1394/6/31 ۱۱:۰۳
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی استان یزد گفت: برنامههایی برای رونق هنر صنعت چلنگری از جمله برگزاری کلاسهای آموزشی برای آموزش استاد شاگردی در شهرستانهای یزد، میبد و اردکان درنظر گرفته شده است.
محمدرضا دهقان مهرجردی در مورد این هنر صنعت اظهار کرد: آهنگران قدیمی یزد با استفاده از وسایلی ساده نظیر دم، انبر و چکش به تولید ابزارآلات مورد نیاز مردم آن دوران همچون قپان، قندچین، انبر و ابزار طلاسازی میپرداختند.
وی اضافه کرد: کارگاههای چلنگری حتی تا 50 سال پیش نیز در روستای سخوید، منطقه ندوشن و شهرستانهای یزد، اردکان و میبد از جایگاه مناسبی برخوردار بوده ولی پس از این دوره به علت گسترش شهر و جایگزینی صنایع نوین رو به کاستی گذاشته است. در حال حاضر 18 کارگاه قدیمی آهنگری فعال در استان و شهرستانها باقیمانده است.
دهقان خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه مشاغل سنتی جز لاینفک میراث فرهنگی و آداب و رسوم هر مرز و بومی محسوب میشود، انتظار میرود که با برنامهریزی اساسی و پیگیری، در جهت حفظ و رونق حرفه چلنگری اقدام جدی شود. چلنگری با هنر شکل دادن به فلز تا روزگاری نه چندان دور، رونق قابل توجهی داشته ولی نسل امروز با آن غریبه است و شاید اصلاً این حرفه را در زمره مشاغل امروزی قرار نمیدهد.
چیلان به معنی آلات و ادواتی است که از آهن ساخته میشوند مانند زنجیر، حلقههای کوچک، یراق و غیره و چلنگری یعنی آهنگری سبک و محلی که در آن اشیایی همانند قپان، قندچین و اشیای سبک وزنی مانند میخ طویله، میخ سرکج، نیم ذرع بزازی، انبر و سیخ و سه پایه آهنی، زنجیر و سیخانک، قلم، سنبه، منقل آهنی، چفت و ریزه، تملیک، اسکنه، مقار، درفش، جوالدوز و امثال اینها میسازند.
ایسنا
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید