یادنامه استاد عزیزالله عطاردی

1393/10/9 ۱۲:۰۹

یادنامه استاد عزیزالله عطاردی

کتاب «یادنامه استاد عزیزالله عطاردی» را به کوشش سید محمدحسین حکیم همزمان با چهاردهمین دوره آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی منتشر شد. مؤسسه «خانه کتاب» به مناسبت چهاردهمین دوره آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی که امسال به نام مرحوم عزیزالله عطاردی برگزار می شود، کتاب «یادنامه استاد عزیزالله عطاردی» را به کوشش سید محمدحسین حکیم را تهیه و در دی ماه 1393 به بهای 18000 تومان منتشر کرده است.

 

 

کتاب «یادنامه استاد عزیزالله عطاردی» را به کوشش سید محمدحسین حکیم همزمان با چهاردهمین دوره آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی منتشر شد.

مؤسسه «خانه کتاب» به مناسبت چهاردهمین دوره آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی که امسال به نام مرحوم عزیزالله عطاردی برگزار می شود، کتاب «یادنامه استاد عزیزالله عطاردی» را به کوشش سید محمدحسین حکیم را تهیه و در دی ماه 1393 به بهای 18000 تومان منتشر کرده است.

در این کتاب 432 صفحه‌ای، شخصیت فردی و علمی علامه عطاردی در 16 مقاله توسط دیگران به همراه اسناد و تصاویری از وی منتشر شده است.

عناوین مقاله‌ها به همراه نام نویسندگان آنها عبارت‌اند از:

 میراث عطاردی و رسالت ما، احمد مسجد جامعی؛ تکیه داده بر البرز، اسماعیل باغستانی؛ زندگینامه علامه عطاردی، نجیم عطاردی؛ عمر بابرکت: کتابشناسی آثار، محمد نوری؛ موفقیت: خانواده، محیط، اخلاق و فرهنگ، علی‌محمد پورابراهیم؛ شیخ عزیزالله عطاردی: الگوی زندگی علمی، مصطفی دلشاد؛ مهندسی اندیشه، شاکله و عناصر ساختاری در تفکر علامه عطاردی، محمد نوری؛ کارنامه علامه عطاردی در میراث‌بانی و احیاگری نسخ؛ سید تقی موسوی؛ تمدن‌پژوه متتبع: نگاهی به روابط مرحومین مطهری و عطاردی، علی‌محمد پورابراهیم؛ محوریت مخطوطات در پژوهش‌های علامه عطاردی، پیمان اسحاقی؛ مسندنگاری، محمد حسینی و سید رضا حسینی امین؛ نهج‌البلاغه‌پژوهی علامه عطاردی، پریسا عالم‌زاده و علی نوری؛ نسخه‌شناسی نهج‌البلاغه در آثار مرحوم عطاردی، عباس کوشا؛ تاریخ و تمدن ری از نگاه استاد عطاردی، غلامرضا امیرخانی؛ عطاردی‌نامه: فرهنگنامه زندگی، اندیشه، آثار و خدمات؛ محمد حسینی اصفهانی؛ علامه عطاردی در آینه مطبوعات، اباذر نصر.

آغاز سخن و پیشگفتار این اثر با یادداشتی از مجید غلامی جلیسه ــ سرپرست مؤسسه خانه کتاب ــ آغاز می شود. او در توصیفی جامع درباره استاد عطاردی و این کتاب می‌نویسد:

«با نگاهی به زندگی پربرکت این عالم ربانی، بارزترین خصوصیت شخصیتی که مشاهده می‌شود، عمل به دستور «رهرو آنست که آهسته  و پیوسته رود» است. اگر نبود سختکوشی و ممارست علامه عطاردی، انتشار بیش از یکصد جلد کتاب، آن هم آثاری که عمدتا شیوه دایرةالمعارفی دارند هیچ گاه ممکن نبود.

اهل تحقیق و پژوهش خوب می‌دانند که برای ارائه اثری جامع مانند «تاریخ آستان قدس» و یا «مسانید» ائمه اطهار (ع) چقدر باید صبوری به خرج داد و کتاب به کتاب و کتابخانه به کتابخانه همت گماشت تا به خلق اثری اینچنین فائق آمد. و این در تمامی آثار علامه عطاردی به وضوح به چشم می آید.

مجموعه مقالات حاضر به نوعی درصدد تبیین تلاش‌های ارزشمند این بزرگمرد عالم تشیع و بازتاب‌های آن در گستره جهان اسلام می‌باشد که به مدد اهل فن گرد آمده است.» (صص 7 ــ 8)

 

عطاردی و برکات تصحیح متون حدیثی

در این کتاب مصطفی دلشاد در مقاله خود با عنوان «شیخ عزیزالله عطاردی، الگوی زندگی علمی» به ویژگی‌های شخصیت علمی استاد عطاردی پرداخته است. او در بخشی ضمن اشاره به صحبت‌های استاد در صفحات 44 و 45 کتاب «روایت عشق» به تمرکز این عالم بر یک حوزه علمی اشاره می کند و می‌نویسد:

«استاد در کار علمی خود از این شاخه به آن شاخه علوم نرفته است و در تمام زندگی بر یک حوزه علمی که حدیث باشد متمرکز بوده و به تناسب کار حدیثی به دانش‌های حدیثی و علوم و فرهنگ مرتبط با آن پرداخته، چنان که در این باره نوشته است: «تصحیح متون علمی فوائد بسیار زیادی دارد ... از  طریق تصحیح متون نخست با کتب حدیث آشنا شدم، و بعد با کتب رجال و شرح حال راویان و خصوصیات آنها مأنوس گردیدم و در موارد نیاز به این کتب برای تصحیح اسناد مراجعه کردم. از این طریق با کتب جغرافیایی آشنایی پیدا کردم زیرا هنگام اختلاف در یک مکان جغرافیایی که ضبط آن توسط ناسخان تغییر پیدا کرده بود، مراجعه می کردم تا صحت آن را دریابم. از طریق تصحیح متون با کتب لغت و غریب‌الحدیث آشنا شدم تا یک واژه نادر را که در یک حدیث آمده شرح و تفسیر نمایم. از این طریق به کتب تاریخی و شرح حال رجال و ادب مراجعه کردم تا از یک حقیقت تاریخی و یا شرح حال یکی از رجال که در یک متن از او نام برده شده اطلاعاتی در پاورقی بیاورم. من همه این معلومات را از تصحیح متون حدیث به دست آوردم و پایه همه تحقیقات و تألیفاتم حدیث بوده و از این طریق با اصول و مبانی و معارف علمی و اسلامی آشنا شدم.» (صص 202 ــ 203)

 

توصیف شهید مطهری از علامه عطاردی در کتاب «خدمات متقابل اسلام و ایران»

 مرحوم شهید مطهری در کتاب «خدمات متقابل اسلام و ایران»، علامه عطاردی را از فضلای بسیار باارزش،  کتابشناسی عالیقدر و بی‌سابقه توصیف کرده است. استاد عطاردی در سال 1334 با شهید مطهری آشنا می‌شود و تا پایان عمر این معلم شهید با او در ارتباط بوده است. علی‌محمد پورابراهیم (پژوهشگر در عرصه تاریخ ادیان) در مقاله‌ای که با عنوان «تمدن‌پژوه متتبع: نگاهی به روابط مرحومین مطهری و عطاردی» در این کتاب نوشته است، به روابط استاد مطهری و علامه عطاردی به صورت اجمالی اشاره می کند و با ارجاع به پانوشت صفحه 73 کتاب «خدمات متقابل اسلام و ایران» توصیف دکتر مطهری درباره استاد عطاردی را می‌آورد:

«جناب آقای عطاردی از فضلای بسیار با ارزش و از متتبعین و مطلعین و کتابشناسان عالیقد هستند؛ بر بسیاری از نسخ کتب اسلامی در کتابخانه‌های مهم مخصوصاً در هند دست یافته‌اند که بی‌سابقه است و از همه آنها عکسبرداری کرده اند؛ کتابی مبسوط درباره رجال خراسان در دست تألیف دارند که شاید بالغ بر چهل جلد بشود. از خداوند توفیق بیشتر معظم‌له را مسألت می نماییم.» (صص 266 ــ 267)

خبرگزاری ایبنا

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: