آقای سفیر؛ گفتگو با محمد جواد ظریف / محمود فاضلی

1392/5/9 ۱۳:۰۵

آقای سفیر؛ گفتگو با محمد جواد ظریف / محمود فاضلی

کتاب «آقای سفیر» که مجموعه گفتگوهای محمدجواد ظریف با محمدمهدی راجی است در 368 صفحه از سوی «نشر نی» انتشار یافت. محمدجواد ظریف در خانواده تاجر مذهبی سنتی به سال ۳۸ در تهران متولد شد. دبستان و دبیرستان علوی استعداد سخنوری او را شکوفا کرد و به‌رغم خواست خانواده و رسم مدرسه علوی مانند بسیاری دیگر از محصلان این مجموعه دینی ـ آموزشی به سیاست روی آورد.

 

 

 

نام کتاب: آقای سفیر
محمدمهدی راجی
نشر نی
نوبت اول: 1392
قیمت : 15 هزار تومان

    کتاب «آقای سفیر» که مجموعه گفتگوهای محمدجواد ظریف با محمدمهدی راجی است در 368 صفحه از سوی «نشر نی» انتشار یافت. محمدجواد ظریف در خانواده تاجر مذهبی سنتی به سال ۳۸ در تهران متولد شد. دبستان و دبیرستان علوی استعداد سخنوری او را شکوفا کرد و به‌رغم خواست خانواده و رسم مدرسه علوی مانند بسیاری دیگر از محصلان این مجموعه دینی ـ آموزشی به سیاست روی آورد. پیش از پایان تحصیلات دبیرستانی راهی آمریکا شد و پس از اتمام کالج به تحصیل در رشته کامپیوتر پرداخت. در آمریکا به انجمن اسلامی دانشجویان ایرانی شمال آمریکا در برکلی پیوست.
پس از پیروزی انقلاب رشته روابط بین‌الملل را برای ادامه تحصیل انتخاب کرد. در همان ایام تحصیل ابتدا به ضرورت ماه‌های اول انقلاب در کنسولگری ایران در سانفرانسیسکو و سپس به صورت کارمند محلی و بعدها در قامت دیپلماتی تمام‌عیار فعالیت دیپلماتیک خود را تا مقام سفارت در نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک دنبال کرد.
مصاحبه محمدمهدی راجی با دکتر محمدجواد ظریف که اینک به صورت کتاب منتشر شده است بیوگرافی کاملی به حساب می‌آید که زیر و بم زندگی شخصی، سیاسی و فعالیت های  این دیپلمات برجسته را مورد توجه قرار داده است. مباحث این کتاب به دلیل قرار گرفتن بر بستر پرفراز و فرود سیاست خارجی ایران و نیز بازخوانی صادقانه کامیابی‌ها و ناکامی‌های ظریف در جایگاه دانشی و تجربی مشرف بر گذشته و حال وی، می‌تواند برای دانشجویان روابط بین‌الملل و علاقه‌مندان سیاسی خارجی ایران جذاب و مفید باشد.
ظريف كه در كارنامه خود پنج سال نمايندگي ايران در سازمان ملل متحد، دستيار ارشد وزير وزارت امور خارجه، معاون حقوقي و بين‌المللي وزارت امورخارجه و مشاور سركنسولگري در سانفرانسيسكو، رياست كميسيون فرهنگي- يونسكو، رياست كنفرانس آسيايي نژادپرستي و تبعيض نژادي، عضويت گروه شخصيت‌هاي برجسته گفت‌وگوي تمدن‌ها، رياست كميسيون خلع سلاح ملل متحد – نيويورك، رياست كميته متخصصين گفت‌وگوي تمدن‌ها – جده، رياست كميته سياسي دوازدهمين اجلاس سران عدم تعهد – دوربان، عضويت گروه شخصيت‌هاي برجسته زمامداري جهاني، سخنگويي هشتمين اجلاس سران كنفرانس اسلامي تهران، رياست كارشناسان ارشد هشتمين اجلاس سران كنفرانس اسلامي تهران، رياست كميته سياسي هشتمين اجلاس سران كنفرانس اسلامي تهران و رياست كميته حقوقي مجمع عمومي 47 ملل متحد – نيويورك را در كارنامه دارد از جمله مشهورترين ديپلمات‌هاي پر سابقه ايران به شمار مي‌آيد. ظريف داراي ليسانس و فوق ليسانس روابط بين‌الملل در 1981 و 1982 از دانشگاه ايالتي سانفرانسيسكو و دكتراي حقوق و روابط بين‌الملل در 1988 از دانشگاه دنور است.
محمد مهدی راجی، پژوهشگر روابط بین‌الملل در درباره ایده اولیه نوشتن کتاب «آقای سفیر» معتقد است:« ایده نوشتن این کتاب در حدود دو سال پیش در اداره کل اسناد و مدارک دانشگاه آزاد اسلامی مطرح و قرار بر این شد تا گفت‌وگوهایی با نخبگان علمی جامعه صورت بگیرد و دستاورد آن در قالب یک کتاب جمع آوری و ارایه شود.
وی درباره شخصیت محوری کتاب، و نحوه همکاری‌اش با این پروژه تحقیقاتی اعلام داشته است:« محمد جواد ظریف، سفیر پیشین ایران در سازمان ملل متحد در آن زمان به تازگی از سفر نیویورک بازگشته بود و با هیچ رسانه‌ای گفت‌وگو انجام نمی‌داد. سرانجام طبق مذاکرات صورت گرفته، با اطلاع از اهمیت و اهداف این پروژه تحقیقاتی، پذیرفت که زندگی خصوصی و سیاسی خود را که بخشی از تاریخ سیاست و روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران است، برای تنظیم یک کتاب، مطرح کند. این گفت‌وگوها نزدیک به دو سال به طول انجامید که نتیجه آن در قالب کتابی با عنوان «آقای سفیر» منتشر شد».
کتاب به سه بخش اصلی تقسیم شده است. بخش اول این کتاب به زندگینامه دکتر ظریف از کودکی تا بزرگسالی اختصاص دارد. بخش بعدی کتاب شامل گفت‌وگوهایی حول محور سیاست خارجی ایران در سه دهه اخیر است. طرح مباحث تخصصی دانش روابط بین‌الملل محوریت سومین بخش کتاب را تشکیل می‌دهد و از آن‌جایی که بسیاری از این مباحث برای اولین بار مطرح شده است، می‌تواند افق جدیدی در عرصه مطالعات سیاست خارجی ایران ایجاد کند. دانش روابط بین‌الملل، دیپلماسی در سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، وضعیت ایران در منطقه، خلع سلاح و تروریسم از جمله موضوعاتی است که در این بخش از کتاب در قالب گفت‌وگو مطرح شده است.
برای نمونه درباره تصویب معاهده «سی. تی. پی. تی» در مجلس شورای اسلامی، در آن مقطع تاريخي، در محافل سیاسی و دانشگاهی شبهات زیادی وجود داشت و مسئولان نیز یا توضیح قانع کننده‌ای در این رابطه ندادند و یا بستر لازم برای تحقق این خواسته را نیافته بودند. دکتر ظریف که در آن زمان یکی از دست اندرکاران مستقیم این جریان بود، بسیاری از مباحثی را که تاکنون مطرح نشده، بازگو کرده و به اتهامات وارده در این خصوص پاسخ گفته است.
تدوین کننده کتاب با مهم خواندن اين‌گونه مطالعات اعلام داشته است:«آثاری که لقب تاریخ شفاهی به خود گرفته‌اند، در مطالعات سیاسی، تاریخی و اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار هستند و بسیاری از استادان و محققان در پروژه‌های تحقیقاتی خود، به آن استناد می‌کنند. اگرچه همان‌طور که در مقدمه کتاب ذکر شده این اثر فراتر از یک تاریخ شفاهی صرف است و امیدوارم که گفت‌وگوهای تخصصی از این دست، با رویکرد آسیب شناسانه و انتقادی، که نقش بی‌بدیلی در شفاف‌سازی و گره‌گشایی مباحث سیاسی و اجتماعی دارد، بیش از پیش در ایران صورت گیرد».

 

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: