این کوزه گر دهر.. / دکتر احمد خاتمی

1395/5/31 ۰۹:۳۴

این کوزه گر دهر.. / دکتر احمد خاتمی

بررسی اجمالی اندیشه های کلامی خیام بر اساس رباعیات شهرت عمر خیام، ریاضیدان، فیلسوف و نجومی برجسته عصر سلجوقی ( درگذشته به سال 526 ) بیش از آنکه مدیون دانش او باشد مرهون شاعری اوست. اگر چه تعداد رباعیات به جا مانده از خیام آن مقدار نیست که نتواند به او این پایگاه را ببخشد، اما ویژگی خاص اشعارش به گونه ای است که توجه عالمان و ادیبان را به خود جلب کرده و راه تحسین و انتقاد را بر شعر او گشوده است.

 

بررسی اجمالی اندیشه های کلامی خیام بر اساس رباعیات

شهرت عمر خیام، ریاضیدان، فیلسوف و نجومی برجسته عصر سلجوقی ( درگذشته به سال 526 ) بیش از آنکه مدیون دانش او باشد مرهون شاعری اوست. اگر چه تعداد رباعیات به جا مانده از خیام آن مقدار نیست که نتواند به او این پایگاه را ببخشد، اما ویژگی خاص اشعارش به گونه ای است که توجه عالمان و ادیبان را به خود جلب کرده و راه تحسین و انتقاد را بر شعر او گشوده است.

مهمترین ویژگی شعر خیامی، افکار و اندیشه های اوست که با بیانی ساده و دلنشین در رباعیات او جای گرفته است. شدت تأثیر افکار خیام در رباعیات او به قدری است که بزرگانی را به نقد و بررسی شعر خیام واداشته است. گروهی هم کوشیده اند برای حفظ قداست حضرت حجة الحق حکیم عمر خیام، دانشمند مسلمان، ساحت او را از شعر و شاعری دور بدانند و اشعار موجود را منسوب بدان شمارند و یا خیام شاعر را کسی جز خیام حکیم معرفی نمایند.

کتاب ماه ادبیات سال اول اردیبهشت 1387 شماره 13

دریافت مقاله

منبع: پرتال جامع علوم انسانی 

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: