معاون فرهنگی: صادق هدایت ممنوعیت ندارد

1392/11/27 ۰۹:۰۱

 معاون فرهنگی: صادق هدایت ممنوعیت ندارد

فرزانه ابراهیم زاده: کتابخانه عمومی مرکزی تهران در پارک شهر صبح روز گذشته میزبان وزیر ارشاد و اعضای هیات امنای کتابخانه‌های عمومی بود تا ضمن خداحافظی با منصور واعظی، کلید نهاد کتابخانه‌های عمومی را به محمدحسین ملک‌احمدی بسپارند.

فرزانه ابراهیم زاده: کتابخانه عمومی مرکزی تهران در پارک شهر صبح روز گذشته میزبان وزیر ارشاد و اعضای هیات امنای کتابخانه‌های عمومی بود تا ضمن خداحافظی با منصور واعظی، کلید نهاد کتابخانه‌های عمومی را به محمدحسین ملک‌احمدی بسپارند. واعظی که از مدیران دولت نهم و دهم بود؛ در این مراسم ضمن دفاع از پرونده کاری خود در دوره خدمت در نهاد کتابخانه‌های عمومی و شورای فرهنگ عمومی آماری از گسترش این دو نهاد داد و تاکید کرد این نهاد در وضعیتی عالی است. او در سخنرانی خود چندین‌بار از رییس دولت نهم و دهم سپاسگزاری کرد که به این نهاد توجه ویژه داشته و با همراهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی بودجه این نهاد را از 18‌میلیارد به 150‌میلیارد افزایش داده است. البته او در میان صحبت‌های خود طعنه‌ای هم به دولت یازدهم زد و گفت: «امسال تنها سالی بود که دولت بودجه ما را افزایش نداد، ولی نمایندگان مجلس هوای ما را داشتند و بودجه این نهاد را بار دیگر افزایش دادند.» این در حالی است که در هشت‌سال گذشته یکی از انتقاد‌ها به دولت وقت، کسری بودجه در بخش فرهنگ و هنر بود؛ کسری بودجه‌ای که باعث پایین‌آمدن سرانه فرهنگی و البته در بخش کتاب و کتابخوانی سرانه کتابخوانی کشور بوده است. مهم‌ترین بخش بودجه نهاد کتابخانه‌های عمومی باید صرف خرید کتاب و تجهیز کتابخانه‌های عمومی شود. اما آمار و وضعیت‌ کتابخانه‌های عمومی نشان از این دارد که در این سال‌ها تعداد کتاب‌هایی که برای آنها خریداری شده است با افزایش بودجه‌ای که واعظی از آن صحبت کرده منطبق، نیست. این در حالی است که او تنها در یک پروژه مبلغی بیش از چهار‌میلیاردتومان از بودجه نهاد را به مسعود ده‌نمکی برای تدوین فرهنگنامه اسارت و آزادگان داد؛ مجموعه‌ای که البته از نهادهای دیگر نیز کمک‌هایی دریافت کرد و هنوز هم منتشر نشده است. واعظی که از عملکرد خود صحبت می‌کرد در حالی از افزایش این سرانه صحبت کرد که کارشناسان وضعیت مطالعه و کتابخوانی در ایران را بسیار نگران‌کننده می‌دانند. واعظی در حالی نهاد کتابخانه‌های عمومی را یک سازمان با برنامه و چشم‌انداز خواند که تقریبا بیش از نیمی از وعده‌هایی که در شش‌سال گذشته برای گسترش فرهنگ کتابخوانی داده تامین نشده است. تاسیس «شبکه تلویزیونی کتاب»، «کتابخانه دیجیتالی کشور» و «ایجاد گفتمان مطالعه» وعده‌هایی بود که واعظی در شش‌سال گذشته قول تحقق آنها را داده بود که نه‌تنها هیچ‌کدام محقق نشده که تجهیز کتابخانه‌های عمومی که جزو نخستین وظایف این نهاد بوده نیز به‌صورت کامل انجام نشده است.
وزیر ارشاد در این مراسم ضمن گفتن کلیاتی درباره کتاب و کتابخوانی ترجیح داد برخی وظایف و مسوولیت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور را به‌عنوان یکی از متولیان ترویج کتابخوانی بشمارد و بگوید: «نگاه ما به نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور باید از خدمات‌رسانی به اعضا فراتر رود و تبدیل به کانونی برای ترویج و تشویق به مطالعه، کتابخوانی و نقد مطالعه شود.»
رفع ممنوعیت از هدایت
اما شاید مهم‌ترین خبری که در حاشیه این مراسم از زبان یک مقام دولتی داده شد، رفع ممنوعیت از انتشار آثار صادق هدایت بود. سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد  در آستانه تولد این پژوهشگر و نویسنده ایرانی از نبود منعی برای انتشار آثار او خبر داد و به ایسنا گفت: «آثار هدایت هم مانند آثار دیگر نویسندگان ایرانی است. طبیعتا زمینه‌های نشر آثارش با شرایط عمومی که نشر ما دارد، مشابه است و طبق همان ضوابط ما در قوانین عمل می‌شود.» صالحی در حالی این خبر را اعلام کرد که در هشت‌سال گذشته هیچ‌کدام از آثار هدایت از جمله بوف‌کور مجوز تجدید چاپ نگرفته‌اند.
اظهارنظر جنتی درباره نشر«چشمه»
 مراسم تودیع و معارفه رییس نهاد کتابخانه‌های عمومی با صحبت‌های علی جنتی در جمع خبرنگاران همراه بود. جنتی که از بدو حضورش در ساختمان بهارستان یکی، دو مصاحبه‌ بیشتر نداشته است، در هر مراسمی در جمع خبرنگاران به برخی سوالات پاسخ می‌دهد. مهم‌ترین سوالی که در حاشیه این نشست از او شد درباره نشر چشمه بود. وزیر درباره این نشر با بیان اینکه محکومیت نشر چشمه با رای هیات تجدیدنظر صادر شده، با تشبیه این نشر به زندانی‌ای که محکومیتش را گذرانده، گفت: «24ماه محکومیت از همان زمانی که تعلیق آغاز شده محاسبه می‌شود مثل زندانی‌ای که به زندان می‌رود و دوسال بعد محکوم می‌شود. وقتی می‌گوییم دوسال محکوم است پس دوران محکومیتش را گذرانده است.» او حضور نشر چشمه را در نمایشگاه کتاب تهران بلامانع دانست. هرچند روابط‌عمومی این نشر روز شنبه اعلام کرد به‌دلیل آماده‌نبودن کتاب‌ها از شرکت در این دوره از نمایشگاه انصراف می‌دهد. جنتی همچنین درباره بودجه وزارت ارشاد گفت: «این بودجه هنوز به ما ابلاغ نشده و تا وقتی ابلاغ نشود، قابل جابه‌جایی است.»

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: