صفحه اصلی / مقالات / دانشنامه ایران / استوری /

فهرست مطالب

استوری


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : یکشنبه 3 فروردین 1399 تاریخچه مقاله

اِستوری \ [e]stori\ ، چارلز اَمبروز (1888-1967م/ 1267-‌ 1346ش)، ‌خاورشناس انگلیسی، استاد زبان و ادب عرب، ایران‌شناس و از بزرگ‌ترین کتاب‌شناسان فرهنگ، زبان و ادبیات فارسی. 
استوری در استان دارِم در انگلستان زاده شد. او پس از تحصیلات دانشگاهی در زبانهای یونانی، لاتین و زبانهای شرقی، به استادی زبان عربی در کالـج خاورشناسیِ انگلیسی ـ اسلامـی علیگَرْه (اکنون جزء دانشگاه این شهر) در هندوستان رسید و سپس کتابدار دیوان هند لندن، و پس از بازنشستگیِ نیکلسن، جانشین وی در تدریس عربی در دانشگاه کِیمبریج شد (برِگل، 8-9؛ مردیث ـ اونز، 182؛ طاهری، 241). او که عضو انجمن سلطنتی آسیایی بود، منزل مسکونی، کتابخانۀ نفیس و انبوه یادداشتهای خـود را بـه ایـن انجمن‌واگـذار کرد (مردیث ـ اونز، همان‌جا؛ افشار، 322؛ برِگل، 9). 
مهم‌ترین آثار استوری اینهاست: ویرایش و چاپ الفاخر، تألیف مفضّل بن سلمه؛ «فهرست نسخ خطی عربی در کتابخانۀ دیوان هند لندن»؛ «فهرست‌نامه دربارۀ نظامی» که مقاله‌ای است به ‌فارسی، دربارۀ فهرست‌ نسخه‌های خطی و چاپی‌کتابهای نظامی و آثاری که دربارۀ او نوشته ‌شده، و در روزگار نو (س 1، شم‍ 1) به چاپ رسیده است، و «ادبیات فارسی» که بزرگ‌ترین کار تحقیقی اوست. این کتاب ناتمام ماند و پس از مرگ استوری، براساس یادداشتهایش، مجلدات دیگر کتاب به چاپ رسید. بخشهایی از این اثر، از روی ترجمۀ روسیِ برِگل، به فارسی برگردانده شد و یحییٰ آرین‌پور و دیگران آن را، با عنوان ادبیات فارسی، بر مبنای تألیف استوری (2 ج)، در 1362ش به چاپ رساندند.

مآخذ

افشار، ایرج، «وفات استوری»، راهنمای کتاب، 1346ش، س 10، شم‍ 3؛ برگل، یوری (ض: یو. ا. برگل)، مقدمه بر ادبیات فارسی استوری، ترجمۀ یحیى آرین‌پور و دیگران، تهران، 1362ش؛ طاهری، ابوالقاسم، سیر فرهنگ ایران در بریتانیا، یا تاریخ...، تهران، 1352ش؛ نیز: 

Meredith-Owens, G. M., «Professor Charles Ambrose Storey», JRAS, 1967. 
مجدالدین کیوانی (دبا)

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: