درياي جان / كاظم موسوي بجنوردي

1392/5/5 ۰۸:۲۹

درياي جان / كاظم موسوي بجنوردي

از فرهنگ گرانسنگ ايراني و ميراث درخشان زبان پارسي، دري به هزارتوي باغ سرسبزي باز مي شود که در جاي جاي آن، مي توان زير سايه سار درختان تناور درنگ کرد و از سرچشمه هاي جوشان عشق و معرفت جان را مصفا کرد. سال ها و سده هاي متمادي است که عطر جان پرور شکوفه هاي باغ انديشه و عرفان ايراني، به مشام انسانيت رسيده و در اين روزگار که ابرهاي سياه جهل و خشونت و سختگيري و تعصب، بخش هاي وسيعي از سرزمين هاي اطراف ما را فرا گرفته، اوج انسان دوستي و عشق و محبت را مي توان در گنجينه بازمانده....

به پاس خدمات فرهنگي استاد دکتر نصرالله پورجوادي

    «هرکه در اين سرا به درآيد، نانش دهيد و از ايمانش مپرسيد، چه آنکس که بر خوان خداوند عزوجل به جان ارزد، البته که بر خوان بوالحسن به نان ارزد»    شيخ ابوالحسن خرقاني

    از فرهنگ گرانسنگ ايراني و ميراث درخشان زبان پارسي، دري به هزارتوي باغ سرسبزي باز مي شود که در جاي جاي آن، مي توان زير سايه سار درختان تناور درنگ کرد و از سرچشمه هاي جوشان عشق و معرفت جان را مصفا کرد. سال ها و سده هاي متمادي است که عطر جان پرور شکوفه هاي باغ انديشه و عرفان ايراني، به مشام انسانيت رسيده و در اين روزگار که ابرهاي سياه جهل و خشونت و سختگيري و تعصب، بخش هاي وسيعي از سرزمين هاي اطراف ما را فرا گرفته، اوج انسان دوستي و عشق و محبت را مي توان در گنجينه بازمانده از آثار پيران روشن ضمير ايران جست وجو کرد. پيام رسا و بلند اخلاق و معنويت عرفان ايراني، که در آن، حکمت خسرواني با آيات قرآن کريم و تعاليم پيامبر(ص) و امامان(ع) و پارسايان درآميخته است، همچنان در سرتاسر گيتي علاقه مندان و مشتاقان بسيار دارد و حتي بيگانگان با زبان فارسي نيز مي کوشند از مواهب و لطف انديشه و سخن سراسر انساني ابوالحسن خرقاني، بايزيد بسطامي، ابوسعيد ابوالخير، عطار، مولانا، حافظ، سعدي و جامي برخوردار شوند. تاريخ انديشه هاي عرفاني، از فرازهاي فاخر فرهنگ و تمدن ايراني است و با وجود پژوهش هاي گوناگون در ساليان اخير، وجوه نظرگير همچنان در آن اندک نيست. از ميان محققان برجسته اي که پژوهش در گنجينه گرانسنگ عرفان و تصوف را موضوع تحقيقات ارزشمند خود قرار داده اند، استاد دکتر نصرالله پورجوادي، به گواهي آثار دلپسندي که تاکنون پديد آورده است، جايگاهي خاص دارد، از آنکه در تحقيق، علم و ذوق را به هم آميخته و سخت کوشيده است تا حد توان، زواياي تاريک و کمتر شناخته جوانب و عرصه هاي فکري تصوف و عرفان ايراني را در برابر مشتاقان و علاقه مندان قرار دهد. جملگي آثار او، آکنده از نوجويي و پرسشگري است و مي توان گفت که شيوه دکتر پورجوادي در پژوهش و تحقيق پيرامون موضوعات مذکور، بديع بوده و راهي نو در برابر پژوهشگران آينده، براي تحقيق در حوزه هاي مربوط به تاريخ تصوف و عرفان اسلامي- ايراني گشوده است.

    آثار دکتر پورجوادي، فقط مشتمل بر تحقيق و تفحص در زندگي و آثار صوفيه نيست و به راستي کاوشي است دقيق در همه عرصه هاي فکري ايشان و به ويژه آنچه به صورت موضوعي، محل بحث و تحقيق او قرار گرفته، سخت دلکش و خواندني و آموزنده است، مانند پژوهش هاي دقيق و ماندگار در باب «رويت ماه در آسمان» و «زبان حال». در تصحيح متون کهن نيز، دکتر پورجوادي، در طريق علمي پذيرفته شده و در حد اعلاي دقت راه مي سپرده و در گزينش متون و تحليل آنها هم هدف اصلي خود را منظور داشته است.

    جنبه ديگر در زندگي دکتر پورجوادي، خدمات چشمگيري است که در مدت ساليان تصدي مديريت مرکز نشر دانشگاهي به گسترش و تعميق علم و معرفت در جامعه علمي ايران کرد و به راستي بايد سرمشق اداره هاي فرهنگي کشور ما باشد، زيرا از نمونه هاي انگشت شمار مديريت عالمانه بود و آثار و نتايج درخشاني هم به بار آورد. گذشته از صدها اثر ارزشمند در زمينه هاي گوناگون علمي و نشريات تخصصي متعدد، در دوره مديريت او، در ميان آنها، انتشار کمابيش منظم نشريه وزين نشر دانش، طي ساليان طولاني با حفظ کيفيت علمي خاص آن، درخور همه گونه ستايش و سپاس است. او اندک اندک و با دقت بسيار، مجموعه اي گزيده از بهترين نويسندگان و محققان را گردآورد و شماري از برگزيدگان در کار نشر و مطبوعات را به ياري طلبيد و به اينگونه، نشر دانش، عيار نقد علمي را بسي بالابرد و در پايگاهي جاي گرفت که هنوز نشريه ديگري به آن دست نيافته است. هر شماره اي از آن مجموعه بي نظير، مي تواند در تاريخ مطبوعات علمي در ايران، مايه فخر و مباهات باشد. بايد از نشريه ديگر مرکز نشر دانشگاهي که در دوران مديريت دکتر پورجوادي بنياد گرفت، نيز ياد کرد: مجله علمي معارف که بي هيچ گزافه، تاکنون هيچ نشريه ديگري با آن در محل قياس قرار نگرفته است و اکنون که هردو نشريه، با وجود ارزشي که به هر حال دارند، با کمال تاسف، از تاب و توان سابق افتاده اند، مي توان به ارزش مديريت و نظارت علمي دکتر پورجوادي بيشتر پي برد.

    به الجمله، دکتر پورجوادي از جمله عالمان پرورده فرهنگ ايراني است، که کوشيده فرهنگ و انديشه بزرگان اين مرزوبوم را نيک بشناسد و آن را به بهترين وجه به آيندگان و مشتاقان معرفي کند و شيفتگي خويش را نه با گزافه گويي، بلکه با ارايه تحقيقاتي هرچه بيشتر ژرف و استوار جلوه دهد و اين خود امتياز بزرگي است.

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: