1393/3/3 ۱۱:۱۳
درحالی که سلطانیه زنجان توانسته نام ششمین اثر میراث جهانی ایران را در یونسکو به خود اختصاص دهد اما مدت اقامت مسافران در این منطقه بیش از ۳ ساعت نیست. از این رو مسئولان در صدد انجام تدابیری برای افزایش زمان توقف گردشگران به ۱۰ ساعت هستند تا شاید بتوان توجیهی برای ساخت مراکز اقامتی در این منطقه آورد.
با وجود آنکه گنبد سلطانیه زنجان به عنوان ششمین اثر جهانی در یونسکو به ثبت رسیده است اما توقف مسافران در این شهر تنها 3 ساعت است.
شهر سلطانیه نخستین بار در دورة ایلخانان مغول بنا شد؛ آن ها پس از استقرار در ایران و انتخاب تبریز به عنوان پایتخت، دشت وسیع و سرسبز سلطانیه را برای شکار و گذران ییلاق انتخاب کردند. بدینترتیب این محل قنقوراولانگ یعنی شکارگاه شاهین نامیده شد.
اوج شکوفایی شهر در زمان اولجایتو است. او از سال 702ق کار ساخت شهر را از سر گرفت و برای انجام این کار بسیاری از هنرمندان، صنعتگران و بازرگانان را به این شهر کوچ داد و این محل از این پس سلطانیه – محل شاهنشین – نامیدهشد.
اولجایتو دستور ساخت بارویی به طول سی هزار گام را داد و امر کرد تا آرامگاه با عظمتی درون این بارو برایش ساختهشود. بدینترتیب بنای باشکوهی ساخته شد که امروزه گنبد سلطانیه نامیده میشود و سومین گنبد بزرگ جهان به حساب میآِید. برخی عقیده دارند که اولجایتو این بنا را به آرامگاه امامان شیعه اختصاص داده بود و قصد داشت تا پیکر حضرت علی(ع) و امام حسین(ع) را به این محل انتقال دهد که با مخالفت علمای شیعه مواجه شد.
سلطانیه نه تنها به واسطه میراث جهانی بلکه با دارا بودن آثار تاریخی دیگر همچون آرامگاه ملا حسن کاشی و خانقاه حسامالدین حسن چلبی (معروف به چلبی اوغلی) میتواند مقصدی برای دوستداران فرهنگ و تاریخ ایران زمین باشد. البته نمیتوان از دیدن چمن طبیعی و فضای سبزی که به واسطه آن پدید آمده چشم پوشی کرد. همچنین در چند کیلومتری این بنا معبد داش کسن وجود دارد که میتواند مورد بازدید علاقهمندان قرار گیرد.
« یحیی رحمتی» مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی زنجان با بیان این صحبتها درباره جاذبههای گردشگری سلطانیه گفت: «با توجه به آنکه پتانسیلهای لازم برای توسعه گردشگری در منطقه وجود دارد، باید پایه اقتصادی سلطانیه براساس گردشگری شکل گیرد چراکه هنوز شغلهای سنتی همچون کشاورزی و دامداری پایه اقتصاد شهر را تشکیل میدهند.»
او با اشاره به نوروز سال جاری و تدابیری که به منظور جذب گردشگر در منطقه انجام شدهبود گفت: «امسال یک زوج مسن با پختن نان محلی توانستند در طول 5 روز بیش از 3 میلیون تومان درآمد داشته باشند. این اقتصاد است. پتانسیلهای فراوانی همچون اماکن تاریخی، جاذبههای طبیعی و محور گردشگری در منطقه وجود دارد که میتواند 10 ساعت در روز گردشگر را متوقف کند.»
رحمتی با تاکید برآنکه میانگین توقف مسافران در سال گذشته به 45 دقیقه هم نمیرسید یادآور شد: «با باز کردن در شمالی سلطانیه و ایجاد موقعیت برای بازدید گردشگران از محوطه باستانی این بنای تاریخی و استفاده از افرادی که لباسهای سربازان مغول را پوشیده بودند و برگزاری بازارچه صنایع دستی توانستیم میانگین توقف مسافران را به 3 و نیم ساعت برسانیم.»
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی زنجان همچنین به چمن طبیعی سلطانیه اشاره کرد و گفت: «با استفاده از چمن طبیعی سلطانیه به منظور برگزاری مسابقات اسبدوانی کشوری میتوان توسعه گردشگری را در این شهر شاهد بود. در این میان اگر توقف مسافران به 10 ساعت برسد و نیاز اقامت شبانه آنها در سلطانیه احساس شود تصمیم به ساخت هتل و مراکز اقامتی خواهیم گرفت چراکه با توجه به نزدیک بودن سلطانیه به زنجان درحال حاضر محل اقامت مسافران زنجان است.»
خبرگزاری میراث فرهنگی
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید