حماسه‌سرایی در جهان / ژرار شالیان - ترجمه دکتر علی‌‏اصغر سعیدى - بخش سوم

1394/6/11 ۰۹:۰۹

حماسه‌سرایی در جهان / ژرار شالیان - ترجمه دکتر علی‌‏اصغر سعیدى - بخش سوم

اشاره: در بخش نخست این نوشتار گزیده‌ای از حماسه‌های مللی همچون بابل، هند، اسلاوها و یونان مطرح شد. در ادامه به موارد دیگری اشاره شده که در پی می‌آید.حماسه‌سرایی در جهان / ژرار شالیان - ترجمه دکتر علی‌‏اصغر سعیدى - بخش سوم

 

اشاره: در بخش نخست این نوشتار گزیده‌ای از حماسه‌های مللی همچون بابل، هند، اسلاوها و یونان مطرح شد. در ادامه به موارد دیگری اشاره شده که در پی می‌آید.

 

ایران

کتاب شاهنامه فردوسى (قرن هفتم و هشتم میلادى)، این اثر بس عظیم و باشکوه، سرتاسر این منطقه پهناور را تحت‌الشعاع تأثیر شگفت‌‏انگیز خود گرفته است. شاهنامه را نباید خلاصه کرد. سالها پیش، ‌هانرى ماسه فهرست مطالب آن را در ۴۵ صفحه از کتابى که عنوانش «فردوسى و حماسه ایرانى» بود و در سال ۱۹۳۵ منتشر شد، بازشمرد.

شاهنامه با وصف آفرینش عالم آغاز می‌‏شود و با سقوط سلسله ساسانى و غلبه اعراب (۶۴۲م) پایان می‌‏یابد. این کتاب را می‌‏توان به سه دوره ویژه تقسیم کرد: دوره اول، بخش مربوط به مبارزه براى ساختن زیربناى امپراتورى و دفاع از موجودیت آن، که مفصل‌‏ترین و در عین حال عالیترین اثر حماسى جهان همین بخش است. سلسله‌‏هاى پی‌‏درپى پادشاهان، و تقسیم جهان در آغاز میان سه فرزند فریدون، پادشاه بنیادگذار: سلم (شاه مغرب زمین)، تور (شاه توران، ترکستان و چین) و ایرج (شاه ایران و عراق). به دنبال همین تقسیم است که تقابل مداوم میان توران (آن سوى جیحون) و ایران آغاز می‌‏شود: مخالفت و زد و خورد دیرین چادرنشینان خانه به دوش، با مردم یکجانشین همیشه ثابت (سالها پس از زمان حیات فردوسى، یعنى از آغاز سال ۱۵۱۴م این جنگ و جدال به ‌‏صورت رقابت مداوم، میان امپراتورى عثمانى و ایران و تهدید عمده‌‏اى علیه ایران عهد صفوى ظاهر می‌‏گردد). تعدادى از نامهایى که در بخش اول شاهنامه ذکر شده، در اوستا، کتاب مقدس ایران پیش از اسلام هم آمده است.

به‌تدریج در سیر حماسه، پهلوانانى ظاهر می‌‏شوند که خاستگاهشان سیستان و زابلستان (واقع در ایران شرقى) و افغانستان است: سام، زال، رستم و سهراب. در مقابله با توران که شاه آن افراسیاب نام دارد، تنها رستم است که پهلوان ملى ایران شناخته می‌‏شود. این پهلوان، از تمامى آزمونهاى دشوارى که بر سر راه خود با آنها درگیر است، پیروز و سربلند بیرون می‌‏آید و شاه ایران را که در چنگ تورانیان زندانى است، آزاد می‌‏کند و افراسیاب را شکست می‌‏دهد. شرح رزمى که در آن رستم، فرزند خود سهراب را، بدون آنکه او را بشناسد از پا درمی‌‏آورد، یکى از بخشهاى بسیار تأثرانگیز و بسیار پرهیجان شاهنامه است.

سیاوش، فرزند شاه ایران است و رستم مربى اوست. جهان‌‏پهلوان، سیاوش را شهسوارى کامل و تمام‌عیار تربیت می‌‏کند؛ اما این جوان قربانى تهمت دروغین نامادری‌‏اش می‌‏شود که درصدد فریب و جلب عشق گناه‌‏آلود وى بود. سیاوش آزمونى را که نشان‌‏دهندة بی‌‏گناهى کامل اوست، به سلامت و سرافرازانه پشت ‌‏سر می‌‏گذارد و از پدرش درخواست می‌‏کند که از گناه آن زن در وارد کردن چنان تهمت ظالمانه‌‏اى بر وى، درگذرد. ایران دوباره مورد تهدید تورانیان قرار مى‌گیرد. سیاوش براى گریز از وسوسه‌‏هاى هوس‌‏آلود شهبانو، از ساحت دربار دور می‌‏شود و فرماندهى دسته‌‏اى از سربازان ایرانى را به عهده می‌‏گیرد. او با تورانیان از در آشتى درمی‌‏آید و با یکى از دختران افراسیاب ازدواج می‌‏کند؛ اما این وصلت به شهادت سیاوش که در مظان اتهام خیانت قرار گرفته است، منتهى می‌‏شود.

انتقام و خونخواهى از این جنایت، به دست نسل بعدى صورت می‌‏گیرد. این واقعه، نبردهاى سخت و طولانى به دنبال دارد و در آن افراد بی‌‏شمارى درگیر می‌‏شوند و در بخشى از داستان، بیژن (پهلوان ایرانى) به دست دختر افراسیاب ربوده می‌‏شود. هر بار مداخله پیروزمندانه رستم، گره‌‏گشاى مشکل‌‏هاست. اوست که خاقان چین را دستگیر می‌‏کند و بعد از چیره شدن بر پهلوان تورانى، سپاه توران را شکست می‌‏دهد. عاقبت افراسیاب مغلوب شده، به‌‏ دست کیخسرو به کام مرگ سپرده می‌‏شود. کیخسرو شاه ایران رسالت خود را تمام و کمال انجام می‌‏دهد و چون به زوال و ناپایدارى مقام و منزلت دنیایى آگاهى کامل دارد، اریکه قدرت و فرّ پادشاهى را ترک می‌‏کند، و آرام و آهسته از صحنه خارج می‌‏شود. آنگاه در حالى که مردم در میان برف و طوفان به دنبال او می‌‏گردند، براى همیشه از نظرها غایب می‌‏گردد.

 

پس از آن داستان، نوبت به منظومه رزمى اسفندیار، فرزند شاه ایران می‌‏رسد که مردم این سرزمین را به کیش زردشتى درآورده است و پدرش او را براى بستن دستهاى رستم و آوردنش با آن حالت به حضور شاه، به سیستان می‌‏فرستد. میان شیر پیر و پهلوان جوان، که به حکم سرنوشت باید از میان برداشته شود، نبرد در می‌‏گیرد؛ اما اندکى بعد از شکست اسفندیار، خود رستم هم که قربانى خیانتى شده است، از صحنه حذف می‌‏شود و بدین‌‏ترتیب، دوران دلاوری‌ها و قهرمانی‌ها، با مرگ پهلوان پایان می‌‏پذیرد.

 

دوره دوم شاهنامه یادآور عظمت و برترى پرشکوه ایران است و در این بخش، درباره هخامنشیان و اسکندر و ساسانیان که حمله مجدد تورانیان را به ایران، به شکلى به خواننده القا می‌‏کند، مطالبى آمده است. بعد دوره سوم این کتاب آغاز می‌‏شود که فصل کوتاهى است و دوران زوال و تباهى شاهنشاهى را بازگو می‌‏کند و سرانجام با غلبه تازیان، این دوره هم به پایان می‌‏رسد.

حماسه‌‏اى که فردوسى در طول سى سال به نام شاهنامه آفرید، هم از نظر زمانى و هم از لحاظ مکانى، اثرى است بس عظیم و بسیار پرمحتوا که مطالب مندرج در آن سرتاسر قاره آسیا، از بیزانس گرفته تا چین و هند، همه جا را در بر مى‌گیرد و در میان آثار ادبى جهان، به‌‏‌‏حق، به عنوان شاهکارى شگرف و کم‌‏نظیر شناخته شده است.

در زبان فارسى، با الهام از وقایع سیستان، منظومه‌‏هاى رزمى دیگرى هم سروده شده است که نام بعضى از آنها به شرح زیر است: گرشاسپ‌‏نامه،بانو گشسب‌‏نامه،اثر شایان توجه برزونامه (داراى در حدود صدهزار بیت شعر و از لحاظ حجم برابر با شاهنامه)، بهمن‌نامه، جهانگیرنامه، سام‌‏نامه، فرامرزنامه، شهریارنامه (از قرن هفتم تا چهاردهم میلادى).

قهرمانان این حماسه‌‏ها، همگى انسانهاى خارق‌‏العاده و داراى قدرت معجزه‌‏آسا و ابزار فوق طبیعى هستند، و ماجراهایى که با آن روبرو می‌‏شوند، اغلب در هند یا در «مغرب» اتفاق می‌‏افتد. گوناگونى و زیادى ماجراى عجیب و غریب، گاهى به کیفیت و استوارى داستان لطمه می‌‏زند و در این زمینه، تنها شاهنامه فردوسى است که از هر نظر اثرى یگانه و بی‌‏همتاست. در میان حدود سى حماسه که از قرن‌هفتم تا هفدهم میلادى سروده شده، اسکندرنامه نظامى (قرن هفتم) از آثار ماندگار است.

 

اعراب

در میان منظومه‌‏هاى رزمى عرب، باید از آثار زیر نام برد: «رزمنامه هلالى» یا شرح ‌‏‌‏‌‏سرگذشت قبیله بنی‌‏هلال که یکى از قبایل عربستان مرکزى بود و فاطمیان مصر، در فتح سرزمین تونس (قرن دهم میلادى) و به دنبال آن، غلبه بر سرتاسر آفریقاى شمالى، افراد این قبیله را در صف اول لشکریان خود جاى داده بودند. «قصه عنتره»، جنگجوى افسانه‌‏اى دوره پیش از اسلام که پدرش یکى از امیران عرب، اما مادرش کنیزى سیاه بود. او در سایه شهامت و قهرمانی‌‏هایى که از خود نشان می‌‏دهد، آزادی‌‏اش را بازمی‌‏یابد و پس از ماجراهاى بی‌‏شمار، سرانجام به توفیق ازدواج با دخترعمویش «عبله» که یکدیگر را سخت دوست می‌‏دارند، نائل می‌‏شود.

اثر دیگر، «سیره بیبرس»‌‏هاست که مربوط به سالهاى متأخرتر، یعنى قرن پانزدهم میلادى است. البته بعضى از داستانهاى

«هزار و یک شب» هم حال و هواى داستانهاى حماسى را دارد.

 

ترکان

دده قورقوت، کهن‌‏ترین منظومه رزمى در زبان ترکى (ترکى اُغوز) شمرده می‌‏شود. دده قورقوت یا اوغوزنامه قازان بیک و دیگران، در قرن پانزدهم ساخته شده و حاوى دوازده داستان رزمى است که به نثر نوشته شده‌‏اند. مضمون کهن‌‏ترین داستانها، مربوط به دعواى اغوزها با پچنگ‌‏ها و قبچاق‌‏هاست و دسته‌‏هاى دیگرى از ترک‌‏زبانان ساکن در آسیاى مرکزى به دنبال پیروزى در این دعوا، اغوزها امپراتورى پردامنه اما بسیار کم‌دوام و کوتاه‌‏مدتى در آناتولى شرقى، واقع در جنوب غربى ایران، تشکیل می‌‏دهند (آق قویونلوها). هشت داستان دیگر که جنبه حماسى دارد، علاوه ‌‏بر ارتباط داستانها با بخشهایى از آسیاى مرکزى، شرح جنگ و گریزهای اغوزها علیه حکومت بیزانسى طرابوزان و گرجی‌‏ها و سایر اقوام است.

جمع و جورتر از دده قورقوت، داستان حماسى «کوراوغلو» است که درباره فرد راهزنى با آرمانهاى اجتماعى و مردمى ساخته شده و در میان ترکان آناتولى و مردم آذربایجان متداول و معروف است. کوراغلو سوار بر اسب جادویی‌‏اش، قیرآت و همراه با دارودسته خود، به هوادارى از فقیران و ضعیفان، با پاشاها، بیگ‌‏ها و سایر حاکمان فاسد، دائماًً در جنگ و ستیز است. این داستان که موضوعش به قرن‌پانزدهم مربوط می‌‏شود، به نثر روایت شده و جاى جاى، اشعارى متناسب با موضوع، شیرینى کلام را تکمیل کرده است. ابیات منظوم داستان کوراغلو را عاشیق‌‏ها، این نقالان دوره‌‏گرد حرفه‌‏اى، در آناتولى همراه با ساز و در آذربایجان همراه با دوتار به آواز خوش می‌‏خوانند. این‌‏گونه سنت مخالف‌‏خوانى، آن هم با توجه به استقبال و درک مردم کوچه و بازار، در دوران امپراتورى عثمانى تا قرن نوزدهم در گوشه و کنار این سرزمین مشاهده می‌‏شد.

روزنامه اطلاعات

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: