شامل ۵۰۴ جلد کتاب

حیدرعلی قلمداران

حیدرعلی قلمداران، فرزند اسماعیل، در ۱۲۹۲ش در روستای دیزیجان، در ۵۵ کیلومتری جادۀ قم ـ اراک از توابع شهرستان قم، دیده به جهان گشود. در اصل تفرشی بود و جد پدری‌اش از تفرش به دیزیجان نقل مکان کرده بودند. مادر خود را در پنج سالگی و پدرش را در پانزده سالگی از دست داد. قلمداران که بسیار شیفتۀ خواندن و نوشتن بود به سبب فقر به سختی درس خواند و روزگار سپری کرد. در ۱۳۱۹ش در قم سکونت گزید و در سی سالگی به خدمت ادارۀ فرهنگ قم درآمد. به واسطۀ داشتن خطی خوش، ابتدا به کار در امور دفتری و پس از مدتی به تدریس در دبیرستانها مشغول گردید و به ریاست دبیرستان فرهنگ قم رسید.

همکاری با مطبوعات و نشریات غالباً دینی را از دهۀ ۱۳۲۰ش آغاز کرد. در نشریاتی مانند استوار و سرچشمه‌ در قم‌ و وظیفه، یغما، آیین اسلام و ندای حق در تهران مقاله می‌نوشت. همچنین مقالات فقهی او در مجلۀ حکمت به چاپ می‌رسید که آیت‌الله سید محمود طالقانی و مهندس مهدی بازرگان در آن قلم می‌زدند. مرحوم حیدرعلی قلمداران با آنکه شاعر به معنای اخص آن نبود اما در سرودن شعر قریحه‌ای خوش داشت و برخی اشعار وی در مجلۀ یغما و نور دانش به چاپ می‌رسید.

علاوه بر مقالات بسیار که در روزنامه‌ها و مجلات مختلف به چاپ می‌رساند، تعداد قابل توجهی تألیف و ترجمه نیز از او به یادگار مانده است که همگی آثار ارزنده‌ای هستند. او تحت تأثیر شیخ محمد خالصی‌زاده بود و تعدادی از کتابهای خالصی‌زاده را از عربی به فارسی ترجمه کرد.

اولین اثر منتشرشدۀ وی، ترجمۀ بخشی از کتاب کُحلُ البصر فی سیرة  سید البشر اثر حاج شیخ عباس قمی است. ترجمۀ کتاب المعارف المحمدیة؛ ترجمۀ سه جلد کتاب إحیاء الشریعة فی مذهب الشیعة با عنوان آئین جاویدان؛ ترجمۀ کتاب الإسلام سبیل السعادة والسلام با عنوان آئین دین یا احکام اسلام و ارمغان الهی ترجمۀ کتاب الجمعة همگی ترجمه‌های او از آثار آیت‌الله شیخ محمد خالصی‌زاده است. ارمغان آسمان؛ حج یا کنگرۀ عظیم اسلامی و راه نجات از شرّ غُلات نیز از تألیفات ارزشمند اوست.

حیدرعلی قلمداران، پس از سالها تحمل مشقات و رنجهای زندگی و تحمل هشت سال بیماری طاقت‌فرسا، در ۱۳۶۸ش در سن هفتاد و شش سالگی چشم از جهان فروبست و در قبرستان باغ بهشت قم به خاک سپرده شد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

کتابخانۀ ارزشمند آقای حیدرعلی قلمداران در ۱۳۶۹ش از سوی خاندان بزرگوار آن مرحوم به مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی اهدا شد. این کتابخانه حاوی ۵۰۴ جلد کتاب است. اکثر کتابها در زمینه‌های تاریخی و معارف اسلامی است.

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: