1399/5/8 ۰۴:۳۰
سفالگری جلوهای از هنر ایران شهر کوزه کنان یکی از شهرهای بخش مرکزی شهرستان شبستر از توابع استان آذربایجان شرقی است که از شهرتبریز ۷۵ کیلومتر و باشهرستان شبستر ۱۲ کیلومتر فاصله دارد، این شهر از شمال با کوههای میشو ، از جنوب با دهستان یوسفآباد و از سمت شرق با شهرخامنه و ازطرف غرب با شهرشرفخانه همسایه است .
سفالگری جلوهای از هنر ایران
شهر کوزه کنان یکی از شهرهای بخش مرکزی شهرستان شبستر از توابع استان آذربایجان شرقی است که از شهرتبریز ۷۵ کیلومتر و باشهرستان شبستر ۱۲ کیلومتر فاصله دارد، این شهر از شمال با کوههای میشو ، از جنوب با دهستان یوسفآباد و از سمت شرق با شهرخامنه و ازطرف غرب با شهرشرفخانه همسایه است .
جمعی از اهالی شهر کوزه کنان به هنرسفالگری مشغول هستند. کوزهکنان همانگونه که از نامش برمیآید مهد هنر سفال ایران است ، هنر سفال ایران بانام کوزه کنان ( مهدسفال ایران ) یکی وغیرقابل تفکیک شده است . هنر سفالگری شغل آباء واجدادی مردمان شهرکوزه کنان است که با ظرافتهای خاص به همراه فنون کوزهگری و رنج فراوان سینه به سینه به نسل کنونی هنرمندان مهدسفال ایران منتقل شده است. سفالگران هنرمند این دیار با شور و شوق بی نظیر نقشی درگل بی جان می زنند که عالم را مبهوت خویش مینماید؛ دل و دستان هنرمند سفالگران، خاک بی جان را خمیرمایه آفرینش کرده ، باکمی آب ، خاک را جانی دوباره می بخشند و با الهام گرفتن از برترین و بالاترین خالق عالم در اندیشه آفرینش بهترین اثر ماندگار، کار خویش آغاز میکنند.
سفال یکی از ارزشمندترین ساختههای دست انسان است که از ماندگاری زیادی برخوردار است و سفالگری یکی از هنرهای ساخته فکر و اندیشه انسان بوده که از نظر زیبایی ، قیمت مواد اولیه وکمترین عوارض استفاده ، همیشه مورد توجه بوده و چون مردمان این دیار هنرمند بوده و در طبیت شهرکوزه کنان خاک رس بسیار مرغوب که مواد اولیه سفالگری است به صورت انبوه یافت می شود ، در پیدایش و بقای صنعت و هنر سفالگری در مهدسفال ایران (شهرکوزه کنان ) نقش ویژهای داشته است .
استحکام سفال به چه عواملی بستگی دارد؟
مواد اولیه این هنر گل است که باید از خاک رس مرغوب تهیه شده باشد.این گل باید به خوبی ورز داده و هواگیری شود. در دمای مناسب سفال خام خشک و در درجه استاندارد درکوره پخته شود.
هنرسفالگری نیاز به تعدادی ابزار ضروری دارد که عبارتنداز:
چرخ سفالگری: اختراع چرخ سفالگری ورود تکنولوژی درعرصه هنر سفالینه بوده است .
حوله : درهنگام سفالگری میتوان از حوله برای پاک کردن دستها و فرمدهی سفال بهره برد.
چرم یا پوست بز یا گوسفند: یک ابزار عالی برای فشرده سازی لبه بالای ظرف سفالی است.
سوزن سفالگری: برای برش دادن گل وایجاد نقش خطوط برروی سفال ازاین ابزار استفاده می شود.
سیم قطع کننده : برای تقسیم گل به قطعات کوچکتر از این ابزار استفاده می شود.
چاقوی سفالگری: برای پیراستن وآرایش ظرف سفالی می توان ازاین ابزار بهره برد.
مشته : درزمان کار باچرخ سفالگری به منظور صاف کردن شکل دهی ظرف استفاده می شود.
ابزار حلقه ، سیم و تراش: برای پیرایش وایجاد نقش ونگار روی ظروف استفاده می شود.
ابزارآلات چوبی سفالگری: انواع مختلف کاردکها که برای پیرایش سفالینهها استفاده میشوند.
اسفنج: برای جذب آب اضافی این ابزار کاربرد فراوانی دارد.
قلممو: ازقلممو برای حمل آب و چکاندن آن درمناطق موردنظر و نیز پس از خشک شدن برای تزئین میتوان از این ابزار استفاده کرد .
کاسه و آب : برای رهایی از چسبندگی و نرم نمودن گل ازاین ابزار میتوان استفاده کرد.
اندازهگیر: از این وسیله برای اندازهگیری هر وسیلهای استفاده میشود.
جعبه : برای سامان دادن ابزار ولوازم سفالگری ازجعبه استفاده می شود.
فرصتهای سرمایهگذاری در هنر سفال
انسان قرن معاصر به دنبال کم کردن مخاطرات و آسیبها است. ظروف سفال در مقایسه با ظروف دیگر کمترین آسیب را به استفاده کننده وارد نموده و درسالیان متمادی که انسان از این ظروف استفاده کرده به این اطمینان رسیده ، لذا تولید انبوه این نوع ظرف با محوریت سلامت یکی از ارکان سرمایهگذاری این صنعت میتواند باشد.
ظرف سفال از مواد طبیعی ساخته میشوند و هنگام بازیافت کمترین آسیب را به محیط زیست میرسانند و باید به عنوان ظروف سبز معرفی شوند که دراین صورت بازار بزرگی برای این محصولات ایجاد خواهد شد . ظروف سفال را میتوان به عنوان ظرفی برای دکور، کادو ، یادگاری ، هدیه و … استفاده کرد. بهای تمام شده سفالینهها خیلی مناسب بوده و کارفرما با ارجاع کار به هنرمندان این دیار دیگر نیازی به استخدام و جذب نیروی انسانی و تهیه محیط بسیار بزرگ نداشته و با تولید انبوه بهای تمام شده محصولات در هرمحصول کاهش یافته و حاشیه سود بهتری ایجاد می کند.باتوجه به پیشرفت دانش فناوری اطلاعات درایران ، با ایجاد سامانه وبستر مناسب به عنوان رابط میتوان در سطح کشور نسبت به فروش ومعرفی این محصولات فرهنگی و هنری اقدام و در صورت اخذ مجوزهای لازم میتوان از معافیتها و تسهیلات صنعت سفال استفاده کرد.
تهدیدهای هنر سفال
بی توجهی سازمانهای مرتبط در حمایت از این صنعت و هنر بینظیر و واردات بیرویه محصولات خارجی باعث شده کارگاههای زیادی در مهد سفال ایران تغییر کاربری داده و شاغلان درآن به شهرها مهاجرت کرده یا به صنایع دیگری روی آوردند.معرفی نکردن و عدم ارائه طرحهای توجیهی سود آور و اشتغالزای هنر سفال به سرمایهگذاران از طرف نهادهای حمایت کننده و نداشتن پژوهش کاربردی در دانشگاه های استان باعث غفلت از فرصتهای سرمایه گذاری شده است .
همچنین ایجاد واسطههای گوناگون بین سفالگر و مشتری باعث افزایش بهای تمام شده محصولات شده و در نهایت باعث نارضایتی استفاده کنندگان می شود.
منبع: روزنامه اطلاعات
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید