شامل۸۸۵جلد کتاب و ۱۲۰۰ عنوان مجله و روزنامه
مهدی بهشتی‌پور

 مهدی بهشتی‌پور فرزند غلامحسین بهشتی‌پور، نوۀ دختری آقابزرگ طهرانی، در ۱۳۰۷ش دیده به جهان گشود. در سنین جوانی و پس از درگذشت پدر برای گذران زندگی مجبور به کار در یک شرکت تجاری شد. اما پس از مدتی به علت علاقه به مطالعه و تحقیق و ادامۀ تحصیل مخصوصاً در رشتۀ روزنامه‌نگاری و کتابداری در نیمۀ دوم دهۀ سی در سازمان لغتنامۀ دهخدا استخدام شد و مسئولیت کتابخانۀ این سازمان را به عهده گرفت. به طور همزمان تنظیم بخشی از برگه‌های لغتنامه و تصحیح مطالبی که رسیده بود را هم انجام می‌داد. گفتنی است که در همان دوران با چند نشریه همکاری می‌کرد و علاوه بر آنها به تحقیق و نگارش مقاله‌های تحقیقی و تألیف چند مجلد کتاب در زمینه‌های مختلف پرداخت از جمله: رفع مشکل بازرگانی ایران با کشورهای خارجی، برطرف کردن وضع نابسامان کشاورزی و دامداری ایران و راه حل برطرف کردن مشکلات بانکداری و ...ضمن کار در مؤسسۀ لغتنامه دهخدا و همکاری با چند نشریه، دورۀ تخصصی رشتۀ کتابداری و روزنامه‌نگاری را گذراند. مدتی هم همراه تنی چند از کارکنان کتابخانۀ دانشکدۀ حقوق برای تعدادی از کتابهای خطی، چاپی و لاتین برگه تهیه می‌کرد.

پس از مدتی مؤسسۀ لغتنامۀ دهخدا را رها کرد تا همۀ اوقاتش را صرف مطبوعات و سندیکای نویسندگان و خبرنگاران مطبوعات کند. مسئولیت هیئت تحریریۀ سالنامه و مجلۀ تهران اکونومیست که سالهای زیادی عضو تحریریۀ آن بود را بر عهده گرفت. همچنین از اوایل تأسیس «سندیکای نویسندگان و خبرنگاران مطبوعات» به عضویت آن درآمد و در مدت قریب به سه دهه فعالیت مستمر در سندیکا چندین بار به عضویت هیئت مدیره، بازرسان، هیئت داوری، صندوق تعاون و در دورۀ هشتم به ریاست هیئت مدیرۀ این سندیکا انتخاب شد. علاوه بر آن در سایر ارگانهای وابسته به سندیکا از جمله «شرکت تعاونی مسکن» سمتهای تصمیم‌گیرنده داشت. پس از یک دوره ممنوع‌القلم شدن امکان تجدید فعالیت مطبوعاتی به وی داده شد و با سمت دبیر سرویس اقتصادی روزنامۀ اطلاعات به استخدام آن مؤسسه درآمد، اما به علت نوشتن مقاله‌های انتقادآمیز دبیری سرویس اقتصادی از او سلب شد و تا اوایل ۱۳۵۷ش مانع از نشر مقاله‌های وی شدند. او طی چهار دهه کار مداوم مطبوعاتی بارها به زندان رفت و سختیهای فراوانی را متحمل شد. در دی‌ماه ۱۳۵۸ش به دلیل ابتلا به عارضۀ قلبی رسماً از مطبوعات بازنشسته شد، اما با وجود بیماری دست از پژوهش و تحقیق برنداشت و همچنان در دوران بازنشستگی به کار تألیف چند اثر در زمینۀ مطبوعات و شخصیتهای مطبوعاتی و تاریخ مطبوعات ایران پرداخت.

از آثار اوست: تاریخچۀ صنعت نساجی ایران و فهرست نام اشخاص در تاریخ جراید و مجلات ایران چهار جلدی صدر هاشمی، ۱۲۵۳قمری تا شهریور۱۳۲۰. «تشکل‌های صنفی مطبوعات»، «مطبوعات ایران و مقولۀ روزنامه‌نگاران صاحب‌آوازه» و «مطبوعات ایران در دورۀ پهلوی» از جمله مقالات وی است.

این محقق ارجمند در ۱۳۸۰ش دار فانی را وداع گفت.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

کتابخانۀ اختصاصی مهدی بهشتی‌پور در۱۳۸۴ش از سوی خانوادۀ وی به مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی اهدا شد. این کتابخانۀ تخصصی در زمینۀ نشریات و مطبوعات دارای ۸۸۵ جلد کتاب و ۱۲۰۰ عنوان مجله و روزنامه است که به نام ایشان و به صورت جداگانه نگهداری می‌شود. با توجه به شمار مجله‌ها و روزنامه‌های مجموعۀ آن روانشاد که در نزد اهل فرهنگ مشهود است، معلوم می‌شود که وی طی سالیان دراز اهتمامی خاص در این امر مبذول داشته و کارش ستودنی است. در میان نشریات، دورۀ مجلۀ تهران اکونومیست (جز برخی شماره‌ها) دیده می‌شود

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: