درآمدی بر زیباشناسی اسلامی

1392/12/11 ۱۳:۰۱

درآمدی بر زیباشناسی اسلامی

هنر اسلامی هنری بسیار متعالی و فارغ از جنبه‌های زمینی است و ما باید رفتاری زیباشناسانه در مقابل آن اتخاذ کنی. اغلب اعتقاد بر این است که در شکل‌گیری هنر اسلامی نوع بسیار خاصی از شعور و آگاهی به کار رفته است به طوری که هنر اسلامی از هنرهای دیگر تفاوت بسیاری دارد و مسلمانان در هنر به تجسم و ترسیم انسان مجاز نیستند و خوشنویسی برترین فرم هنر اسلامی است.

 

هنر اسلامی هنری بسیار متعالی و فارغ از جنبه‌های زمینی است و ما باید رفتاری زیباشناسانه در مقابل آن اتخاذ کنی.

اغلب اعتقاد بر این است که در شکل‌گیری هنر اسلامی نوع بسیار خاصی از شعور و آگاهی به کار رفته است به طوری که هنر اسلامی از هنرهای دیگر تفاوت بسیاری دارد و مسلمانان در هنر به تجسم و ترسیم انسان مجاز نیستند و خوشنویسی برترین فرم هنر اسلامی است.

اولیور لیمن این اندیشه‌ها را به چالش می‌کشد و معتقد است که آنها نادرستند. در عوض او می‌گوید معیارهایی که در هنر اسلامی به کار گرفته می‌شوند باید با معیارهای به کار رفته در هنر به مفهوم کلی یکسان باشند و تلاش در جهت اینکه هنر اسلامی در مقوله‌ای خاص قرار گیرد ناشی از شرق‌شناسی است.

لیمن درباره مسائلی بحث می‌کند که در نقاشی، خوشنویسی و معماری باغ‌ها ادبیات فیلم‌ها و موسیقی مطرح شده است. او به آموزه‌های قرآن توجه ویژه‌ای دارد به ویژه از معنا و مفهوم آفرینش ادبی و معجزه‌وار قرآن بحث می‌کند و دو بخش آن را مورد تأمل قرار می‌دهد یعنی یوسف و زلیخا و سلیمان و ملکه سبا.

مباحث او از مثا‌ل‌های تاریخی، هنری، فلسفی، کلامی و آثار هنری جهان اسلام کمک می‌گیرد و الگوی موجود و مقبول در تحلیل هنر اسلامی را با دشواری‌ها و موانع زیادی روبرو می‌کند. مؤلف در این کتاب سعی کرده است که اشتباه‌های رایج درباره هنر اسلامی را توضیح دهد و آنها را به چالش بکشد و خط بطلان بر آنها قرار دهد.

مؤلف در مقدمه کتاب می‌گوید، هنر اسلامی هنری بسیار متعالی و فارغ از جنبه‌های زمینی است و ما باید رفتاری زیباشناسانه در مقابل آن اتخاذ کنیم و سعی کنیم  برای آن سؤالی طرح کنیم. در این کتاب نقش هنر در واژه‌هایی همچون خداوند در مقام خالق، دین و سبک هنر، ادبیات، موسیقی خانه و باغ اعجاز قرآن تفسیر اسلام از هنر در آیه‌ها و سوره‌ها را نشان می‌دهد.

فهرست مطالب کتاب به این قرار است:

پیش گفتار

مقدمه

یازده اشتباه رایج درباره هنر اسلامی

خوش‌نویسی و سمبولیسم، خداوند درمقام خالق

دین، سبک و هنر

ادبیات

موسیقی

خانه و باغ

اعجاز قرآن

فلسفه و راه‌های دیدن

تفسیر هنر، تفسیر اسلام، تفسیر فلسفه

یادداشت‌ها

کتاب‌نامه

مطالعات بیشتر

فهرست سوره‌ها و آیه‌های قرآن

فهرست اعلام

تصویر روی جلد جهانگیر دیدار با یک صوفی را به دیدار با سلطان ترک و جیمز اول،‌پادشاه انگلستان ترجیح می‌دهد، نقاشی مغولی.

درآمدی بر زیباشناسی اسلامی نوشته اولیور لیمن با ترجمه نازنین اردوبازارچی و سید جواد فندرسکی از سوی نشر علم در سال جاری در 295 صفحه منتشر شده است.

این کتاب با شماره ثبت 505768 در کتابخانه شماره یک مجلس شورای اسلامی موجود است.

منبع: کتابخانه مجلس شورای اسلامی

 

 

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: