1394/9/15 ۰۹:۳۷
عبور کارون از طول شهر اهواز این شهر را به دو نیمه شرقی و غربی تقسیم کرده است. دو نیمهای که برای خروج از هرکدام و ورودبه دیگری ناگزیر بایداز آب گذشت.امری که تا همین اواخر اغلب توسط بلم و قایق صورت میگرفت اما گسترش شهرنشینی شرایط را به گونهای رقم زدکه دیگر این نوع عبور و مرور روی کارون پاسخگوی نیاز اهالی اهواز نبودو به این گونه ساخت پلهای متعددروی کارون آغاز شد. این امر به آن حدگسترش یافت که خوداین پلها به یکی از جاذبههای گردشگری اهواز تبدیل شده و بسیاری از گردشگران،اهواز را به عنوان شهر پلهای متفاوت و گوناگون میشناسند. پلهایی که هم سفیدو هم سیاه دارندو هم معلق و هم کابلی. در زیر کمی بیشتر با پلهای ساخته شده بر روی کارون در محدوده اهواز آشنا میشویم.
رضا سلیمان نوری: عبور کارون از طول شهر اهواز این شهر را به دو نیمه شرقی و غربی تقسیم کرده است. دو نیمهای که برای خروج از هرکدام و ورودبه دیگری ناگزیر بایداز آب گذشت.امری که تا همین اواخر اغلب توسط بلم و قایق صورت میگرفت اما گسترش شهرنشینی شرایط را به گونهای رقم زدکه دیگر این نوع عبور و مرور روی کارون پاسخگوی نیاز اهالی اهواز نبودو به این گونه ساخت پلهای متعددروی کارون آغاز شد. این امر به آن حدگسترش یافت که خوداین پلها به یکی از جاذبههای گردشگری اهواز تبدیل شده و بسیاری از گردشگران،اهواز را به عنوان شهر پلهای متفاوت و گوناگون میشناسند. پلهایی که هم سفیدو هم سیاه دارندو هم معلق و هم کابلی. در زیر کمی بیشتر با پلهای ساخته شده بر روی کارون در محدوده اهواز آشنا میشویم.
پل سیاه یا پیروزی
نخستین پلی که بر روی کارون در محدوده اهواز در قرن معاصر زده شد،پل است که به دلیل رنگ بدنه و پایهها به پل سیاه مشهور شد. این پل سال 1308 خورشیدی احداث شدتا خط آهن بندرامام خمینی(ره) را به راه آهن سراسری خرمشهر - تهران - شمال وصل کند. در سطح پل دو خط رفت و برگشت برای عبور قطار و در طرفین آن پیادهروهایی به عرض یك متر وجوددارد. این پل در زمان جنگ جهانی دوم به عنوان مسیر حمل آذوقه، نیرو و مهمات ارتش روس مورداستفاده قرار گرفت و به دلیل تاثیری که در پیروزی متفقین داشت به «پل پیروزی» معروف شد.
نخستین پل معلق ایران
دومین پل ایجادشده بر روی کارون، نخستین پل معلق ایران نیز هست. پایههای این پل سال 1314خورشیدی یعنی كمتر از 50 سال پس از افتتاح پل بروكلین به عنوان نخستین پل فلزی جهان در شهر اهواز در زمین فرو شد. این پل که چهارمین پل معلق ساخته شده در دنیا محسوب میشود، امروز نمادو مظهر زیبایی شهر اهواز بوده و نخستین پلی است که به منظور عبور همزمان خودروها و عابریان پیاده بین دو بخش اهواز ایجادشد. پل تمام فلزی سفیدبه طول 20/501 و عرض 8/9 متر با دو پیاده رو دارای دو دهانه بزرگ به طولهای 136 و 130 متر و سه دهانه میانی 49 متری و دو دهانه كناری به طول های 12و 20 متر است و تمامی قطعات آن توسط پیچ و مهره به هم متصل شدهاند. این پل که در 15 آبان ماه 1315 افتتاح شد سال1378 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
پل چهارشیر
ساخت پل سوم در شهریور1346 آغاز شدو در بهمن 1349 موردبهرهبرداری قرارگرفت. این پل میدان چهارشیر را به شمال کیانپارس وصل کرده است. در زمان احداث پل و به منظور اتصال آن به راه آهن اهواز- تهران، یک رشته خط آهن برای عبور قطار بر روی آن تعبیه شدکه البته هرگز مورداستفاده قرار نگرفت و طی مرمت سال1387 ازسطح پل حذف شدند. طول پل 496 متر وعرض آن 14متر و50سانتی متر است.
پل سلمان فارسی
چهارمین پل اهواز سال 1354 با هدف كاهش بار ترافیكی و روان شدن جریان حركت خودروها از خیابان سلمان فارسی و هسته تجاری مرکز شهر طراحی و احداث شد. این پل که 576 متر طول و بیش 16 متر عرض دارد،خیابان سلمان فارسی یا همان نادری را به منطقه امانیه و فلكه ساعت و میدان مولوی متصل میکند.
پل آب دار
پل پنجم به منظور کاهش بار ترافیکی پل چهارم در سوم خرداد 1375 افتتاح شد. این پل میدان جمهوری و جنوب خیابان شریعتی و جاده كوت عبدا... را به فلكه دانشگاه و لشکرآبادمتصل میكند. پل پنجم 480متر طول و بیش از 30متر عرض داشته و در آیلندوسط آن لوله آب شهری مستقر است.
پل صنایع فولاد
پل ششم اهواز معروف به پل صنایع فولاددر حدودروستای چنیبه در غرب و کوت عبدا... در شرق رودخانه احداث شده است. این پل 400 متری راه اصلی ارتباط کارخانههای نوردو صنایع فولاددر دو سوی رودخانه است و تاثیر کاهندهای در ترافیک کلانشهر اهواز دارد.
پل بهبهانی
هفتمین پل شهر اهواز بهمن سال 1377 افتتاح شد. این پل با 490 متر طول و 16متر عرض ارتباط دهنده اتوبان آیت ا... بهبهانی در شرق كارون با بلوار توحیدو خیابان شهیدچمران یا همان فلکه دوم کیانپارس در غرب کارون است .
پل كابلی غدیر
پل هزار و 14 متری غدیر نه تنها هشتمین پل اهواز بلکه طولانیترین آنها نیز هست. این پل خیابان زنددر شرق رودخانه كارون را به خیابان تخت سلیمان در غرب این رودخانه متصل میكند. پایلونهای این پل 81 متر از سطح آب فاصله دارندو عرشه آن هم با 158 شمع به قطر 150 متر و عمق حدود35 متر روی رودخانه قرار گرفته است. در دو طرف پل 32 كابل وجودداردكه مجموع طول این كابلها 170 كیلومتر است. پل کابلی غدیر به منظور تسهیل ترددو دسترسی آسان تر به بخش مركزی شهر و با هدف كاهش بار ترافیكی پلهای چهارم و پنجم حدفاصل آنها احداث و در سال 1390 افتتاح شده است.
پل نهم
پل نهم اهواز با طول حدود420 متر در بخش شمالی سایر پلهای این شهر بین مناطق زویه در شرق و سیدخلف در غرب كارون با هدف اتصال مناطق كیان آبادو كیانپارس در غرب و زیتون كارمندی و كوی ملت در شرق رودخانه و ایجادیك مسیر دسترسی از امانیه تا فرودگاه بدون گره ترافیكی،ایجادشده است. این پل تمام بتنی در اصل دو پل كنار هم است كه هر کدام، سه باندعبوری دارند.
دو پل فراموش شده
شایان ذکر است در زمان جنگ تحمیلی دو دهانه پل موقت یکی در شمال استادیوم تختی به نام پل شناور و دیگری در روستای چنیبه درجنوب اهواز احداث شدکه با افتتاح و بهره برداری از پل های چهارم و پنجم جمع آوری شدند.
منبع: روزنامه قانون
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید