1394/7/27 ۰۹:۵۸
نشست تخصصی «کروشینسکی و مطالعات صفوی؛ با نگاهی به نسخههای خطی سفرنامه کروشینسکی در کتابخانه و موزه ملی ملک»، عصر روز شنبه 25 مهر 1394 خورشیدی در تالار محققان بزرگترین موقوفه فرهنگی ایران برگزار شد. در این نشست، دکتر محسن جعفری مذهب، پژوهشگر تاریخ ایران و عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی و علیرضا دولتشاهی پژوهشگر فرهنگ و تاریخ لهستان سخنرانی کردند.
پرآوازهترین شهروند لهستانی که به ایران آمد و دراینباره نوشت
علیرضا دولتشاهی، پژوهشگر تاریخ و فرهنگ لهستان در آغاز این نشست گفت: امسال بر اساس گاهشماری مسیحی، یعنی سال 2015، با سیصدو چهل سالگی تادئوش کروشینسکی روحانی و پزشک لهستانی برابر است. به این مناسبت قرار بود در ماه مه و همزمان با رویداد زایش او مراسمی برگزار شود که بنابر دلایلی این کار تا امروز به تاخیر افتاد.
وی افزود: گروهی را که در سال 1604 میلادی توسط پاپ کلمنت هشتم به ایران اعزام شدند، میتوان نخستین میسیونرهای لهستانی دانست که برای تبلیغ دین مسیح به ایران آمدند. این میسیونرها از گروه کرملیهای پابرهنه بودند. اما بر اساس اسناد یسوعیها، در میان سالهای 1627 تا 1723 میلادی، 114 میسیونر یسوعی یا ژوزوئیت لهستانی در ایران به سرمیبردهاند. در سال 1646 نخستین مرکز میسیونری لهستانی در اصفهان با هزینه همسر پادشاه لهستان لادیسلاس چهارم ایجاد میشود. اما از میان همه لهستانیانی که در عصر صفویه به ایران آمدند، در ایران زیستند، درباره ایران قلم زدند و در خاک ایران خفتند، یوداش تادئوش کروشینسکی بیشک پرآوازهترین آنان است. از اسناد شخصی او چنین برمیآید که گذشته از زبانهای لهستانی و لاتین، او به 9 زبان شرقی از جمله ارمنی ادبی، روسی و فرانسوی نیز آشنا بوده و تسلط داشته است. این کشیش- پزشک ژوزوئیت، که گاه حتی نامی از وی در میان نیست و تنها با عنوان یک سیاح فرنگی یاد میشود، در ایران با خوانشهای گوناگونی از نامش نامدار است.
نسخهای از گزارش کروشینسکی درباره سقوط اصفهان عصر صفوی
این پژوهشگر فرهنگ و تاریخ لهستان با اشاره به نسخههای موجود از شناختهترین اثر کروشینسکی در ایران در مجموعه نسخههای خطی موجود در کتابخانه ملی ملک، که به اشتباه با عنوان سفرنامه نامدار شده است، خاطرنشان کرد: کروشینسکی در سال 1748 میلادی همه دستنویسهای خود را به کتابخانه زاوُیسکی در ورشو اهدا کرد. این کتابخانه در حقیقت نخستین کتابخانه عمومی در لهستان و بزرگترین کتابخانه در آن کشور به شمار میآید. همچنین یکی از قدیمترین کتابخانههای عمومی در اروپا است؛ کتابخانهای که سرگذشتی جالب دارد. هرچند بیان آن در چارچوب نشست امروز نمیگنجد اما نمیتوانم از اشاره به آن خودداری کنم. این کتابخانه در طول حیات خود بارها به تاراج نیروهای اشغالگر روسی و یک بار هم در جنگ دوم جهانی به تاراج نیروهای آلمانی رفته است. موجودی آن کتابخانه، در دو کشور روسیه و آلمان، مدتها بخشی از کتابخانههای آن دو کشور را تشکیل میداد. از این سرگذشت آنچه به بحث امروز ما مربوط میشود، نسخهای از گزارش کروشینسکی درباره سقوط اصفهان در میان اسنادی است که پس از شکست روسیه از جمهوری دوم لهستان و بنابر پیمان ریگا در سال 1920 به لهستان عودت داده شده است.
به گفته دولتشاهی، کروشینسکی سرانجام در 22 آگوست 1757 در شهری در جنوب شرقی لهستان درگذشت.
وی گفت: در سال 1772 میلادی رژیم پادشاهی در لهستان سقوط کرد؛ رویدادی که در سنت تاریخنگاری لهستانی به تجزیه اول نامدار است. این رخداد در حدود دو دهه به سه تجزیه لهستان انجامید و در فرجام، به حذف نام لهستان به عنوان یک واحد سیاسی مستقل از نقشه جغرافیا انجامید.
قدیمترین نسخه گزارش کروشینسکی در کتابخانه ملی ملک
دولتشاهی با اشاره به وجود دو روایت از گزارش کروشینسکی و با یادآوری این نکته که هر دو گزارش به زبان فارسی ترجمه شدهاند، به بیان سیر تدوین، نگارش و ترجمه این دو روایت از گزارش کروشینسکی پرداخت. او سپس نسخههای خطی موجود در کتابخانه ملی ملک از این سند تاریخی را معرفی کرد.
این پژوهشگر فرهنگ و تاریخ لهستان افزود: با مراجعه به فهرستگان نسخههای خطی فارسی که به نام دنا معروف است، درمییابیم این گزارش با نامهای بصیرتنامه یا عبرتنامه در کتابخانههای ایران دارای 20 نسخه است. اما مشکلی که این فهرستگان دارد درباره نسخه شماره 9/1482 کتابخانه ملی ملک است. این نسخه در دنا، بیتا آمده اما اگر به برگ آخر نسخه نگاه کنیم یا حتی به فهرست نسخههای خطی کتابخانه ملی ملک نگاهی حتی سرسری بیندازیم، درمییابیم که این نسخه، تاریخ 1268 قمری را بر خود دارد. با توجه به تاریخ دیگر نسخه، آن را میتوان قدیمترین نسخه شناخته شده این گزارش در ایران دانست.
منبع: روزنامه قانون
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید