شمارۀ ۱۴۳ اطلاعات حکمت و معرفت منتشر شد

1396/12/6 ۰۸:۳۷

شمارۀ ۱۴۳ اطلاعات حکمت و معرفت منتشر شد

شمارۀ ۱۴۳ ماهنامۀ اطلاعات حکمت و معرفت با موضوع «شانس و فلسفه» با مدیر مسئولی و سردبیری انشاءالله رحمتی در اختیار علاقه ­مندان قرار گرفته است.


شمارۀ ۱۴۳ ماهنامۀ اطلاعات حکمت و معرفت با موضوع «شانس و فلسفه» با مدیر مسئولی و سردبیری انشاءالله رحمتی در اختیار علاقه ­مندان قرار گرفته است.

شمارۀ ۱۴۳ ماهنامۀ اطلاعات حکمت و معرفت با موضوع «شانس و فلسفه» با مدیر مسئولی و سردبیری انشاءالله رحمتی با بهای پنج هزار تومان در اسفندماه ۹۶ در اختیار علاقه ­مندان قرار گرفته است.

در بخشی از سخن دبیر این شماره از نشریه به دبیری علیرضا رضایت آمده است: «در نگاه اول، شانس امری بدیهی به‌ نظر می‌رسد و هرکس به خود حق می‌دهد دربارۀ آن اظهار نظر کند، اما به‌رغم تحقیقات انجام‌شده، هنوز بسیاری از ابعاد مسئلۀ شانس بر ما پوشیده است. علوم مختلف هر یک به‌نوعی به مسئله شانس پرداخته‌اند. فیلسوفان آن را در تناظر با اخلاق و معرفت‌شناسی کاویده‌اند. از حیث اخلاقی بحث بر سر تأثیر شانس بر مسئولیت‌پذیری است، به این معنا که: "آیا شانس می‌تواند سبب شود که به اتفاقات پیرامونی، تعهد اخلاقی نداشته باشیم؟" مسائل اصلی در این خصوص حول‌وحوش مفهوم بخت اخلاقی می‌چرخد؛ از طرفی، مسئلۀ اصلی در نسبت شانس و معرفت‌شناسی به نحوۀ ارتباط ارزیابی‌های معرفتی با اصل وجود شانس می‌پردازد. دین‌داران شاید از شانس دم بزنند، اما اصولاً بدان باور ندارند؛ چراکه آن را بخشی از روند تقدیر و اثر دخالت خداوند در هستی می‌انگارند. به یک معنا، خداست که به افراد شانس می‌دهد. شانس درخصوص بحث آفرینش ناظر به دو مفهوم مهم و تأثیرگذار هدف و معنای زندگی است که خواه‌ناخواه قدرت مطلق خداوند را نیز به‌میان می‌کشد. چه، بی‌نظمی و آشفتگی که درعالم مشاهده می‌شود، برخاسته از شانس تلقی می‌شود و غالباً شاهدی در دست سکولارهاست که ادعا کنند عالم را هدف و معنایی در کار نیست.»

دفتر ماه شمارۀ ۱۴۳ نشریۀ اطلاعات حکمت و معرفت مشتمل بر هشت نوشتار است، اما به گفتۀ دبیر دفتر ماه «آنچه در این دفتر در خصوص مسئلۀ شانس مطرح شده، بیشتر طرح مسئله است و هیچ‌ یک از مقالات دفتر حاضر کلام آخر را در این زمینه نگفته است.»

نوشتار نخست با عنوان «بخت اخلاقی» گفت‌وگو با فیری کوشمن است که علیرضا رضایت به فارسی ترجمه کرده است. «فیری کوشمن در گفتگوی خود با واربرتون، از بخت اخلاقی و قضاوت‌های ما بر مبنای شهودهای شخصی و الگوهای رفتاری با چشم‌اندازی فلسفی ـ روان‌شناختی می‌گوید.»

نوشتار دوم با عنوان «شانس بر مبنای نظام معنایی فرد تحلیل می‌شود» گفت‌وگویی با سیدجواد میری است.

 سومین نوشتار «تأملی درباره شانس» به قلم ای. جی. کافمن است که زهره خرمایی به فارسی برگردانده است. «کافمن در مقالۀ تأملی بر شانس، به ماهیت شانس از منظر فلسفه تحلیلی می‌پردازد. ضمن اینکه نگاهی نیز به آراء دو تن از صاحب‌نظران این حوزه یعنی نیکلاس ریچر و دانکن پریچارد می‌افکند.»

نوشتار چهارم با عنوان «شانس نقش‌ها و پیچیدگی‌ها» را آلن هجک و کارل هوفر نگاشته و میترا سرحدی مترجم آن است.

 

منبع: مهر

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: