حمیدیان استادی تأثیرگذار در سپهر ادبی کلاسیک و مدرن است

1404/2/11 ۱۱:۲۱

حمیدیان استادی تأثیرگذار در سپهر ادبی کلاسیک و مدرن است

اصغر دادبه، استاد بازنشسته دانشگاه علامه طباطبائی، نیز در این مراسم با ذکر خاطراتی از پنجاه سال دوستی و همکاری خود با سعید حمیدیان، به بیان اهمیت دوستی بر پایه فضیلت پرداخت و بیان کرد: وقتی دوستی‌ها، فضیلت بنیاد باشند، سود بنیاد نیز برای طرفین خواهد بود.

شامگاه نهم اردیبهشت، آئین نکوداشت مقام ادبی و فرهنگی سعید حمیدیان، پژوهشگر و استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی، به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با حضور پرشمار استادان، پژوهشگران و علاقه مندان به ادبیات فارسی در تالار اجتماعات شهید مطهری (ره) انجمن برگزار شد.

محمود شالویی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، در ابتدای این مراسم با اشاره به برخی از فعالیت‌های انجمن از جمله بزرگداشت عطار، سعدی و فردوسی، اظهار کرد: از سال گذشته در پی آن بودیم که از مقام علمی، فرهنگی و ادبی حمیدیان تقدیر کنیم. البته پیش‌تر، ایشان در برنامه‌های فرهنگی و ادبی مشترک میان انجمن و دانشگاه علامه طباطبایی حضوری مؤثر داشتند و همواره از دانش و آثار ایشان بهره‌مند بوده‌ایم.

وی با تأکید بر اهمیت برگزاری آیین‌های بزرگداشت در زمان حیات مفاخر افزود: ارزش آئین‌های نکوداشت و بزرگداشت مفاخر، وقتی در زمان حیات آنان صورت بگیرد، به‌مراتب بیشتر است. امیدواریم همه مفاخر و مشاهیر ایران از جمله دکتر حمیدیان همواره در صحت و سلامت باشند. خوشحالیم که این آیین را با حضور ایشان برگزار می‌کنیم.

مشاور وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه، اخلاق، فروتنی و اخلاص را از مهم‌ترین ویژگی‌های دانشمندان بزرگ ایران دانست و گفت: این عناصر در شخصیت دکتر حمیدیان موج می‌زند. امیدواریم برپایی چنین مراسم‌هایی نقش مؤثری در شناخت و معرفی بیشتر مشاهیر ایران و آثار و اندیشه‌های آنان ایفا کند.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اشاره به فعالیت‌های پژوهشی گسترده حمیدیان در حوزه حافظ‌پژوهی و سعدی پژوهی تصریح کرد: تلاش‌های علمی، فرهنگی و ادبی دکتر حمیدیان موجب شده است که شعر و اندیشه شعرا و حکمای بزرگ ایران بار دیگر به ایرانیان و جهانیان شناسانده شود.

نقش ویژه حمیدیان در سعدی پژوهی

در ادامه، غلامرضا ذکیانی، سرپرست دانشکده ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبائی به ایراد سخن پرداخت و با اشاره به جایگاه علمی و فرهنگی سعید حمیدیان، از تلاش‌های وی در تبیین اندیشه‌های حکیم سعدی شیرازی قدردانی کرد.

وی گفت: اندیشه و تأثیرگذاری سعدی را می‌توان به بهترین شکل در آثار سعید حمیدیان مشاهده کرد. ایشان با نگاهی عمیق و قلمی توانمند، زندگی و زمانه سعدی را به‌زیبایی و دقت بازنمایی کرده‌اند.

ذکیانی به کتاب «سعدی در غزل» اشاره کرد و توضیح داد: این کتا باز مهم‌ترین آثار حمیدیان است که جایگاهی ویژه در میان سعدی‌پژوهان دارد. حمیدیان توانسته است مفاهیم پیچیده حکمی و فلسفی موجود در آثار بزرگان ادب فارسی را با بیانی روشن و تحلیلی عالمانه ارائه دهد؛ به‌گونه‌ای که حتی استادان و پژوهشگران فلسفه نیز از آن بهره‌مند می‌شوند.

سرپرست دانشکده ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبائی در پایان تأکید کرد: امیدواریم جامعه فرهنگی ایران قدردان مفاخر و اندیشمندانی چون دکتر سعید حمیدیان باشد و میراث ارزشمند آنان را به بهترین شکل ممکن مورد توجه و مداقه قرار دهند.

حمیدیان همواره اخلاق معلمی را حفظ کرده است

اصغر دادبه، استاد بازنشسته دانشگاه علامه طباطبائی، نیز در این مراسم با ذکر خاطراتی از پنجاه سال دوستی و همکاری خود با سعید حمیدیان، به بیان اهمیت دوستی بر پایه فضیلت پرداخت و بیان کرد: وقتی دوستی‌ها، فضیلت بنیاد باشند، سود بنیاد نیز برای طرفین خواهد بود.

وی با اشاره به تأکید یونانیان بر اهمیت دوستی، افزود: هرچه به زمانه ما نزدیک‌تر می‌شویم، از میزان دوستی‌ها کاسته شده، اما خوشبختانه دوستی من و حمیدیان پیوندی فضیلت‌مدار بوده و هست و خوشبختانه تا کنون نیز ادامه دارد.

دادبه همچنین به جایگاه زبان و فرهنگ در هویت ملی اشاره کرد و گفت: فرهنگ ایران مظلوم بوده و هست و همواره در معرض تهاجم قرار دارد. هویت ملی، مفهومی است که با زبان ملی تجلی پیدا می‌کند؛ از این رو حمیدیان عمر خود را صرف احیای زبان فارسی کرده است.

دادبه همچنین با تأکید بر عشق حمیدیان به معلمی، عنوان کرد: او همواره اخلاق معلمی را حفظ کرده است. اگر معلم نباشد، چیزی از فرهنگ، ادب و هنر باقی نخواهد ماند.

عضو شورای عالی بنیاد دائره المعارف بزرگ اسلامی در پایان، دوستی را اساس همه ارزش‌های انسانی دانست و بیان کرد: در فرهنگ ایرانی دوستی ریشه‌ای بنیادین دارد و آیینه آن نیز ادبیات فارسی است؛ از این‌روست که زبان فارسی همواره در معرض هجمه و تهاجم بیگانگان قرار دارد.

تسلط حمیدیان بر ادبیات مدرن غرب

در ادامه علی دهباشی، سردبیر مجله بخارا به ایراد سخن پرداخت و گفت: ما در برهه‌ای حساس و خطیر از نظر فرهنگی به سر می‌بریم و لازم است کودکان و دانش‌آموزان خود را از همان سنین پایین با زبان و ادب فارسی آشنا کنیم تا در آینده هویت اخلاقی و ملی آنان شکل بگیرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به جنبه‌های کمتر شناخته‌شده از کارنامه فرهنگی و علمی حمیدیان افزود: یکی از وجوه مهم حمیدیان که کمتر مورد توجه قرار گرفته، دوران فعالیت‌های او در دهه پنجاه شمسی است که نشان از تسلط وی بر ادبیات مدرن غرب دارد. آثار و کتاب‌هایی که در آن دوره تألیف و ترجمه کرده و مقالاتی که در نشریات ادبی آن زمان به چاپ رسانده، بسیار قابل تأمل و مهم‌اند.

دهباشی همچنین با تأکید بر جایگاه برجسته حمیدیان در حوزه نقد ادبی، بیان کرد: نگاه عمیق و علمی استاد به ادبیات معاصر و نقد ادبی، موجب شد در زمینه ادبیات کلاسیک نیز به موفقیت‌های چشمگیری دست یابد. تسلط توأمان وی بر ادبیات کلاسیک و غربی، حمیدیان را به چهره‌ای اثرگذار در سپهر فرهنگی و ادبی ایران تبدیل کرد. از همین رو، وی الگویی مهم و تأثیرگذار برای دانشجویان زبان و ادبیات فارسی در تحقیقات و پژوهش‌های ادبی است.

حمیدیان میراث‌دار بزرگان ادب فارسی است

محمد امیرجلالی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبائی نیز در این مراسم گفت: افتخار شاگردی استاد حمیدیان را از سال ۱۳۸۰ تاکنون داشته‌ام و همچنان از آموزه‌های ایشان بهره‌مندم. حمیدیان ادامه‌دهنده مسیر استادان برجسته زبان و ادب فارسی همچون سید جعفر شهیدی، پرویز ناتل خانلری و امیرحسین یزدگردی است. وی با بهره‌گیری از دقت علمی و وسعت دید پژوهشی، توانسته است آثار و پژوهش‌های مهم و تأثیرگذاری در حوزه زبان و ادب فارسی خلق کند.

امیرجلالی با تأکید بر توانمندی حمیدیان در حوزه‌های ادبیات کلاسیک، مدرن و تصحیح متون استوارکهن پارسی، بیان کرد: آثار منتشرشده وی در سپهر فرهنگی و ادبی ایران می‌درخشند و گویای دانش وسیع و ژرفای نگاه علمی او هستند.

استاد دانشگاه علامه طباطبائی، حمیدیان را چهره‌ای پیشرو در قیاس با نسل‌های پیشین دانست و گفت: استاد عمر خویش را صرف تحقیق و آموزش کرده و همواره نگاهی اصلاح‌گرایانه دارد و از گذشته تا کنون اخلاق و اخلاص را در تمامی فعالیت‌های خود سرلوحه اقدامات خویش قرار داده است.

در پایان مراسم لوح سپاس و نشان زرین انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و هدایایی از سوی دانشگاه علامه طباطبایی به پاس یک عمر کوشش فرهنگی و ادبی سعید حمیدیان، به وی اهدا شد.

منبع: ایبنا

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: