1397/5/9 ۱۲:۱۷
«دروغ كه نمیشود گفت اوایل به محیط بانی فقط به چشم یك فرصت شغلی نگاه میكردم اما حالا بعد از ٩ سال كار یك عاشق طبیعتم و مشاهده مستقیم یوز یكی از خوشحالكنندهترین اتفاقهای زندگیام است.» این جمله صادقانه متعلق به «احمد رادمان» است. سرپرست پارك ملی توران كه مسوولیت حفاظت یكی از مهمترین مناطق حفاظت شده ایران را بر عهده دارد.
خشكسالی بزرگترین تهدید پارك ملی توران است
«دروغ كه نمیشود گفت اوایل به محیط بانی فقط به چشم یك فرصت شغلی نگاه میكردم اما حالا بعد از ٩ سال كار یك عاشق طبیعتم و مشاهده مستقیم یوز یكی از خوشحالكنندهترین اتفاقهای زندگیام است.» این جمله صادقانه متعلق به «احمد رادمان» است. سرپرست پارك ملی توران كه مسوولیت حفاظت یكی از مهمترین مناطق حفاظت شده ایران را بر عهده دارد. رادمان میگوید ظرف ٩ سال بیشتر از ٢٠ بار از نزدیك و با چشم غیرمسلح یوز دیده است كه جزو لحظات لذت بخش زندگی حرفهای او به شمار میرود. توضیحات صادقانه رادمان نشان میدهد محیطبانی را عاشقانه دوست دارد هر چند كه این را هم یادآوری میكند كه سختی كار و مشكلات معیشتی محیطبانان را هم نمیتوان نادیده گرفت. رادمان در این گفتوگو از حال و روز پارك ملی توران حرف زد و كمتر سعی كرد گلایههای مرسوم را طرح كند. او میگوید تلاشهای فرهنگی تشكلهای مردمی در روستاهای حاشیه پارك ملی توران موجب شده تا مردم محلی به مدافعان حیات وحش بدل شوند و به این ترتیب زحمات محیط بانان هم كمتر شود.
*******
مهمترین مشكل كنونی حفاظت از حیات وحش در پارك ملی توران به عنوان یكی از زیستگاههای یوز ایرانی چیست؟
خشكسالی بزرگترین تهدید پارك ملی توران است. این مشكل چند سال است كه گریبانگیر منطقه شده و فقط محدود به حیات وحش نیست، بسیاری از روستاهای منطقه هم با مشكل مواجهاند. پارك ملی توران در حدود یك و نیم میلیون هكتار وسعت دارد و به دلیل گستردگی آن نمیتوان مشكل خشكسالی را در سراسر منطقه رفع كرد. فقط میشود نیاز علوفه برخی گونههای خاص مانند گورخر و آهو را تامین كرد. در زمینه تامین آب شرب هم به كمك خیرین نیازهای حیات وحش تامین شده است.
چند آبشخور طبیعی دارید و چند تا را خیرین درست كردهاند؟
١٣٨ آبشخور داریم كه از این تعداد ٦ نقطه به وسیله تلمبه بادی آب تامین میشود. در ٢٣ نقطه هم از طریق تانكر آب ذخیره میشود. مخازن كوچك ٥ هزار لیتری را در مناطق صعبالعبور قرار دادهایم چون امكان انتقال آب به وسیله كامیون به آنها وجود ندارد. دو مخزن ٢٢ هزار لیتری آب داریم كه البته همین مخزن به دلیل حجم استفاده گورخرها در كمتر از پنج روز خالی میشود. بقیه آبشخورها آبشان از طریق چشمهها تامین میشود. بعد از پیگیریهای آقای دامنگیر مدیركل محیط زیست استان، یك دستگاه كامیون خریداری شد و آبرسانی به مخازن با استفاده از همین كامیون انجام میشود. تا زمانی كه كامیون سالم باشد ما هم مشكلی نداریم.
سرنوشت یوزها برای همه حامیان حیات وحش و فعالان محیط زیست ایران اهمیت دارد. امسال چند بار یوزها را دیدهاید و ثبت كردهاید؟
از سال ٩٢ كه پروژه دوربینگذاری شروع شد تا خرداد پارسال تقریبا در ١٣٠ نقطه مختلف دوربینهایی جاگذاری شده بود و دوباره به نقاط دیگر برده شده بود. دوربینهای منطقه كه همه جمعآوری شدهاند. اما امسال همكاران ما تاكنون سه بار مشاهده مستقیم یوز داشتهاند. پنج، شش مورد هم گزارش مردمی داشتهایم كه اعلام كردهاند یوزها را دیدهاند.
دوربینها بعد از دستگیری فعالان محیط زیست جمعآوری شدند؟
بله از همان موقع كلا جمع شدند.
به گزارشهای مردمی چقدر میتوان استناد كرد؟
افراد محلی كه به ما گزارش میدهند چهرههای شناخته شده و مورد وثوقی هستند. البته برخی از مشاهدات مربوط به خارج از مناطق حفاظت شده بوده است اما به طور كلی میتوان بر اساس همین مشاهدات گفت كه الحمدلله امسال وضعیت یوزها تاكنون خوب بوده است. خشكسالی البته یك پیامد منفی دیگر هم داشته است. متاسفانه خسارتی به كشاورزان وارد میكند. شغال، كفتار، قوچ و میش و بعضا كل و بز و حتی آهو به زمینهای كشاورزی هجوم میبرند و باعث شده كشاورزی مردم آسیب ببیند. در صورت ادامه این وضعیت حیات وحش هم آسیب میبیند.
امسال چند بار مردم در این باره گلایهمند بودهاند؟
مردم منطقه لطف خاصی به محیط زیست دارند و سعی میكنند با حیات وحش تعارض نداشته باشند. خیلی گلایهها مطرح میشود ولی كمتر این گلایه به شكایت رسمی منجر شده است. معمولا ما با مردم معترض حرف میزنیم و شرایط را توضیح میدهیم، آنها به خوبی متوجه این هستند كه اگر مثلا آهو به زمین كشاورزیشان پناه برده در نتیجه خشكسالی بوده است. بسیاری از مردم منطقه طی چند سال اخیر خودشان به حامیان حیات وحش تبدیل شدهاند و تعداد كسانی كه در تعارض با حیات وحش هستند آنقدرها زیاد نیست.
از امسال قرار است دامها از منطقه خارج شوند. این اتفاق چقدر برای حفظ حیات وحش منطقه مهم است؟
بله این اقدام خوبی است كه از سال قبل آغاز شد و قرار است از قشلاق امسال دیگر دامهای شان وارد منطقه نشوند. بسیاری از دامداران همكاری خوبی انجام دادهاند فقط تعدادی از آنها چراگاه جایگزین هنوز پیدا نكردهاند اما تقریبا اكثر آنها موافق خروج دام از منطقهاند. كاش از چند سال این اتفاق افتاده بود. یعنی اگر ١٠سال پیش این اتفاق میافتاد میتوانستیم شاهد افزایش جمعیت خوبی از جبیر و قوچ و آهو باشیم و وضعیت خوبی برایمان رقم بخورد. اگر یكی، دو سال ما با پوشش گیاهی خوب روبهرو باشیم آن وقت میتوانیم شاهد بهبود شمار گونههای مختلف حیات وحش باشیم.
حضور شترها در پارك ملی توران هم همیشه برای حیات وحش مشكلساز بوده است. آیا میتوان امیدوار بود شترها هم از منطقه خارج شوند؟
ما البته منابع آبی شترها را بستهایم اما حضور شترها در منطقه از گذشته تاكنون غیرقانونی بوده و هست. بسیاری از كسانی كه به عنوان ساربان همراه شترها هستند هم اسلحه دارند و شكارچی غیرمجازند. میتوان با پیگیریهای قضایی شتر را به عنوان دام غیرمجاز از منطقه خارج كرد.
همیشه گفته شده كه محیطبانان خصوصا در پاركهای ملی از نظر امكانات و تجهیزات با كمبود امكانات مواجهاند. شما در این زمینه با چه مشكلی روبهرو هستید؟
به دلیل كمبود نیروی انسانی محیطبانان الان ١٨ شبانه روز كار میكنند و ١٢ شبانه روز استراحت. امیدواریم با جذب نیروی انسانی جدید در بخش محیطبانی فشار كار از محیطبانان كم شود. مثلا در پارك ملی توران با یك و نیم میلیون هكتار وسعت این مساله خودش را خیلی نشان میدهد. در پارك ملی توران ٢٤ نفر اداری و اجرایی مشغول به كارند كه فقط دو نفرمان در بخش اداری هستیم. بقیه نیروها همگی به صورت شیفت كار میكنند. از نظر امكانات هم موتوسیكلتهای مورد استفاده محیطبانان پس از ٥، ٦ سال مستهلك میشوند و نمیتوان ماموریتها را به خوبی انجام داد. البته سازمان قصد دارد در زمینه تامین نیروی انسانی و تامین تجیهزات اقدامات خوبی را انجام دهد كه انشاءالله به زودی به نتیجه برسد.
منبع: روزنامه اعتماد
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید