راهبردهاى عملى براى گسترش و بهبود کارایی كتابخانه‌‏های ایران / حسین مسرّت

1403/8/7 ۱۳:۲۳

راهبردهاى عملى براى گسترش و بهبود کارایی كتابخانه‌‏های ایران / حسین مسرّت

در دورۀ افزونى آگاهی‌ها و ريزپردازنده‌‏هايى به سر مى‏‌بريم كه به‌اندازۀ اَبررایانه‌های چندين سال پيش، داده‌‏ها را در خود نگهدارى و پردازش مى‌‏كنند؛ در زمانی كه كم‏‌كم كتاب‌هاى كاغذى جاى خود را به كتاب‌هاى الكترونيكى و دیجیتالی داده و با ابزارهای کنونی مى‏توان يك كتابخانۀ بزرگ را در چند لوح فشرده جاى داد و با خود جابه‌جا کرد.

 در دورۀ افزونى آگاهی‌ها و ريزپردازنده‌‏هايى به سر مى‏‌بريم كه به‌اندازۀ اَبررایانه‌های چندين سال پيش، داده‌‏ها را در خود نگهدارى و پردازش مى‌‏كنند؛ در زمانی كه كم‏‌كم كتاب‌هاى كاغذى جاى خود را به كتاب‌هاى الكترونيكى و دیجیتالی داده و با ابزارهای کنونی مى‏توان يك كتابخانۀ بزرگ را در چند لوح فشرده جاى داد و با خود جابه‌جا کرد. در اين زمان كه دانش و فن بر توسن بادپايى سوار و به‌سوی افق‌هاى روشن پیش می‌رود، بى‏گمان گسترش و بهبود کارایی كتابخانه‌‏ها برای دسترسى هرچه بهتر و زود‌تر به مواد چاپى و غير چاپى، شايد کمترین خواستۀ کشورهای رو به رشد و پيشرفت است.

 در اين گفتار كوتاه، بر آن شده تا راهكارهاى عملى براى گسترش و بهبود کارایی و کارکرد كتابخانه‌‏هاى ایران نشان داده شود؛ تا كه قبول افتد و چه در نظر آيد.

الف - بررسى راهكارها و زمينه‌‏هاى گسترش و بهبود کارایی از ديدگاه بهره‌‏وران

    بهره‌‏وران از كتابخانه‏‌ها را بسته به گونۀ كتابخانه‏‌اى كه بدان رهسپار می‌شوند، مى‏‌توان داراى بخش‏بندی‌هاى گوناگون دانست، ازآنجاکه همگی كتابخانه‌‏هاى زیرپوشش نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، كتابخانه‏‌هاى همگانی هستند، ازاین‌رو خواستاران آن نيز همۀ مردم را در برمی‌گیرد. از كودك و نوسواد گرفته تا پيران و دانش‏‌آموختگان کارکشته، هر گروه بنا بر جایگاه پیشه، كار، دل‌بستگی و سنّ خود، كتاب‌هايى را خواستارند كه پاسخگوى نيازشان باشد.

    آرمانى‏‌ترين شكل ساختارى كتابخانه‌‏هاى همگانی كه بتواند پاسخگوى همۀ نيازها باشد، تا اندازۀ زيادى در كتابخانۀ مرکزی یا مادر هر شهر است، زیرا با پى‏‌ريزى بخش‌هاى كودكان و نوجوانان، قفسۀ باز و بسته، تالار مردان و زنان، بخش واسپاری، پژوهشگران، ديدارى - شنيدارى، رايانه، مطبوعات، نسخه‌های خطى، فيلمتك، صحّافى، هنرى و غيره، بخش‌هایی است كه آزمودگان براى آرمانى نمودن كتابخانه‌‏ها انديشيده‌‏اند.

    در کنار این‌ها جاى بخش ويژۀ كودكان و نونهالان و سالخوردگان بسیار بایسته است، زیرا اين دو گروه سنّى، به‌غیراز نيازهاى معنوى، برخى ابزارها و چیزهای ديگر را نيز نیاز دارند تا جایگاهی دل‌نشین و دلپذير برايشان فراهم گردد. برای نمونه، در بخش كودكان: كتاب‌هاى مصوّر و رنگی، ميز و صندلى‌‏هاى كوچك رنگارنگ، فضايى شاد و فرح‌بخش همراه با كتابداران شیفته نياز دارد كه حوصلۀ سر و كلّه زدن با اين گروه شلوغ و بازيگوش را داشته باشد.

    در بخش کهن‌سالان: جای داشتن تالارى همكف خيابان كه بدون پله باشد، نور اندازه، كتاب‌هاى درشت خط و حتى بودن ذرّه‌‏بين‏‌هاى بزرگ، بایسته مى‏‌نمايد.

    بهره‏‌وران از كتابخانه‏‌ها، هماره به چند گزینه در يك كتابخانه مى‏‌انديشند:

 ۱- منابع فراوان، بسنده و روزآمد.

۲- دسترسى آسان به كتاب.

۳- كتابداران سرزنده، شیفتۀ کار، خوش‌رو و خوش‏‌برخورد.

    كه گزینۀ سوم نه به ارجمندی دو گزینۀ نخست، ولی به دلیل‌هایی برتری دارد، زيرا اگر چنين دل‌بستگی در درون يك كتابدار نباشد، هر دوستدار كتابى را از كتابخانه گريزان مى‏‌كند. براى گزینۀ سوم دو شرط بایسته است:

    یکم: گزينش كتابداران شیفته و دوستدار كتاب، نه كارمندان جوياى كار.

    دوم: فراهم نمودن بستر سرمایه‌ای و رفاهى درخور و شایسته از سوى برنامه‏‌ريزان مالى كتابخانه‏‌ها براى تأمين اجتماعى و درآمدی كتابداران تا بتوانند با فراغت و آسودگى، پيش از آنكه در فكر تنگناهاى زندگى و دشواری‌هاى روزانه باشند، در انديشۀ خدمت هرچه عاشقانه‌‏تر براى دوستداران علم و فرهنگ باشند.

    سوم: يكسان نمودن درآمد و دریافت‌های پراکنده، ساعت كار و ابزارهای آموزشى براى كارمندان در همۀ كتابخانه‏‌هاى وابسته، برای نمونه اگر در كتابخانه‏‌هاى مركز استان، گه گاهى دوره‌‏هاى كاردانى، كارشناسى و کارشناسی ارشد كتابدارى، اطلاع‏رسانى و غيره گذاشته مى‌‏شود كه هم توانمندى كارمند را بالا می‌برد و هم در ميزان درآمد و مزاياى او تأثير دارد، براى دیگر كتابخانه‌‏ها نيز چنين امتيازى در نظر بگيرند. تقريباً همۀ كتابخانه‏‌هاى ایران، وسیلۀ رفت‌وبرگشت ندارند و ديگر امكانات آسایشی كه مجالى براى گفتن نيست.

ب - بررسى راهكارهاى تبليغاتى شایسته و کارا در گسترش کارایی کتابخانه‌ها

    تاكنون ثابت‌شده است شعار دادن و برپايى هرگونه برنامۀ تبليغاتى ناشدنی، دستاوردی دگرگونه داده است، چنانكه پيشينيان گفته‌‏اند: دو صد گفته، چون نیم کردار نيست.

    يكى از سودمند‌ترين کارهای تبليغى كه براى هر كتابخانه مى‌‏تواند انجام گيرد، آگاهی همگان از بودن منابع روزآمد و پايه‏ا‌ى در كتابخانه‏‌هاست كه گروه، گروه جویندگان و دوستداران را به كتابخانه مى‏‌كشاند و دوم: بازتاب شیوۀ برخوردهاى مهربانانۀ كتابداران و مديران كتابخانه‏‌ها در گسترۀ جامعه است كه مى‌‏تواند در کشاندن پژوهشگران سودمند باشد.

    يكى از نمونه كارهاى ضدّ تبليغى كه نگارنده سال‌هاست گواه آن بوده، فراهم نکردن كتاب‌هاى روزآمد و علمى براى كتابخانه‌‏هاى همگانی است. با اين پندار كه: «كتاب بيشتر، برابر است با كار بيشتر و دردسر بيشتر و رنج بیشتر، پس چه‌بهتر كه دنبال درخواست كتاب‌هاى تازه نرويم و به همين چند صد جلد كتاب‏، دل‌خوش باشيم. درآمد ما كه سرِ ماه مى‏‌رسد، حال چه صد جلد كتاب باشد، چه صد هزار جلد. چرا بيهوده خود را به دردسر بیندازیم؟» اين شیوۀ اندیشیدن، بيشتر در كتابخانه‏‌هاى با كارمند کم‌کاربرد دارد. به‌ویژه آنكه، آن چند نفر هم پیش از آنكه كتابدار باشند، كتاب‏‌آر باشند. كارمندى كه از بد روزگار، كارِ در كتابخانه بهره‌اش شده و بر روز خوش كارمندان بانك، افسوس مى‏‌خورد كه وام‌هاى كلان با بهره كم مى‏‌گيرند و پس از چند سالى دارای خودرو و خانه و زندگى خوبی مى‏‌شوند. اين گروه از كتاب‌‏آران (كارمندان) چنانكه درآمدشان به‌اندازه و بنا بر نیازشان نباشد، برخی از آنان برخوردهاى بسيار زننده‌‏اى را هم با خواستاران کتاب دارند، ازاین‌رو روزبه‌روز از شمار خواستاران كاسته شده و براى تاوان آن ناچارند آمارهاى دروغين بدهند تا از ميزان درآمد و پاداش آن‌ها كاسته نگردد.

    از ديگر كارهاى تبليغى، ايجاد انجمن پشتیبانان كتابخانه و برگزارى نشسته‌ای خودمانى میان مدير، هموندان انجمن و هموندان پویای كتابخانه است. پاسخگويى روشن و راست به پرسش‌ها و نيازهاى هموندان و همراه کردن آن‌ها در ارزشمند‌ترين تصمیم‌ها و کارهای كتابخانه مى‏تواند همراه با افزونى درآمد مالى و معنوى، كتابخانه‌‏ها را هرچه بهتر و بيشتر هدفمند و آرمان‌گرا سازد.

پ – بهره‌وری از فناورى نوین (اينترنت و پايگاه‌هاى اطلاع‏رسانى) برای گسترش کارایی

    در جامعه، هماره زبانزدی جارى است كه مى‏‌گويند: احتياج، پدر اختراع است، كه سخنى است درست و از روى فرزانگی.

    مردم هر دوره‌ای به فراخور زمان خود، ابزاری را مى‏‌خواهند كه به بهترين و آسان‌ترين شیوه، زندگى خود را سامان بخشند. نوآوری و پدیداری گونه‌های دستگاه‌هاى پيشرفتۀ صنعتى، آسایشی و آموزشى برای پاسخگويى به اين نياز بشرى است. بشر سدۀ کنونی برای دستيابى به آگاهی‌ها، هرروز دستاورد تازه‌‏اى را به دنياى دانش و انديشه رو مى‏‌كند. زمانى، نوارهاى صوتى (مغناطيسى)، انقلابى در عرصۀ اندوختۀ داده‌ها بود و زمانى رايانه و ديسكت‌ها و لوح‌هاى فشرده، راه را براى ورود به دنياى نوین هموار مى‏‌نمود. ولی بشر سدۀ بيست‏‌ويكم چنان شتابان به‌پیش مى‏رود كه هر دم، نوآوری و ابتكارى را به ثبت مى‌‏رساند كه اختراع چند ساعت پيش را از ميدان به درمی‌برد.

    يكى از بهترين و دستياب‏‌ترين راه‌هايى كه براى دسترسى هرچه بهتر و زودتر به دنياى دانش و داده انديشيده شده است، برپایی و گسترش سامانه‌ها و پايگاه‌هاى آگاهی‌رسانی در سراسر دنياست كه از راه رايانه و پیوند به سامانۀ اينترنت هموار مى‌‏شود. اگر زمانى به اين انديشۀ مك لوهان كه مى‏‌گفت: «جهان، دهكدۀ كوچكى است.» می‌خندیدند، اكنون بايد بپذیرند: جهان، خانۀ كوچكى است كه باشندگان آن مى‏‌توانند به همان شتاب ديدارهاى خانگى از حال‌وروز و کاروبار و داده و ستانده‌‏هاى يكديگر آگاه شوند.

    افزونى مواد چاپى و غير چاپى در سراسر جهان و گستردگى و گونه گونی آن، دور بودن راه میان كشورها، بودن دشواری‌های گوناگون سفر به سرزمین‌هاى ديگر، گرانى كتاب و ديگر مواد، كارورزان دانش ارتباط و داده‌پردازی را به اين دستاورد رساند كه بهتر است داده‌ها را در يك انبار نگهداری كرده تا هرگاه جهانيان و پژوهشگران خواستند با شيوه‏اى ساده و آسان بتوانند به اين انبان دست يابند و بدين انگيزه، اينترنت پاى به میدان دانش و فناورى گذاشت. شايد چند سال ديگر پايگاه‌هاى داده‌پردازی و سامانۀ اينترنت، شيوه‏اى کهنه و کنار نهاده شده باشد و دانش به جایگاهی برسد كه در هر خانه، پايگاه داده‌پردازی براى اهل خانه درست شود و دانشمندان در پى بنيان شيوه‌‏هايى ديگر براى دسترسى به آگاهی باشند.

    سامانۀ اينترنت هم‌اکنون مى‌‏تواند كتابخانۀ كوچكى را با دنيايى از كتاب و دانش و داده پيوند دهد كه تا چندين سال پيش، خیالی شيرين و كارى نشدنى بود.

ت - بررسى رفتارهاى آگاهی يابى خواستاران و شناسايى دشواری‌های کنونی در گسترش کارایی

    خواستاران كتابخانه‏‌هاى همگانى، بسته به ميزانِ دانش و دانسته‌های خود، خواهان دسترسى به كتاب دلخواه خود هستند. اينان براى دسترسى به سامانۀ گسترده و بوستان كتابِ كتاب‌هاى كتابخانه، هرکدام در پى چاره‌‏اى هستند. برخى ناشکیبا و شتاب‌زده و برخى ناتوان و ازکارافتاده، کارهایی كه بايد در اين زمینه انديشيده شود، بايد درهم‌کردی باشد از شيوه‌‏هاى نوين و كهن.

    امروزه با پيشرفت دانش رايانه، خوشبختانه بیشترینۀ گروه نوجوان، جوان و دانشگاهى با شیوۀ كار اين دستگاه آشنا هستند. براى اين گروه از خواستاران، شيوۀ بهره‏‌بردارى از برنامۀ ویژۀ رايانه‌‏اى هر كتابخانه و شناسایی برنامه‏‌هاى بازيابى بسنده است.

    دستۀ ديگر، كسانى هستند كه نه با رایانه آشنا هستند و نه دوست دارند آشنا شوند. در اين زمینه، جای دادن كاربران رایانه در پیشخوان كتابخانه‏‌ها بایسته است كه كار آن‌ها هم مانند كار كتابداران مرجع است. كاربران با انجام پرسش‌هاى ساده به پدیدار کردن آگاهی‌های كتابخانه‌‏اى از رايانه‏‌ها پرداخته و با دریافت شمارۀ بازيابى، خواستاران را به خواستۀ خود مى‌‏رسانند.

    بودن برگه‏‌دان‌هاى موضوعى، عنوان و نويسنده هم يكى از راه‌هاى پسندیده براى رسيدن به آگاهی و دادۀ موردنیاز خواستاران است.

ث - بررسى ساختار کنونی کارایی در بخش‌هاى گوناگون كتابخانه‏‌هاى ایران (شناسايى دشواری‌های کنونی)

    در بخش «الف» گفته شد كه آرمانى‏‌ترين شیوۀ افزودن کارایی در گسترۀ هر استان را در کتابخانه‌های مرکزی یا مادر مى‏‌توان جُست؛ ولی هرچه از مركز استان‌ها دور مى‏‌شويم، این شیوۀ خدمات‏ به خواستاران، دچار كاستی‌ها و كمبودهايى مى‌‏شود كه تااندازه‌ای كار كتابخانه‏‌ها را دشوار و خواستاران را ناخرسند مى‏‌كند.

    بى‌‏گمان هر كتابخانه‏‌اى بنا به جایگیری اقليمى و جایگاه خود، دشواری‌ها و شرايط ويژه‏‌اى دارد، برای نمونه جایگاه كتابخانۀ امام رضا حسن‏‌آباد انار كه مردم پيرامون آن كشاورز و زحمتكش هستند و به‌غیراز دانش‏‌آموزان، كمتر كسى به سراغ آن مى‌‏آيد با كتابخانۀ وزيرى یزد كه نزدیک به هفتادسال پیشینۀ بنيان داشته و دویست و اندى هزار جلد كتاب چاپى و خطى را در خود اندوخته دارد و روزانه بيش از ۲۰۰ نفر به آن آمدوشد مى‏‌كنند و در میان شهر است، به‌مراتب، دگرگون است.

    برای نمونه: كتابخانۀ وزيرى با۲۲۰هزار جلد كتاب چاپى و خطى و بيش از پنج هزار مجلد نشريه و پنج هزار هموند (عضو) پویا كه در میانی‏‌ترين و شلوغ‏‌ترين جایگاه شهر يزد جای دارد و به دليل دربرداشتن كتاب‌هاى علمى و روزآمد، خواستاران زيادى به‌ویژه از گروه دانشجو دارد، بی‌گمان بايد بخش خدمت‌رسانی آن همسان و همگام با استانداردهاى جهانى و با دستورنامۀ ويژۀ آن باشد.

    كمبود كتابدار دانش‌آموخته و پویا، نبود رایانه براى دسترسى خواستاران و یا نبود برگه‏‌هاى الفبايى سرشناسۀ نویسنده و مترجم و موضوعى، وارد نشدن داده‌های کنونی كتابخانه بر روى برنامۀ ویژۀ رايانه‏‌اى، نبود قفسۀ نمايش تازه‏‌هاى كتاب از بزرگ‌ترين دشواری‌های دستيابى خواستاران به گنجینۀ بزرگ برخی کتابخانه‌های ایران است.

ج - بررسى کارایی شیوه‌هاى قفسۀ باز و بسته در خدمت‌رسانی به بهره‌وران

    مجموعۀ كسانى را كه به كتابخانه‏‌ها می‌روند، مى‌‏توان به دو گروه بزرگ، بخش كرد:

۱- آن‌هايى كه پیش‌تر به شناسايى منابع خود از راه كتابشناسى‏‌ها و کتاب‌نامه‌ها دست‌زده‌اند.

۲- آن‌هايى كه نمى‌‏دانند براى زمینۀ پژوهش خود به چه كتابى يا منبعى بايد نگاه كنند.

    براى دستۀ دوم، بی‌گمان و بایسته، «قفسۀ باز» بهترين شيوۀ دسترسى به زمینۀ کار خود است. چون در اين زمینه، خود خواستاران با گام زدن در بوستان كتاب و تورق برگ‌هاى زرّين آن، به چيدن گل‌هاى دانش و آگاهی در سبد دانش خود مى‌‏پردازند و بى‏‌گمان خرسند و خشنود (البته درگرو سودمند بودن منابع كتابخانه است) از كتابخانه پاى بيرون مى‌‏نهند و با ابنانى از دانش و پژوهش به ساماندهی پژوهش خود دست مى‌‏زنند.

ولی براى گروه نخست هم بنا به نشانه‌هایی كه خواهد آمد، «قفسۀ باز» بهترين و آسان‏ترين شيوه است. زيرا كتابخانه‏‌ها بیشتر با كمبود كتابدار روبرو هستند و خواستاران به هنگام درخواست كتاب از کتابخانه‌های با شيوۀ قفسۀ بسته نه‌‏تنها مى‌‏بايست زمان زیادی سرگردان شوند، بلكه گاهی و پس از درنگی بسیار با اين پاسخ روبرو مى‏‌شوند كه كتاب در گنجینه نيست، يا به واسپاری رفته، يا در صحّافى است و يا حتى گم‌شده است.

    با انگار بر اینکه در بار نخست و پس از چندی چشم‌به‌راهی، كتاب‌هاى درخواستى به دست خواستارش برسد، ولی در بارهای پس‌ازاین، هم خواهان و هم كتابدار پس از چندين بار آمدوشد، نمودی از خستگى در چهره‏‌هايشان هويدا مى‏‌شود. از سويى خواستار، شرمسار از این‌همه رنج و رفت‌وآمد چندباره و پر كردن برگه‏‌هاى درخواست شده و از سويى كتابدار هم ناخودآگاه، خسته شده و او را به ‌روزی دگر و نوبتى ديگر واگذار مى‏‌کند و يا می‌گوید: بنا بر آیین‌نامۀ كتابخانه، به هر کس بيشتر از سه كتاب در روز براى خوانش در تالار یا واسپاری نمى‌‏توان داد. آن هنگام است كه درخواست‌کننده بايد پژوهش‌های نیمه‌کاره و رو دست ماندۀ خود را به‌گونه‌ای جمع‌وجور كند. درنتیجه، يا از خير رفتن دوباره مى‌‏گذرد و عطاى پژوهش را به لقايش مى‌‏بخشد و يا پژوهشی سست و كم‌‏مايه را با چاشنى داده‌های نادرست و من‌درآوردی به استاد يا مركز پژوهش وابستۀ خود مى‏‌سپارد. ازاین‌روست كه دراین‌باره هم «قفسۀ باز» سفارش مى‏‌شود، قفسه‌‏اى به گستردگى دانش بشرى.

چ - بررسى سياست‌ها و راهبردهاى گسترش کارایی در پیوند با نسخه‏‌هاى سده‌های پر افت‌وخیز به‌سلامت به دست مردمان امروزى رسيده است، پس بايد نسخه‏‌ها را چه با نگرش به متن و چه با نگرش به هنرهاى ظريفۀ به‌کاررفته در آن، نگهبان بود و پاسداشت؛ ولی اين‌ها ميراث نوشتاری بشرى هستند كه از گذشتگان ما به يادگار و ماندگار است، پس براى دسترسى به نوشتار آن بايد راهى جُست.

    خوشبختانه به کوشش برخی کتابخانه‌ها مانند كتابخانۀ مركزى آستان قدس از كليۀ نسخه‏‌هاى خطى (و حتی سندها) كتابخانه‏‌هاى وابستۀ خود، ریزفيلم و نسخۀ دیجیتالی فراهم‌شده و نسخه‌‏اى از آن در كتابخانۀ مركزى قرار دارد. هرچند يك نسخۀ ديگر از آن در دسترس كتابخانۀ دارای نسخه است، ولی به دليل نداشتن دستگاه «ريدر» (ریزفیلم خوان)، برای نمونه در كتابخانۀ وزيرى يزد، ریزفيلم‏ها بى‌‏بهره مانده و كتابخانه ناچار است اصل نسخه را در دسترس پژوهشگران قرار دهد؛ آن‌هم پس از پشت سرنهادن مرحله‌های پرسشگرى و اثبات شایستگی درخواست‌کننده. ولی هنوز نسخۀ دوم دیجیتالی را به دلیل نداشتن ابزارهای تکثیر و نمایش در دسترس کتابخانۀ وزیری ننهاده‌اند. 

ح - بررسى و امکان‌سنجی پيرامون کتاب رسانی به خانه‌ها، فروشگاه‌ها و سازمان‌ها

    دشواری‌هاى روزمرّه و گرفتاری‌هاى زندگى، بسيارى از دوستداران كتاب را از رفتن به كتابخانه‌‏ها بازداشته است. آن‌هايى كه می‌توانند و براى چنين كارى زمان ویژه‌ای را کنار می‌گذارند، گاهی بايد هفت‏خوان دسترسى به كتاب را پشت سر بگذارند، واى به‌روز مردمى كه از بامداد تا نیمروز در اداره يا كارگاهى سرگرم هستند و پسین مى‌‏باید شتابان به سر كار دوم بروند تا شايد بخشى از هزينه‌‏ها و نيازهاى زندگى را پاسخ‌گویند. در آن هنگامه، ديگر زمانی براى رفتن به كتابخانه ندارند. ولی در بين گروه بزرگ كارمندان و كارگران جامعه، کسانی هستند كه در صورت برآورده شدن برنامه‏‌هايى براى رساندن كتاب به ‌ كارگاه، فروشگاه و خانه، حاضرند دوباره با دوست همیشگی و کهن و يار مهربان خود دست ارادت بدهند.

    اين كار به‌ويژه براى بخش‌هايى از کسان جامعه كه دشواری‌ها و ناتوانی‌هاى جسمى و کهن‌سالی را دارند، از بایسته‌هاست. بخش واسپاری‏ بيرون از کتابخانه بايد بتواند به شیوه‌ای پاسخگوى نيازهاى كتابخانه‏‌اى آنان نيز باشد، برای نمونه از راه تلفن گويا و يا دسترسى به سامانۀ اطلاع‌‏رسانى درون كتابخانه مى‌‏توان دست‌به‌کار شد.

    يا اينكه مى‌‏توان كتابخانه‏‌اى سيّار را با كتاب‌هايى گوناگون، ولی کم شمار آماده كرد تا در پهنۀ شهر در گردش بوده تا فروشندگان و خانه‌دارها و خانه‌نشینان با رفتن به‌پیش اين خودرو، كتاب دلخواه را شناسايى كرده و به واسپاری گيرند. در اين شيوۀ کتاب ‏رسانى، تضمين کتاب‌های برگشتى بسيار بایسته است، زيرا شاید براثر چشم‌پوشی از اين كار، در زمان چند ماه كتابخانه با افت شديد كتاب روبرو شود.

خ - بررسى زمينه‌‏هاى همكارى چندگانۀ بين كتابخانه‏هاى استان‌ها برای گسترش و خدمت‌رسانی

    بیشترین همكارى بين كتابخانه‏‌ها مى‌‏تواند در راستای پربار کردن مواد آن باشد و بنا به نشانه‌هایی كه روشن است، بهتر است کارگزار و سرپرست اين كار، كتابخانۀ مركزى هر استان باشد. يكى از بهترين راه‌ها، ايجاد سامانه يا پايگاه اطلاع‌‏رسانى در كتابخانۀ مركزى است تا كتابخانه‏‌هاى وابسته بتوانند از راه اين پايگاه، خدمات سودمندترى را در دسترس خواستاران قرار دهند.

    ديگر آنكه كتابخانه‏‌هاى زیرپوشش نهاد کتابخانه‌های همگانی کشور، بنا بر جایگاه خود داراى منابع گونه‏‌گون و گاهی یگانه‌ای هستند كه با برنامه‌ريزى راهكارهاى درخور مى‏توان اين كتابخانه‏‌ها را پربار کرد، بهترین راه‌ها به‌قرار زير است:

۱- دادوستد (بر پايۀ كتاب‌هاى تكرارى هر كتابخانه)، ۲- زيراكس یا تصویربرداری منابع ارزشمند و کهن، ۳- واسپاری بين كتابخانه‌‏ها.

 كه از اين سه راه، راه نخست شدنی‏‌تر، راه دوم، هزينه‌‏بردارتر و راه سوم به دليل دوری راه، کمابیش ناشدنی است، مگر در بين كتابخانه‏‌هاى يك شهر.

د - نتيجه

    سخن آخر آنكه به گفتۀ پیشینیان: «در دل دوست به هر حيله رهى بايد جُست» و اين دوست، كسى نيست جز شیفته و دوستدار كتاب، سرمايه‏‌هاى مادّى و معنوى ميهن ما، كشورى كه پيشينه‌‏اى چندين هزارساله در تمدّن كهن جهانى دارد. مردم كشور ما اگر آهنگ آن را دارند که از کاروان دانش، فرهنگ و پيشرفت واپس نمانند، بايد همراه با پيشرفت دانش و فناورى به‌پیش بروند و اين هموار نمى‏‌گردد مگر از راه پرورش و بارورى آگاهی و دانش مردمان آن و چه جايى بهتر از كتابخانه براى پرورش اين استعدادهاى شكوفا سراغ داريم؟

    سه گزینۀ ارزندۀ گسترش کارایی كتابخانه‌‏هاى ایران عبارت‌اند از: مديران، برنامه‏‌ريزان سرمایه و كتابداران.

یکمی با گرفتن تصمیم‌های شایسته و بنیادین و همراه با برخوردارى از دانش روز مدیریّت و كتابدارى و بهره‏‌ورى از دانش و آزمودۀ مديران كتابخانه‏‌ها، دست‏يابى به كتابخانه‏اى آرمانى و روزآمد مى‌‏انجامد.

    دومى با شناخت از نيازهاى راستین كتابخانه‌‏ها برای پاسخگويى به خواسته‏‌هاى درست و پایه‌ای و علمى خواستاران، در پى‏‌ريزى راه‌هاى درست دستيابى به منابع تازه و دادن سرمایۀ بایسته براى مديران كتابخانه‌‏ها تلاش مى‏‌كند.

    و سومى كه در سايۀ چاره‌اندیشی مديران و برنامه‏ريزان سرمایه مى‌‏تواند با فراغتى درخور و رويى خوش به کشاندن و دل‌بستگی خواستاران به كتابخانه‌‏ها يارى رساند.

    در يك نگاه فراگیر و واقع‌‏بينانه مى‏‌توان گفت: هیچ‌کدام از گزینه‌های برشمرده، کم‌پایه تر و ارزش‏تر از ديگرى نيستند، زيرا هرکدام از اين گزینه‌ها اگر به‌درستی كار نكنند، مى‏‌تواند سویه‌های ارزشمند گزینه‌های ديگر را بیهوده كند و تااندازه‌ای شايد بتوان گزینۀ سوم را برتر دانست. زيرا اگر كتابخانه‏‌اى با داشتن مديرى دوراندیش، كارآگاه و دوستدار آگاهی بتواند با همكارى برنامه‌‏ريزان مالی، بهترين و دل‌پذیرترین جایگاه پژوهشی را براى خواستاران فراهم كند، ولی كتابدارانى بى‌‏انگیزه، تندخو و ترشرو در پیشخوان اين گنجينۀ بزرگ جای‌گیرند، نيروى رانشی كتابخانه بر نيروى کششی آن چیره شده و خواستاران به‌رغم فراوانی نياز و دل‌بستگی به منابع کنونی در آن كتابخانه از خير همه‌چیز مى‏‌گذرند.

    هماره بايد نگریست که تنها، فراهم کردن نیازهای سرمایه‌ای و انسانى و برگزارى كارگاه‌هاى آموزشى در كتابخانه‏‌ها نمى‌‏تواند در گسترش و بهبود کارایی كتابخانه‌‏ها چاره‌ساز باشد، بلكه گاه مديران و كتابداران و برنامه‏‌ريزان دلسوز، دل‌بسته و عاشق مى‏‌توانند بهترين و كم‌‏هزينه‌‏ترين برنامه‌‏ها را براى گسترش کارایی به‌کارگیرند. كه به‌راستی كار در كتابخانه، كار دل است.

*برگرفته از کتاب: معنای زندگی،سفرزندگی دکتر احمد شعبانی، به کوشش: مهدی رحمانی، تهران : کتابدار، ۱۴۰۳.

   

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: