دکتر سید جعفر سجادی در اسفندماه ۱۳۰۳ در یکی از روستاهای اصفهان به دنیا آمد. دروس مقدماتی را در زادگاه خود گذراند و سپس برای تکمیل تحصیلات به اصفهان رفت. در این شهر نزد عالمان بزرگ، فقه و اصول، منطق، کلام و فلسفه آموخت. در ۱۳۲۲ش برای تبلیغ و تدریس به کرمانشاه مهاجرت کرد. در این شهر با آیتالله سید ابوالقاسم کاشانی آشنا شد، سپس برای تکمیل دروس به اصفهان و آنگاه به تهران آمد و در مدرسۀ مروی سکونت گزید. او در تهران در دروس فقه و اصول میرزا باقر آشتیانی و حاج شیخ محمدتقی آملی و سید ابوالقاسم کاشانی حاضر میشد و در ۲۵ سالگی از آیتالله کاشانی، آیتالله آملی و میرزا باقر کمرهای اجازۀ اجتهاد دریافت کرد. او از شاگردان ممتاز و مخصوص مرحوم آیتالله شیخ محمدتقی آملی بود.
سپس با تأیید آیتالله کاشانی به دانشکدۀ معقول و منقول رفت و از ۱۳۳۰ش با استخدام در وزارت فرهنگ وقت به کار دبیری در اورمیه، کرمانشاه و تهران پرداخت و همزمان به تحصیل در دورۀ دکتری علوم معقول ادامه داد و توانست در ۱۳۴۱ش از رسالۀ خود دفاع کند. از ۱۳۳۸ش به دعوت مرحوم دکتر سیاسی، ریاست وقت دانشگاه تهران، به کار تدریس در دانشگاه مشغول شد و با مؤسسۀ لغتنامۀ دهخدا نیز همکاری میکرد. از ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۸ش، هنگام بازنشستگی، مدیریت گروه زبان و ادبیات عرب را در دانشکدۀ ادبیات دانشگاه تهران بر عهده داشت.
او در فرهنگستان زبان فارسی (پیش از انقلاب)، انجمن حکمت و فلسفۀ ایران، بنیاد دانشنامۀ جهان اسلام و مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی عضویت داشت و سالها در این مراکز به کار تحقیق و پژوهش پرداخت.
از آثار وی فرهنگ علوم عقلی؛ فرهنگ لغات و اصطلاحات فلسفی؛ فرهنگ معارف اسلامی و فرهنگ اصطلاحات و تعابیر عرفانی از جمله مآخذ و منابع مهم در زمینههای مذکور است.
دیگر آثار ایشان در تصحیح و ترجمۀ متون کهن فلسفی و کلامی، مانند ترجمۀ حکمةالاشراق شهابالدین سهروردی و ترجمۀ آراء أهل المدینة الفاضلة و السیاسات المدنیة از نمونههای درخشان ترجمۀ متون کهن عقلی به فارسی است.
او سی و چهار مقاله برای مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی تألیف کرده است. از جمله مقالههای وی میتوان به «ابلیس ـ در علم کلام»، «بداء» و «اثیر» اشاره کرد.
سید جعفر سجادی در ۱۳۹۲ش دیده از جهان فروبست. آیین تشییع پیکر وی با حضور شمار زیادی از اساتید و شخصیتهای حوزوی و دانشگاهی در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی برگزار شد و به بهشت زهرا انتقال و در قطعۀ نامآوران به خاک سپرده شد.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید