شامل ۲۰۰۶ جلد کتاب و ۱۱۴ عنوان مجله
عبدالحسین آذرنگ

عبدالحسین آذرنگ در آذرماه ۱۳۲۵ در کرمانشاه به دنیا آمد. پدرش کارمند دادگاه استیناف بود، در ادب و حقوق هم دستی داشت و چند کتاب حقوقی تألیف کرده بود. علاقۀ عبدالحسین به ادبیات از کودکی مشهود شد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در ۱۳۴۴ش در زادگاهش به پایان رساند و به دانشگاه شیراز راه یافت. ابتدا به توصیۀ خانواده در رشتۀ اقتصاد به تحصیل پرداخت، اما چون علاقه‌‎ای به مباحث اقتصادی در خود ندید، تغییر رشته داد، به دانشگاه اصفهان رفت و در ۱۳۴۹ش از این دانشگاه در رشتۀ تاریخ فارغ‎‌‌ التحصیل شد. ضمن تحصیل و در پی آشنایی با گردانندگان جُنگ اصفهان، علاقه‌اش به ادبیات و نگارش جان تازه‌‎ای گرفت. پس از خدمت نظام وظیفه در مؤسسۀ انتشارات فرانکلین مشغول به کار شد و آخرین سمت او در این مؤسسه، ویراستار مدیر مرکز مراجع بود.

در ۱۳۵۴ش دورۀ فوق‌لیسانس را در دانشکدۀ علوم تربیتی دانشگاه تهران به پایان برد و برای ادامۀ تحصیل در دورۀ دکتری راهی انگلستان شد. در ۱۳۵۵ش به عضویت هیئت علمی مؤسسۀ‌ تحقیقات و برنامه‌ریزی علمی و آموزشی‌ درآمد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی‌ مدتی مدیر انتخابی مرکز مدارک علمی بود. از ۱۳۶۰ش سه سال به طور آزاد به ترجمه و ویرایش پرداخت. در۱۳۶۳ش در دانشنامۀ جهان اسلام به جمع دانشنامه‌‏نگاران پیوست، به عضویت شورای علمی آن دانشنامه درآمد و سپس در کنار دانشنامه‌نگاری به تدریس در دانشگاه و مؤسسات پژوهشی و انتشاراتی پرداخت. او سالها به تدریس مباحث نظری نشر و ویرایش و نیز دانشنامه‌‎نگاری اشتغال داشته است.

آذرنگ در ۱۳۷۵ش به کانادا و پس از چندی به آمریکا رفت و در بخش آماده‌سازی مجلات شرکت مایکروسافت مشغول به کار شد. مدتی نیز به صورت پاره‌وقت با بخش مطالعات خاور نزدیک دانشگاه واشینگتن همکاری داشت. او همچنین با گذراندن دوره‌‏های ‌آموزشی نویسندگی و نشر در آمریکا،‌ به‌ویژه با تحولات جدید نشر در دورۀ پیدایش نشر الکترونیکی، از نزدیک آشنا شد، سپس با اندوخته‌‎ای از شناخت مسائل و تحولات جدید نشر به کشور بازگشت و تدریس مباحث نشر و ویرایش را در مرکز نشر دانشگاهی، اتحادیۀ ناشران و چند مرکز آموزشی و پژوهشی آغاز کرد.

آذرنگ در ۱۳۸۱ش به مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی پیوست و از ۱۳۸۴ش به عضویت شورای عالی، شورای علمی دانشنامۀ ایران و شورای انتشارات این مرکز درآمد. مدتی هم مدیر بخش آموزش این مرکز بود. او تاکنون برای این مرکز ۱۳۵ مقاله تألیف و ۱۱۶۷ مقاله ویرایش کرده است.

از آذرنگ بیش از ۷۰ کتاب تألیفی و ترجمه‌‏ای و صدها مقاله منتشر شده است. از جملۀ کتابهای تألیفی او: فرهنگ اصطلاحات دکومانتاسیون؛ شبکه برای انتقال دانش فنی و حرفه‏ای؛ شمه‎‌ای از انتشار کتاب در ایران؛ شمه‌ای از کتاب، کتابخانه و نشر کتاب؛ شمه‎‌ای از اطلاعات و ارتباطات؛ مبانی نشر کتاب؛ گام‌های اصلی در نشر کتاب؛ آشنایی با ویراستاری و نشر؛ بازاندیشی در مباحثی از نشر و ویرایش؛ در قلمرو نشر، ویرایش و دانشنامه‌‎نگاری؛ نشر و انقلابی در راه؛ تاریخ و تحول نشر: درآمدی به بررسی نشر کتاب در ایران از آغاز تا آستانه انقلاب (برندۀ‌ جایزۀ ‌سی و پنجمین دورۀ کتاب سال)؛ نشر مطلوب؛ نشر کتاب و تمدن؛ نشر کتاب در کشاکش با مسائل و چالش‎ها؛ تاریخ ترجمه در ایران؛ تاریخ تمدن؛ شصت چهره از میان قاجاریان و معاصران و استادان و نااستادانم. از جملۀ ترجمه‎‌های او: تاریخ و فلسفۀ علم؛ مبانی و تاریخ فلسفه غرب؛ تاریخ علم؛ تاریخ پیدایش علم جدید؛ تاریخ تمدن؛ تاریخ تمدن و فرهنگ جهان؛ فلسفه و امید اجتماعی؛ کشور شدن کشور؛ زندگی و زمانۀ محمد علی فروغی؛ و چند ترجمۀ دیگر.

همکاری آذرنگ با نشریات مختلف از ۱۳۵۳ش از مجلۀ‌ کتاب امروز آغاز شد، و از آن زمان تاکنون نوشته‏‌هایش در نشریات بسیاری چاپ شده است، از جمله در: دانشمند، ‌سروش، فصلنامۀ کتاب، کلک، کیهان فرهنگی، کتاب هفته، نگاه نو، جهان کتاب، بخارا، اندیشۀ پویا، آزما، ایرانشهر امروز.

او بارها به دریافت جوایز و تقدیرنامه‌هایی از جمله: به عنوان «منتقد، مترجم و کتابشناس»،‌ جایزۀ خادمان نشر، جایزۀ ‌ترویج علم ایران، جایزۀ‌ بهترین کتاب سال (۱۳۹۶)،‌ جایزۀ فستیوال گلاویژ و جایزۀ پژوهش فرهنگی سال (۱۳۹۷) نائل آمده است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

استاد عبدالحسین آذرنگ در ۱۴۰۰ش تعداد ۲۰۰۶ جلد کتاب و ۱۱۴ عنوان مجله را از میان مجموعۀ کتابخانۀ‌ شخصی خود به مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی اهدا کرد. این کتابها در محلی جداگانه و به نام ایشان نگهداری می‌شود. سایر کتابهای او، حدود ۴۰۰۰ جلد، به چند کتابخانۀ دیگر اهدا شده است.

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: