخانۀ مرکز نگهداری میشود. غالب کتابهای این مجموعۀ گرانقدر در زمینههای تصوف، فلسفه، مذاهب و کلام و ادبیات است.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید