زنان کرد یاد آوران زنان ایران باستان / آلاله ورجینی

1393/9/18 ۱۴:۰۶

زنان کرد یاد آوران زنان ایران باستان / آلاله ورجینی

دبا: عصر روز سه شنبه 11 / 9 / 1393 به پاس مقاومت زنان کرد در برابر سلفیان تندرو، یک نشست تخصصی با عنوان « ظرفیت های اجتماعی زنان در تاریخ و فرهنگ ایران » در مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی برگزار شد. آنچه در زیر می خوانید متن سخنرانی خانم آلاله ورجینی کارشناس ارشد حقوق بین الملل است:

 

 

 

دبا: عصر روز سه شنبه  11 / 9 / 1393  به پاس مقاومت زنان کرد در برابر سلفیان تندرو، یک نشست تخصصی با عنوان « ظرفیت های اجتماعی زنان در تاریخ و فرهنگ ایران » در مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی برگزار شد.

آنچه در زیر می خوانید متن سخنرانی خانم آلاله ورجینی کارشناس ارشد حقوق بین الملل است:

برای درک بهتر وضع عمومی هر جامعه ای،  بررسی حقوق زن در موقعیت های  اجتماعی سیاسی وحتی نظامی بسیار حائز اهمیت  است. جامعه مطلوب وبرابر جامعه ای است که در آن  زن حق حضور موثر وپویا در موقعیت های مختلف  را دارد و در سایه  قوانین حمایتی  حقوق او به رسمیت شناخته شده است.  در چنین جامعه ای زن نقش محوری در شکل دهی به فرهنگ جمعی و جهت گیری های اجتماعی دارد و در آن فرهنگ زن ستیزی  و تبعیض جنسیتی دیده نمی شود.  جایگاه و موقعیت زنان در تاریخ ایران باستان برتر و متمایز از دیگر نقاط جهان بود یکی از مهمترین نمونه های این برتری  اجازه انتقال سلطنت از پادشاه به دختربود  که  نشان ازباور عمیق فرهنگ ایرانی به توانایی وقدرت  زن در اداره یک سرزمین داشت .. نخستین نمونه های تاریخی این انتقال ، در زمان آستیاگ آخرین پادشاه ماد رخ داد که دخترش همسر کوروش بود و یونانی ها و رومی ها تا مدتها  کوروش ،کمبوجیه  و سایرهخامنشیان را به این اعتبار شاهان مادی می خواندند .از دیگر نمونه ها ، رسیدن شماری از زنان به پادشاهی بود که فی نفسه باور عمیق فرهنگ ایرانی به توانایی وقدرت  زن در اداره یک سرزمین را نشان می دهد. بر اساس گزارش سازمان میراث فرهنگی از کاوشهای باستان شناسی در شهر سوخته  ،  زنان در این شهر روزگاری پادشاه بوده اند. از نظر نظامی نیز برای نخستین بار در  تاریخ جهان ،یک بانوی ایرانی به نام آرتمیس به فرماندهی نیروی دریایی رسید و در نبرد بین ایران ویونان فرماندهی پنج فروند کشتی جنگی را به عهده گرفت . یوتاب خواهر آریو برزن نیز یکی دیگر از سرداران زن  در ایران باستان بوده که برای وطن رشادت های زیادی از خود نشان داد .حقوق زنان در ایران باستان  صرفا به این مسأله محدود نمی شد بلکه می توان به موارد دیگری ، مانندحق مالکیت فردی ،شخصیت حقوقی مستقل  به عنوان وصی یا قیم  ، انجام قضاوت در مقام قاضی ،پذیرفته شدن  شهادت وگواهی زنان در  محضر دادگاه و حق آموختن علوم و فنون مختلف اشاره کرد.الواح تخت جمشید به ما می گویند که گاه یک زن مسئول بیش از صد کارگر مرد بوده و به تناسب مهارت شغلی اش حقوقی معادل سه مرد دریافت می کرده است . در کارگاه های شاهی نیز سرپرستی امور همواره با زنان بوده است.

.

 در ایران باستان زن کالایی برای خرید وفروش نبود. کوچک شمردن زن در فرهنگ  ایران باستان کرداری زشت و گناه بزرگ شمرده می شد و بسیاری از دختران همانند پسران به سوارکاری ، تیراندازی ،شکار و.. می پرداختند

در دوران هخامننشی  پسر با ورود مادر با احترامی خاص از پای برمی خاست و تا مادر به او اجازه نشستن نمی داد ، نمی نشست حتی شاه بزرگ نیز برای ملکه مادر احترامی  بی نظیر قایل بود در کلیه مراسمی که مادر حضور داشت زیر دست او می نشست. شاهان به فرزندان خود توصیه می کردند که وقتی شاه شدند سخن مادر خود را حتما بپذیرند و از آن عدول نکنند.

 درایران باستان ، 5 اسفند روز سپاسگذاری از مقام والای زن بود  این در حالی بود که در همان دوره اقوام دیگر در حال خرید و فروش زنان بودند و در میان مدعیان فرهنگ بالای آن روزگار همچون روم باستان ویونان کشتن  زن به دست همسر امری غیر مجاز نبود .  دو هزار سال پس از آن هم  در سال 1586 میلادی کلیسا نشستی برای بررسی این موضوع که آیا باید  زن  را بشردانست؟  تشکیل داد.پس از مدتها بحث و بررسی   انسان بودن زن پذیرفته شد ولی تأکید کردند که اوبرای خدمت به مرد آفریده شده است . همچنین هانری هشتم خواندن انجیل  را برای زنان  و مردم طبقات پست ممنوع کرد.

 نتیجه آنکه زن ایرانی در دوره باستان  چنان جایگاهی داشت  که هنوز هم جنبش های آزادی خواهانه وبرابری خواهانه  برخی کشورهای جهان سوم در آرزوی  به دست آوردن آن هستند. تاریخ ایران پراست از نام زن هایی دلیر که هم چون زنان امروز کوبانی دلاورانه در برابر دشمن پایداری کردند. امروزه ما با مشاهده  مقاومت زنان کوبانی به شکل برابردر کنار مردان   ناخودآگاه به یاد زنان ایرانی در عصرباستان می افتیم. زنان کرد با پایداری در مقابل داعش علاوه بر ترویج  فرهنگ توانایی و پایداری زنان، حق حضور نظامی موثردر میدان دفاع از وطن و سرزمین خود  را دیگر بار با صدای بلند برای جهانیان بازخوانی کردند ونشان دادند که برای تقدیم جان خود نیاز به کسب اجازه ندارند. باشد که با باور توانایی زنان و رعایت حقوقشان شرایط رسیدن جامعه به کمال مطلوب را فراهم آوریم

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: