1394/11/17 ۰۷:۳۰
بهزاد شیشهگران در همایش «انقلاب هنر» با انتقاد از مطرح نشدن پوسترهای انقلابی در رسانه ملی تأکید کرد که این پوسترها آثار ملی هستند و باید در کنار موسیقی و عکسهای انقلاب به آنها توجه شود.
همایش یک روزه موسیقی و هنرهای تجسمیانقلاب اسلامیبا عنوان «انقلاب هنر» شامگاه پنجشنبه ۱۵ بهمن ماه با حضور بهزاد شیشهگران، امیر اثباتی، باباوند و آرش تنهایی در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
امیر اثباتی در این همایش با بیان این که زوایای مختلف هنر انقلاب در طول ۳۰ سال گذشته یا فراموش شده و یا کتمان شده است، گفت: در چند سال اخیر به شکل باستان شناسانهای به جریان هنری انقلاب و این حرکت تاریخی و هنری توجه شده است. بسیاری از اسناد مربوط به این جریان تاریخی از بین رفته است و معجزهای میتواند برخی از آثار را دوباره در معرض دید گذارد تا اندوختهای برای گنجینه هنر معاصر ایران باشد.
اثباتی یادآور شد: همه هنرمندان در زمان پیش از انقلاب و پس از انقلاب نقش خود را با توجه به شرایط حاکم بر جامعه بازی کردند و آثارشان در هر دورهای کاربرد خاص خود را داشته است.
آرش تنهایی هنرمند طراح گرافیک نیز که مدیریت این همایش را برعهده داشت، در سخنانی بیان کرد: خوشحالم که تحریمها در زمینه پژوهش هنر انقلاب نیز برداشته شده است چراکه تا پیش از این سرمایه اجتماعی کار کردن در انقلاب در جایی بلوکه شده بود و به جریانهای دیگر هنری راه نمییافت اما اکنون زوایای مختلف هنر انقلاب نیز مورد توجه قرار گرفته است. تنهایی تصریح کرد: این واقعیتی است که درطول سالهای بعد از انقلاب کار پژوهشی مستقلی درباره هنر انقلاب در داخل کشور انجام نگرفته است و زمانی که سخن از هنر انقلاب میشود، تنها شکل خاصی از آن در زمینه گرافیک و نقاشی به اذهان متبادر میشود.
بهزاد شیشهگران در ادامه درباره این موضوع که آیا هنر میتواند منجر به انقلاب شود، پاسخ داد: اگر یک موسیقی متناسب با حادثه انقلاب ساخته شود و در زمان خود اجرا شود، میتواند در تهییج مردم و حرکتشان به سمت جلو تأثیرگذار باشد، همان طور که یک عکس یا یک اثر گرافیکی اگر در زمان مناسب اجرا شود، میبینیم که چگونه میتواند در جهت حرکت مردم تأثیرگذار واقع شود.
وی با اشاره به فعالیتهای خود و برادرانش در دوران انقلاب یادآور شد: برای ما ۳ برادر این موضوع کاملا قابل احساس بود که چگونه آثاری مرتبط با فضای انقلاب و خواسته مردم در آن زمان میتوانست آنها را تحت تأثیر قرار دهد و به واکنش دعوتشان کند.
شیشه گران با نمایش یکی از آثارش مربوط به دوران انقلاب بیان کرد: اولین پوستر سیاسی که سال ۵۷ کار کردم، مربوط به زندانیان سیاسی بود که مردم خواهان آزادی آنها بودند. من هم برای این که خواسته مردم را در قالب یک اثر به نمایش بگذارم، شروع به کار کردم ابتدا بر حسب اطلاعاتی که داشتم از بازار پارچه راه راه مشابه لباسهای زندانیان سیاسی خریداری کردم و از آنها لباس دوختم و بر تن پدرم و برادرانم کردم. سپس از آنها به صورت تک فریم عکاسی میکردم و خودم در تاریکخانه ظاهر میکردم و در نهایت این پوستر را ساختم که تعدادی زندانی را با لباس راه راه مقابل دیوار با چشم بند نشان میدهد که تیرباران میشوند.
شیشهگران با اشاره به تأثیری که این پوستر بر مردم در زمان انقلاب داشته است، گفت: زمانی که این پوستر در میان مردم ارائه شد، از شدت تأثیرگذاری آن متعجب شدم و خودم را شدیدا متأثر کرد چرا که شاهد بودم برخی از مردم تصور میکردند آدمهای این پوستر واقعی هستند و زندانیانی بودهاند که تیرباران شدهاند. این پوسترها را برخی کف زمین میگذاشتند و برایشان فاتحه میخواندند. این هنرمند طراح تأکید کرد: به عقیده من این پوسترها از جمله آثار ملی هستند که باید در کنار موسیقیها و عکسهای انقلابی به آنها پرداخته شود. میتوان این آثار را از طریق رسانه ملی برای مردم به نمایش گذاشت و به عنوان یک اثر ملی به آن توجه کرد اما اکنون جای این آثار در رسانه ملی خالی است و معلوم نیست که از این پوسترهای انقلابی بی خبرند و یا نمیخواهند که دیده شود.
امیر اثباتی در بخش دیگری از سخنانش درباره تأثیرگذاری انقلاب بر هنر و یا هنر بر انقلاب بیان کرد: به نظر من انقلاب میتواند روی هنرمندان تأثیرگذار باشد. به طور مثال در دوران مشروطه کاریکاتورهای مطبوعاتی توانستند با وجود فضای خفقانی که وجود داشت، نقش خود را در جریان مشروطه بازی کنند اما در دوران پهلوی اول با خفقان حاکم بر جامعه شاهد غیبت هنر هستیم و همه هنرمندان در لاک سکوت خود فرو میروند اما بعد از شهریور سال ۲۰ باز هم شاهد حضور هنر عکس و کاریکاتور در مطبوعات که یکی از بسترهای ارائه هنر معترض است، هستیم.
وی افزود: بعد از سال ۱۳۳۲ این سکون به جامعه هنری دیکته شد و شکل بیان هنری نمادین میشود که گاه میتواند از سد سانسور حاکمیت رد شود اما هیچ گاه نتوانسته منجر به یک انقلاب شود.
اثباتی تأکید کرد: در تاریخ همه انقلابهای دنیا چیزی را به خاطر ندارم که آثار هنری منجر به یک انقلاب شده باشند اما هنرمندان در همه حرکتهای انقلابی نقش خود را بازی کرده اند.
این هنرمند با اشاره به فعالیت برخی هنرمندان در دهه ۵۰ گفت: در این دهه هنرمندانی که مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بودند و با تمام نوجوانان سراسر کشور در ارتباط بودند، توانستند بذری را بپاشند که نسل پرورش یافته آنها توانست در حرکت انقلاب ایران تأثیرگذار باشد.
اثباتی همچنین فعالیتهای فوق برنامه دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در دهه ۵۰ را در حرکتهای انقلابی مردم تأثیرگذار دانست و افزود: در تالار مولوی که آن زمان تالار عبید بود، نمایشهایی با گرایشهای اعتراضی شکل میگرفت. گاهی نیز نمایشگاههای عکسی از کاوه گلستان و محمود کلاری برپا میشد که نوعی عکس اجتماعی بود اما خاطرم هست که نمایشگاه عکسهای کاوه گلستان را حاکمیت تاب نیاورد و برچیده شد. بنابراین وقتی اعتراض مردمیشکل پررنگ تری یافت، هنرمندان نیز عقب نماندند و توانستند نقش چشمگیری در این جریان داشته باشند.
امیر اثباتی در بخش دیگری از سخنانش درباره تفاوت دانشکده هنرهای تزیینی و دانشکده هنرهای زیبا در حرکتهای سیاسی هنرمندان بیان کرد: دانشکده هنرهای زیبا شامل ۲ کانون فرهنگی بود، یکی فعالیتهای سیاسی مسجد دانشگاه که طلبه ها در آن جا تحصن میکردند و یکی هم فعالیتهایی سیاسی که به صورت نمایش عروسکی، نمایش خیابانی و برگزاری نمایشگاه صورت میگرفت. ضمن این که در سایر دانشکدههای دانشگاه تهران فعالیتهای سیاسی بیشتری دیده میشد و دانشکده هنرهای زیبا تنها یکی از چندین دانشکده این دانشگاه بود که سنت تاریخی حضور معترضانه دانشجویان در آن شکل میگرفت، در حالی که در دانشکده هنرهای تزیینی فقط چند رشته هنری نقاشی، مجسمه و معماری داخلی تدریس میشد.
در پایان این همایش نیز امیر اثباتی درباره متریالهای محدود برای ساخت پوسترهای انقلابی سخن گفت و یادآور شد: در آن دوران از ۳ رنگ قرمز، مشکی و سفید برای ساخت پوسترها استفاده میشد و با توجه به ویژگی این آثار از صریحترین و ساده ترین متریال ها استفاده میشد تا یک اثر هنری پدید آید
منبع: ایران
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید