ارائه آثار خوشنویسان در کشورهای عربی به دلیل بی‌توجهی مسئولان

1396/6/19 ۱۲:۰۷

ارائه آثار خوشنویسان در کشورهای عربی به دلیل بی‌توجهی مسئولان

یدا... کابلی یکی از هنرمندان پیشــکســوت درعـــرصه خوشنویسی معاصر ایران است. این هنرمند سرشناس صرف‌نظر از فعالیت عملی در این حیطه در سال‌های گذشته به انتشار کتاب‌هایی نیز پرداخته است که «دولت قرآن»، «منحنی عشق»، «نقش شوق»، «خط شکسته و طرز خواندن آن»، «حس قلم»، «کلک شیدایی»، «باغ نظر»، «محراب خیال» و... برخی از این آثار هستند. کابلی نمایشگاه‌های متعددی نیز برگزار کرده است. نمایشگاه «سماع شکسته» مشتمل بر آثار مجموعه‌ای از شاگردان این هنرمند پیشکسوت امروز در برج میلاد افتتاح می‌شود. به مناسبت افتتاح این نمایشگاه به گفت‌وگو با این هنرمند نام‌آشنا پرداخته‌ایم.




 آزاده صالحی : یدا... کابلی یکی از هنرمندان پیشــکســوت درعـــرصه خوشنویسی معاصر ایران است. این هنرمند سرشناس صرف‌نظر از فعالیت عملی در این حیطه در سال‌های گذشته به انتشار کتاب‌هایی نیز پرداخته است که «دولت قرآن»، «منحنی عشق»، «نقش شوق»، «خط شکسته و طرز خواندن آن»، «حس قلم»، «کلک شیدایی»، «باغ نظر»، «محراب خیال» و... برخی از این آثار هستند. کابلی نمایشگاه‌های متعددی نیز برگزار کرده است. نمایشگاه «سماع شکسته» مشتمل بر آثار مجموعه‌ای از شاگردان این هنرمند پیشکسوت امروز در برج میلاد افتتاح می‌شود. به مناسبت افتتاح این نمایشگاه به گفت‌وگو با این هنرمند نام‌آشنا پرداخته‌ایم.

 

 

هنر خوشنویسی در گستره هنرهای اصیل ایرانی چگونه تعریف می‌شود؟

تردیدی نیست که هنر به‌عنوان یک ودیعه بزرگ الهی محسوب می‌شود. این خلاقیت معنوی، ‌نقطه اوج تبلور انسان‌های بزرگ و فرزانه تاریخ است که در پیوند با خالق زیبایی به منصه ظهور می‌رسد. در واقع می‌توان این بارقه درخشان را کشف و شهود پر رمز و راز در عالم معنا دانست که در جهان هستی و جامعه پدیدار می‌شود.

هنر خوشنویسی با تاریخی هزارساله، در شمار درخشان‌ترین رخدادهای تاریخ و فرهنگ تمدن ایرانی قلمداد می‌شود که نقش بسیار گسترده‌ای درتحکیم و توسعه شعر، ادب، فضیلت انسانی و‌ عرفان ایفا‌ کرده است. در این میان خط شکسته به‌عنوان آخرین ابداع و نبوغ ذوق هنرمندان ایرانی معرفی شده است. خطی که با هندسه ملیح و دلکش کلمات، حروف و ترکیبات بسیار زیبا در قطعه‌پردازی، سرشار از خلاقیت هنرمندان خوشنویس ایرانی است.

 

 

نقش نمایشگاه‌ها را در پررنگ‌تر کردن هنر خوشنویسی در جامعه امروز چطور ارزیابی می‌کنید؟

مایه افتخار است که امروز، انجمن خوشنویسان ایران تلاش کرده است به مدد بهره‌گیری از استادان کارآزموده و پرتلاش خود به استمرار تعلیم و آموزش خط شکسته معاصر بپردازد و این امر را پی بگیرد و این میراث گرانقدر را تحکیم بخشد. در واقع تلاش‌ها براین بوده است تا با کوشش همه هنرمندان کشور، آموزش و تعلیم این هنر زیبا‌ در نیم‌قرن گذشته به انجام برسد و با تعلیم هنرجویان شایسته و برگزاری جشنواره‌های داخلی و خارجی، نقش درخشانی از این کوشش جمعی ارائه شود.

 

 

با توجه به اینکه قرار است به‌زودی نمایشگاه «سماع شکسته» در گالری برج میلاد افتتاح شود، درباره‌انگیزه‌تان از برگزاری این نمایشگاه بگویید؟

این نمایشگاه در واقع گلچینی از آثار  خط شکسته تعدادی از هنرجویان عرصه خوشنویسی را در بر گرفته است که در پرتو آموزش دو هنرمند این وادی یعنی محمد حیدری و من به ارائه اثر پرداخته اند.نمایشگاه «سماع شکسته» حضور گسترده و هدفمندی از شکوه خط شکسته معاصر است که برای اولین‌بار با گردهمایی بیش از 150 هنرمند برجسته و استادان بلند‌آوازه کشور برپا می‌شود و آثار ارزشمند و خلاقانه آنها در گالری برج میلاد به نمایش در می‌آید. در واقع این تشکل بزرگ هنری که برای اولین‌بار از نمایش خط شکسته معاصر برگزار می‌شود، دستاورد ارزشمندی از کوشش عملی و نظری این استادان شایسته است. همه این هنرمندان همت و کوشش خود را برای ترویج و اعتلای این قلم ظریف ایرانی به کار بسته‌اند. می‌توان گفت کوشش هدفمند هنرمندان شرکت‌کننده در این نمایشگاه، نشان از اقتدار ‌انگیزه‌های مثبت و سازنده هنرمندان جوان و برومندی دارد که به‌واسطه پویایی و خلاقیت پرشور خود به ارائه قابلیت‌های شخصی و هنری پرداخته‌اند. به بیان ساده‌تر هنرمندان در نمایشگاه «سماع شکسته» با تلاشی درخور تحسین، بی‌هیچ چشمداشتی به ارائه این هنر ملی کشورمان به جامعه پرداخته‌اند.

 

 

به نظر شما جایگاه استادان پیشکسوت و آثاری که در رهگذر زمان از آنها برای نسل‌های آینده به جای می‌ماند چقدر می‌تواند به بالندگی و تعالی این عرصه کمک کند؟

هنرمندان بزرگ و پیشکسوت عرصه خوشنویسی همواره نقش گسترده‌ای در حفظ دستاوردهای امروز خوشنویسی داشته و دارند. طبعا بدون کوشش آنها هرگز نمی‌توانستیم    در حیطه خوشنویسی ایرانی به چنین رونق و توفیقی دست یابیم. با‌این حال مهم‌ترین مساله‌ای که درباره هنرمندان پیشکسوت وجود دارد این است که امروز اغلب آنها با مشکلات معیشتی روبه رو هستند. حق این هنرمندان است که بیش از پیش با حرمت گذاشتن و اعتبار بخشیدن به زندگی هنری آنها به قداست نقش وجودی‌شان توجه شود، چراکه این هنرمندان میراثی ماندگار در تاریخ و فرهنگ و هویت ایرانی قلمداد می‌شوند و به‌طور قطع ضرورت دارد مقام هنری و فعالیت مستمرشان بیش از پیش مورد توجه مسئولان فرهنگی قرار بگیرد.

 

 

امروز برخی به هنر اصیل و پرقدمت خوشنویسی به چشم هنری تزئینی نگاه می‌کنند، شاید به این خاطر که خوشنویسی در مقایسه با دیگر شاخه‌های تجسمی نتوانسته وارد محافل آموزشی شود و شکل آکادمیک به خود بگیرد. نظر شما در این‌باره چیست؟

تردیدی نیست که دانشگاه‌ها، خاصه دانشگاه‌های هنر می‌توانند زمینه و فضاهای مناسب، نوین و تازه‌ای را برای جذب دانشجویان مستعد و خوش‌قریحه و علاقه‌مند فراهم کنند. ولی مساله این است که اغلب علاقه‌مندان به حیطه خوشنویسی، ‌علاقه‌مند حضور در فضاهای آموزشی کادرهای تخصصی انجمن خوشنویسان ایران هستند.

 

 

به‌عنوان هنرمندی که سال‌هاست به شکل مستمر در حیطه خوشنویسی قلم‌ها زده‌اید، انتظارتان از متولیان فرهنگی برای توسعه هنر چیست؟

هنرمندان پویا و خلاق جوان هیچ چشمداشتی جز مطرح شدن و توجه به حق و حقوق هنری‌شان ندارند. اگر سیاستگذاران فرهنگی تمهیداتی بیندیشند تا هنرمندان مورد حمایت مادی و معنوی بیشتری قرار بگیرند، ‌انگیزه‌های هنرمند نیز برای تحقق گسترش هنر خوشنویسی ایران مضاعف خواهد شد. با این حال می‌بینیم که در جریان برگزاری جشنواره‌های مختلف، جوایز مالی‌ای که برای هنرمندان جوان، مستعد و مشتاق در نظر گرفته می‌شود بسیار ناچیز است. توجه متولیان فرهنگی نسبت به حمایت‌های مادی و معنوی از هنرمندان می‌تواند در بارور شدن‌انگیزه‌های مثبت هنرمندان نقش بسزایی داشته باشد. ضروری است تا با تامین اعتبارات مالی و تخصیص بودجه جوایز جشنواره‌ها، چاره جدی‌ای برای حفظ سرمایه‌های انسانی ملی اندیشیده شود. جای تاسف است که امروز اغلب هنرمندان نام‌آشنا و برجسته ما، آثار خلاقه خود را در کشورهای حاشیه خلیج فارس ارائه می‌دهند، چراکه مدیران فرهنگی و هنری این کشورها، باحرمت گذاشتن به شخصیت هنری هنرمندان و ارزش‌گذاری مالی و اعتباری به کوشش و تلاش آنها ارج نهاده و این گروه از هنرمندان را به سمت خود جذب می‌کنند و آثارشان را در مجموعه‌ها، تالار‌ها و فضاهای فرهنگی خود جای می‌دهند. امیدوارم که در آینده نزدیک شاهد این بی‌توجهی‌ها و بی‌عنایتی‌ها در فضای فرهنگی و هنری کشورمان نباشیم.

 

 

منبع: فرهیختگان

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: