1393/10/16 ۱۱:۱۰
«زبانشناسی شناختگرا» یکی از رویکردهای نوین زبانشناسی است که در دهه 80 میلادی در امریکا با انتشار چند اثر که بویژه مطالعه «استعاره» را از منظری جدید مورد بررسی قرار دادند، شکل گرفت؛ این رویکرد در دهه گذشته شکوفایی و نفوذ چشمگیری پیدا کرده است که دلایل متفاوتی را برای آن میتوان برشمرد. از جمله اینکه زبانشناسی شناختگرا به عنوان هسته علم شناخت، ماهیتی میانرشتهای دارد که با جریان علم، در قرن حاضر همسو است؛ دیگر آنکه زبانشناسی شناختگرا یک چارچوب قطعی و بیانعطاف نیست بلکه رویکردی به مطالعه زبان است که سازههای نظری متفاوت ولی به لحاظ روششناختی همگرایی را دارد.
نگاهی به چیستی و کارکرد «زبانشناسی شناختگرا»
«زبانشناسی شناختگرا» یکی از رویکردهای نوین زبانشناسی است که در دهه 80 میلادی در امریکا با انتشار چند اثر که بویژه مطالعه «استعاره» را از منظری جدید مورد بررسی قرار دادند، شکل گرفت؛ این رویکرد در دهه گذشته شکوفایی و نفوذ چشمگیری پیدا کرده است که دلایل متفاوتی را برای آن میتوان برشمرد. از جمله اینکه زبانشناسی شناختگرا به عنوان هسته علم شناخت، ماهیتی میانرشتهای دارد که با جریان علم، در قرن حاضر همسو است؛ دیگر آنکه زبانشناسی شناختگرا یک چارچوب قطعی و بیانعطاف نیست بلکه رویکردی به مطالعه زبان است که سازههای نظری متفاوت ولی به لحاظ روششناختی همگرایی را دارد. یکی از وجوه تمایز آن نسبت به سایر رویکردهای زبانشناسی این است که «معنیشناسی» در این رویکرد از جایگاه کانونی و مهمی برخوردار است و آنچه در گذشته امری دور از واقعیت به نظر میرسیده، یعنی مطالعه علمی معنای زبانی، با اتکا به یافتههای عصبشناختی و مغز از یک بعد، روشهای پیکرهای رایانشی مطالعه زبان از بعد دیگر و نیز مقایسههای بین زبانی و بین فرهنگی حوزه معنا امکانپذیر شده است.
یکی از مفروضات زبانشناسی شناختگرا این است که ساز و کارهای شناختی ذهن در زبان انعکاس پیدا میکنند. به همین دلیل مطالعه زبان دریچهای به شناخت ماهیت ذهن میگشاید. یکی دیگر از مشخصههای این رویکرد دریافت متفاوتی از ذهن نسبت به سایر رویکردهای زبانشناختی است. به بیان دیگر زبانشناسی شناختگرا ذهن را ماهیتاً پردازشگر میداند. در نتیجه این باور، فرایندهای ذهنی بر دادههای حسی عمل میکنند. یکی از مهمترین فرایندهای پردازشی ذهن، «مقولهبندی» است.
مقولهبندی اساس شناخت و عملکرد ذهن است و امری ماهیتاً معنایی است. توجه به تعریفی که زبانشناسی شناختگرا از زبان ارائه میدهد چند نکته را روشن میکند. زبانشناسی شناختگرا، زبان را ابزار مقولهبندی دانش میداند؛ دانشی که از محیط و از بافت تعامل انسان با جهان خارج و پدیدههای آن حاصل میشود. بنابراین مقدماتیترین سطح مقولهبندی به عینیترین تجربههای حسی- حرکتی مربوط است ولی تا پیچیدهترین و انتزاعیترین حوزههای تفکر تسری مییابد. برای نمونه از مقولهبندی در سطح دادههای حسی و حرکتی که از رهگذر حواس به دست میآید و مبنای شناخت مفاهیم بنیادینی چون مکان و حرکت قرار میگیرد تا شناخت و درک مفاهیم پیچیدهای چون شرم و شادی در حوزه عواطف یا غیرت و همت در فصل مشترک حوزههای مفهومی عواطف و اخلاق همگی در لایههای مختلف با مقولهبندی ارتباط دارند. این تجربه عینی که ما میتوانیم بین چهرههای زنان و مردان تفاوت بگذاریم یک فرایند مقولهبندی است که انسان از زمان کودکی بر آن توانایی پیدا میکند. اینکه میتوانیم صدای مردان و زنان را تفکیک کنیم، اینکه میتوانیم پدیدههایی را به عنوان وسیله نقلیه بشناسیم، یا پدیدههایی را جاندار بدانیم و ویژگی رشد را به آنها نسبت دهیم همگی محصول فرایند مقولهبندی است.
یکی از سؤالات مطرح در علم شناخت این است که مقوله گیاهان، جامدات، حیوانات و جز آن چگونه میتواند مبنای مقولهبندی و شناخت در حوزههای انتزاعی قرار گیرد؟ مثلاً ما ناخودآگاه اعمال مختلفی را در مقوله معنایی «توهین» یا در مقوله «دروغ» قرار میدهیم. چنین مقولهبندیهایی نتیجه عملکرد ساز و کارهای پیچیده ذهنی، تجربیات فردی، اجتماعی و فرهنگی است. در این رویکرد باور بر این است که مطالعه زبان میتواند اطلاعات مهمی درباره این جنبههای شناخت به دست دهد. اینکه در مطالعه زبان باید چه روشی اتخاذ کرد تا نتایج تحلیل با جنبههای واقعی کاربرد زبان مطابقت داشته باشد از سؤالاتی است که زبانشناسی شناختگرا در پی پاسخ به آن است. برای نمونه دیگر، مفهوم «دروغ» را نمیتوان صرفاً به یک تعریف واژهنامهای از آن منحصر کرد بلکه باید دید سخنگویان زبان این واژه را در کدام معانی به کار میبرند؟ مثلاً دروغ میتواند بیان گفتهای باشد که صحت ندارد، گاهی میتواند به معنای فاش کردن بخشی از واقعیت باشد، ممکن است حتی ناگفته گذاشتن واقعیت باشد یا موقعیتهایی بجز آن. آمیختن روشهای پیکرهای با رویکرد شناختی در صدد دست یافتن به چنین نتایجی در تحلیل زبان است.
روزنامه ایران
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید