مراسم بزرگداشت محمدعلي موحد برپا شد

1386/3/1 ۰۳:۳۰

مراسم بزرگداشت محمدعلي موحد برپا شد

مراسم بزرگداشت محمدعلي موحد شامگاه گذشته در انجمن آثار و مفاخر فرهنگي ايران برگزار شد.



حداد عادل: عشق به ايران در آثار موحد موج مي‌زند
مراسم بزرگداشت محمدعلي موحد شامگاه گذشته در انجمن آثار و مفاخر فرهنگي ايران برگزار شد.
غلامعلي حداد عادل در اين مراسم كه به‌مناسبت 80سالگي موحد برپا شده بود، با بيان اين مطلب كه شناخت ابعاد شخصيتي محمدعلي موحد مستلزم شناخت و بررسي آذربايجان 80 سال پيش است، اظهار كرد: آذربايجان در دوران مشروطه قلب تپنده مفاهيم نو و تازه بود، و مردان بزرگي را به اعتبار جريان پوينده مشروطيت پرورش داد.
رييس مجلس شوراي اسلامي با اشاره به جريان جديد تعليم و تربيت در آن دوران، تصريح كرد: استاد موحد 80 سال پيش در تبريز و در خانواده‌اي كه در ارتباط با انقلاب مشروطيت بود، به‌دنيا آمد.
حداد عادل در ادامه با خواندن بخشي از زندگي‌نامه موحد، كه در كتاب زندگي‌نامه و آثار او آمده است، افزود: اين يك سند متقن در اثبات جايگاه، زمان و موقعيتي است كه ايشان در آن رشد و نمو يافته‌ است.
همچنين بيان‌كننده وضعيت خانواده موحد است. آشنايي او با ادبيات فارسي و عربي، علوم حوزوي و ... محصول زادگاه و ويژگي‌هاي تاريخي - اجتماعي زادگاهش است. اين تعليم و تربيت با تحصيل در ايران و اروپا عميق‌تر مي‌شود، و روشمندي در تحقيقات و تحصيلات آكادميك، او را به‌عنوان شخصيت علمي در جامعه معرفي مي‌كند.
حداد عادل جامعيت را از ويژگي‌هاي مهم موحد دانست و گفت: وي در حوزه‌هاي مختلف تاريخ، ادبيات، سياست و حقوق قلم زده و در هر حوزه‌اي كه وارد شده، يك يا چند اثر ماندگار و مورد وثوق اهل عل
م را تأليف كرده‌ است، و همچنين عمق انضباط در روش و زبان و ... از ديگر ويژگي‌هاي موحد است. او با بيان اين مطلب كه آن‌چه همه اين ويژگي‌ها را درخشان مي‌كند، غيرت ملي موحد است، گفت: عشق و علاقه به ايران در آثار او موج مي‌زند و اين دلدادگي‌اش به ايران، يك خصلت ضداستعماري و ضداستكباري را به او داده است.
وي در پايان به بيان خاطره‌اي از اولين ديدار خود با محمدعلي موحد پرداخت.
همچنين بهاء‌الدين خرمشاهي «فصوص‌الحكم» ابن عربي ترجمه محمدعلي موحد را نقطه عطفي در ابن عربي‌پژوهي ايران دانست و گفت: از 150 شرحي كه بر آثار عربي نگاشته شده، 100 شرح را ايراني‌ها نوشته‌اند و اين مي‌تواند صد و يكمين شرح باشد.
اين قرآن‌پژوه در ادامه با معرفي كوتاه ترجمه و شرح «فصوص‌الحكم» ابن عربي به‌قلم دكتر موحد گفت: يك‌صد و يازده صفحه اول اين اثر، تصوير روشني از ابن عربي و تأثير عظيم او در فرهنگ عرفاني - حكمي نه تنها ايران، بلكه جهان اسلام را تبيين مي‌كند.
خرمشاهي در ادامه به صحبت‌هايي درباره ابعاد شخصيتي ابن عربي پرداخت.
مهدي محقق نيز در سخناني كوتاه اظهار كرد: محمدعلي موحد در ابعاد مختلف علمي متبحر است؛ از سويي تلاش‌هايش در حوزه علم حقوق بر كسي پوشيده نيست و از ديگر سو، فعاليت مستمر وي در حوزه ادب و فرهنگ اين سرزمين است. ضمن اين‌كه از مترجمان و سخن‌دانان مبتكر در تاريخ معاصر ايران است.
رييس هيأت مديره انجمن آثار و مفاخر فرهنگي ايران در ادامه به تبيين اجمالي سير تاريخي ترجمه پرداخت.
محسن محبي نيز در اين برنامه درباره چهره حقوقي و تلاش موحد در حوزه علم حقوق گفت: چهره موحد حقوق‌دان همواره مغفول مانده است، در حالي‌كه او شش اثر حقوقي مهم را انتشار داده است.
استاد حقوق بين‌الملل دانشگاه بهشتي كتاب «مختصر حقوق مدني» را شاخص‌ترين اثر موحد دانست و گفت: البته كتاب محصول تقرير وي به دانشجويان مدرسه عالي حسابداري و نفت است. اعتلاي حقوق خصوصي و نيز نثر شيواي موحد از امتيازات اين كتاب است.
او در معرفي ديگر اثر محمدعلي موحد گفت: «داوري‌هاي نفتي» از بهترين آثار در زمينه مسائل حقوقي نفت است. اين اثر نخستين كتاب به زبان فارسي در زمينه قراردادهاي نفتي است، و غير از مباني و مبادي تئوريك، كه در زمينه حقوق بين‌الملل وجود دارد، «داوري‌هاي نفتي» از جمله كتاب‌هاي منبع در اين حوزه است.
محبي در پايان يادآور شد: كتاب «در هواي حق و عدالت» از جمله كتاب‌هاي موحد در زمينه فلسفه حقوق است. اين اثر برخلاف ديگر آثار فلسفه حقوق، به مباحثي درباره هنجارگرايان مي‌پردازد؛ در حالي‌كه در ديگر متون فلسفه حقوق، مباحث تا پوزيتيويست‌ها و تجربه‌گرايان بيش‌تر ادامه پيدا نمي‌كند.
همچنين صفدر تقي‌زاده با اشاره به سابقه دوستي چند ده ساله خود با محمدعلي موحد گفت: وي هوش و حافظه‌اي فوق‌العاده دارد و در بسياري از دانش‌ها جامعيتي دارد، كه حاصل اين توانايي ذهني است. موحد همچنين حضور ذهن خوبي دارد و همواره در صحبت‌هاي تخصصي نكات ظريفي را بيان مي‌كند.
اين مترجم همچنين متذكر شد: ما در فرهنگ خود متفكران باهوشي چون موحد كم داشته‌ايم؛ وجود چنين متفكراني است كه پويايي و طراوت فرهنگ جامعه را نگه مي‌دارند.
تقي‌زاده در ادامه به بيان خاطراتي با محمدعلي موحد پرداخت.
همچنين عبدالحميد آيتي سخنان خود را با مقدمه ملك‌الشعرا بهار بر ديوان پروين اعتصامي آغاز كرد و گفت: خوشبختانه مراسم بزرگداشت موحد هم‌زمان شده است با انتشار ترجمه و شرح «فصوص‌الحكم». ترجمه اين كتاب روزهاي جواني و دوران دانشجويي را در من زنده كرد.
عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسي در ادامه با بيان خاطراتي، به بررسي اجمالي زندگي محي‌الدين ابن عربي پرداخت.
به گزارش ايسنا، محمدعلي موحد نيز در سخناني كوتاه با بيان اين‌كه امسال سال پربرکتي است و با اشاره به باز شدن درهاي رحمت و باران‌هاي متوالي، گفت: من اكنون در معرض دو احساس متضاد قرار گرفته‌ام؛ از يك سو احساس سرفرازي مي‌كنم، كه اين كم دولتي نيست تا مقبول طبع مردم صاحب‌نظر شوي، و از سويي احساس سرافكندگي مي‌كنم؛ چون خود را لايق اين همه مهرباني نمي‌بينم.
استاد دانشگاه تهران و عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسي سخنان خود را با بيت‌هايي از سعدي به پايان برد. در اين مراسم همچنين با حضور حسن حبيبي - رييس فرهنگستان زبان و ادب فارسي -، غلامعلي حداد عادل و مهدي محقق، لوح يادبودي به محمدعلي موحد اهدا، و از خدمت‌هاي فرهنگي - علمي او تقدير شد.
همچنين لوح سپاس خانه كتاب به پاس قدرداني از محمدعلي موحد، توسط مديرعامل مؤسسه - مهدي جهرمي - به او اهدا شد.

منبع: خبرگزاري دانشجويان ايران

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: