شامل ۶۶۱۸ جلد کتاب و مجله (به انضمام کتابخانۀ اهدایی دکتر سید جعفر سجادی)
دکتر سید صادق سجادی

صادق سجادی در بهمن‌ماه ۱۳۳۳ در کرمانشاه زاده شد. از خردسالی، همزمان با تحصیلات رسمی در دوره‌های ابتدایی و متوسطه در تهران، به آموختن مقدمات علوم متداول حوزوی پرداخت. در ۱۳۵۳ش وارد دانشکدۀ الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران شد و همزمان با تحصیلات دانشگاهی و بهره‌گیری از استادان برجسته، به آموختن ادبیات عرب، فقه و اصول و فلسفه در سطوح عالی نزد پدرش، دکتر سید جعفر سجادی که در آن زمان از استادان نامدار دانشگاه تهران بود، اهتمام ورزید. در ۱۳۵۷ش پس از فراغت از دورۀ لیسانس، بلافاصله در دورۀ فوق‌لیسانس پذیرفته شد. انقلاب فرهنگی و تعطیلی دانشگاهها گرچه وقفه‌ای در تحصیلات رسمی دانشگاهی او پدید آورد، ولی فرصت بیشتری برای مطالعه و تحقیق در اختیارش نهاد. سپس رهسپار هندوستان شد و چند ماه در کتابخانه‌های حیدرآباد، علیگره و دهلی به بررسی آثار مربوط به تاریخ و ادبیات فارسی و فرهنگ ایرانی در شبه‌قاره اشتغال یافت. آنگاه به تهران بازگشت و فعالیت پژوهشی خود را بر بعضی جلوه‌های تمدن اسلامی متمرکز کرد. مدتی به عنوان ویراستار در برخی مراکز فرهنگی به کار پرداخت و آنگاه در دی‌ماه ۱۳۶۴ش همکاری‌اش با مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی آغاز شد. در ۱۳۶۵ش به ادامۀ تحصیل پرداخت و پس از دو سال با اخذ درجۀ فوق‌لیسانس فارغ‌التحصیل شد. مدتی بعد در امتحانات ورودی دورۀ دکتری همان دانشکده در رشتۀ تاریخ و تمدن ملل اسلامی پذیرفته شد و سه سال بعد با دفاع از رسالۀ خود با عنوانِ «تحقیق در تاریخ برمکیان و رسالۀ اخبار برامکه»، درجۀ دکتری گرفت. در سالهایی که به تحصیل در دورۀ دکتری مشغول بود، در دانشگاههای تهران، الزهرا، آزاد اسلامی و دانشگاه زنجان نیز تدریس می‌کرد و در عین حال از تحقیق، تألیف و ترجمه نیز غافل نبود و تعدادی از آثارش در همین دوره منتشر شد. در تمام این دوران در مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی به عنوان دستیار مرحوم دکتر زریاب خویی در بخش تاریخ و نیز با سمت مدیر بخش علوم و سپس با عنوان مدیر بخش تاریخ و جانشین استاد زریاب خویی به کار مشغول بود. صادق سجادی از ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۷ش معاون پژوهشی و فرهنگی مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی، از ۱۳۷۰ش مدیر بخش تاریخ و عضو و دبیر شورای عالی علمی این مرکز بود. وی بیش از پنج سال نیز در فرهنگستان زبان و ادب فارسی به ‌عنوان عضو ارشد دانشنامۀ ادبیات فارسی، دانشنامۀ شبه‌قارۀ هند و مدیر دانشنامۀ اخیر فعالیت می‌کرده است. زمینۀ اصلی فعالیتهای پژوهشی صادق سجادی، تاریخ و تمدن ایران و ملل اسلامی در نخستین سده‌های هجری و بررسیهای تطبیقی ادبیات فارسی و عربی است. در عین حال از سالها پیش در زمینۀ تاریخ طب نیز تفنناً به تحقیق پرداخت و در آن زمینه نیز مقالاتی منتشر کرد.

از تألیفات وی می‌توان به دولت‌ها و سلسله‌های حاکم بر قلمرو اسلام؛ طبقه‌بندی علوم در تمدن اسلامی؛ جغرافیای حافظ ابرو و تاریخ برمکیان اشاره کرد. دکتر سجادی همچنین دارای آثاری به صورت گردآوری و تصحیح و ترجمه است. وی افزون بر مقالات متعدد در نشریات معتبر، دارای ۱۴۲۷ مقالۀ تألیفی و ویرایشی در مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

دکتر سید جعفر سجادی و سید صادق سجادی در بهمن ۱۳۸۸ کتابخانۀ خود را که بالغ بر۵۰۱۰ جلد کتاب و مجله بود به مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی اهدا کردند و از آن پس تا اواخر ۱۳۹۶ش متوالیاً کتابهایی به آن افزودند و تعداد آنرا به ۶۶۱۸ جلد رساندند. بدین ترتیب شمار کتابها و مجله‌های مجموعه ۶۶۱۸ مجلد است که از این شمار ۲۴۶عنوان مجله فارسی و عربی در ۱۶۰۸ دفتر است. این مجموعه به صورت جداگانه و به نام دکتر سید جعفر سجادی و دکتر سید صادق سجادی نگهداری می‌شود.

کتابهای این مجموعه بیشتر درحوزۀ علوم انسانی است. کتابهایی با موضوعات تاریخ اسلام و ایران، ادبیات، علوم عقلی و نقلی در این مجموعه دیده می‌شود.

همچنین دورۀ کامل دانشنامه‌های جودائیکا و بریتانیکا، دائرة‌المعارف اسلام و دائرة‌المعارف دین و اخلاق و مجلات ایرانشناسی، مسائل جهان، آینده، نامۀ بهارستان و بسیاری منابع ارزشمند دیگر در این مجموعۀ گرانبها دیده می‌شود. علاوه بر کتاب، اجازات مرحوم دکتر سید جعفر سجادی، مدارک تحصیلات دانشگاهی، حکم و لوح کتاب سال، کلیۀ فیشهای فرهنگ معارف اسلامی، فرهنگ اصطلاحات و تعبیرات عرفانی، فرهنگ علوم عقلی و نیز دست‌نوشته‌های برخی آثاری که ایشان ترجمه یا تألیف کرده است، جملگی در این کتابخانه محفوظ است.

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: