شامل ۵۹۳ جلد کتاب و مجله
دکتر جواد حدیدی


جواد حدیدی در ۵ آذرماه ۱۳۱۱ (برابر با زندگینامۀ خودنوشت ایشان) در قم دیده به جهان گشود. پس از پایان تحصیلات ابتدایی به تحصیلات حوزوی هم پرداخت. به موازات تحصیلات حوزوی، دروس دبیرستانی را نیز فراگرفت. در ۱۳۳۰ش در امتحانات ورودی رشتۀ زبان فرانسه شرکت کرد و پذیرفته شد. پس از اخذ لیسانس از دانشسرای عالی و دانشکدۀ ادبیات به عنوان دبیر زبان فرانسه عازم مشهد شد.

حدیدی در ۱۳۳۵ش از سوی وزارت فرهنگ برای ادامۀ تحصیل به اروپا اعزام شد. معادل لیسانس زبان و ادبیات فرانسه را از دانشگاه ژنو و دکتری در این رشته را از دانشگاه سوربن با دفاع از پایان‌نامۀ خود با عنوان «اسلام از نظر ولتر» دریافت کرد.

پس از بازگشت به ایران مدتی به عنوان دانشیار رشتۀ زبان و ادبیات فرانسه در دانشگاه مشهد مشغول به کار شد و در ۱۳۴۴ش به رتبۀ استادی ارتقا یافت. در ۱۳۴۳ش برای نخستین بار با تصویب دانشگاه مجلۀ دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه مشهد را منتشر کرد. مدتی ریاست ادارۀ آموزش دانشگاه مشهد (۱۳۴۰ تا ۱۳۴۳ش)، مدیریت گروه آموزشی زبانهای خارجی (۱۳۴۳-۱۳۵۰ش)، ریاست کتابخانۀ دانشکده ادبیات مشهد (۱۳۴۴-۱۳۵۱ش)، معاونت دانشکدۀ ادبیات (۱۳۵۰-1۱۳۵۲ش) و ریاست دانشکده (۱۳۵۶-۱۳۵۸ش) را بر عهده داشت.

قبل از بازنشستگی به عنوان مسئول کمیتۀ برنامه‌ریزی زبان فرانسه به تهران آمد و با ستاد انقلاب فرهنگی همکاری کرد. پس از بازنشستگی در ۱۳۶۳ش، در مرکز نشر دانشگاهی با سمت مدیرگروه تخصصی زبان و ادبیات فرانسه مشغول به کار شد. یک سال بعد مجلۀ لقمان، نشریۀ ایرانشناسی مرکز نشر دانشگاهی به زبان فرانسه، را تأسیس کرد.

دکتر حدیدی از ۱۳۶۷ تا ۱۳۸۰ش ویراستار و عضو شورای عالی علمی مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی بود و حدود ۵۷۲ مقاله را برای مرکز ویرایش کرده است. از فروردین ۱۳۷۵ نیز با مرکز ترجمۀ قرآن مجید به زبانهای خارجی همکاری داشت و در ۱۳۷۶ش به عضویت پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی انتخاب شد.

او علاوه بر حدود ۲۰۰ مقاله به زبانهای فارسی، فرانسه و انگلیسی، چندین کتاب تألیف و ترجمه کرد که از آن جمله می‌توان به: اسلام از نظر ولتر؛ از سعدی تا آراگون؛ ایران در ادبیات فرانسه؛ خیام در ادبیات فرانسه و ترجمه، تفسیر و واژگان سورۀ بقره به زبان فرانسه اشاره کرد.

جواد حدیدی علاوه بر شرکت در مجامع علمی متعدد، به عضویت بسیاری از انجمنها از جمله انجمن نویسندگان فرانسوی‌زبان، انجمن ایرانشناسی اروپا و انجمن مطبوعات فرانسوی‌زبان درآمده بود. او موفق به دریافت جوایز علمی و فرهنگی بسیاری از جمله مدال درجه یک علمی برای احراز رتبۀ اول در دانشسرای عالی، جایزۀ ادبی انجمن نویسندگان فرانسوی‌زبان به کتاب اسلام از نظر ولتر، جایزۀ کتاب سال برای ترجمۀ کتابهای حدیث عشق در شرق و از سعدی تا آراگون و همچنین عنوان شوالیه از وزارت فرهنگ فرانسه و بسیاری جوایز دیگر شد.

این استاد فرزانه در۲۹ مرداد ۱۳۸۱ به سبب بیماری که سالها او را گرفتار خود کرده بود، چشم از جهان فانی فروبست.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

دکتر جواد حدیدی در مردادماه ۱۳۷۸ کتابخانۀ اختصاصی و ارزشمند خود را طی یادداشتی، به همراه فهرست تفکیکی آنها، به مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی اهدا نمود. این گنجینه طبق مشروحۀ دکتر جواد حدیدی دارای ۱۳۳ جلد کتاب به زبانهای اروپایی، ۱۸۲ جلد به زبانهای فارسی و عربی و ۲۷۸مجلد نشریۀ ادواری، جمعاً ۵۹۳ مجلد کتاب و مجله است.

در این گنجینه آثار هانری کربن، یان ریشار و ژان کالمار و همچنین دورۀ مجلات دانشکدۀ ادبیات مشهد، نشر دانش، نشریۀ دانشکدۀ ادبیات تبریز، نامه آستان قدس، معارف و نامۀ فرهنگستان به چشم می‌خورد.

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: