اعطای جوایز پنجمین جشنواره پژوهشی تهران

1397/10/4 ۰۸:۵۷

اعطای جوایز پنجمین جشنواره پژوهشی تهران

اختتامیه پنجمین جشنواره پژوهشی جایزه تهران دوشنبه سوم‌دی‌ماه با حضور تهران‌پژوهان و علاقه مندان این حوزه فرهنگی در کاخ گلستان برگزار شد. احمد مسجد جامعی در این مراسم اظهار داشت: هرجای عالم که میراث تاریخی ما را داشت از این میراث به‌عنوان زمینه‌ساز توسعه و رشدش در تمام زمینه‌ها استفاده می‌کرد و می‌توانست مبنا و محرک توسعه باشد. اما ما به چنین ظرفیتی کمتر توجه می‌کنیم.

 

 

مسجد جامعی :ذخائری نظیر میراث تاریخی ما در هر جای عالم می تواند محرک توسعه باشد

اختتامیه پنجمین جشنواره پژوهشی جایزه تهران دوشنبه سوم‌دی‌ماه با حضور تهران‌پژوهان و علاقه مندان این حوزه فرهنگی در کاخ گلستان برگزار شد. احمد مسجد جامعی در این مراسم اظهار داشت: هرجای عالم که میراث تاریخی ما را داشت از این میراث به‌عنوان زمینه‌ساز توسعه و رشدش در تمام زمینه‌ها استفاده می‌کرد و می‌توانست مبنا و محرک توسعه باشد. اما ما به چنین ظرفیتی کمتر توجه می‌کنیم.

 

پیش از آغاز مراسم اختتامیه پنجمین جشنواره پژوهشی جایزه تهران احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران از قرآن چاپ سنگی دوره قاجار رونمایی کرد.

 

این قرآن که به دلیل قسم‌نامه و مهر ۶۶ نماینده مجلس دوران مشروطیت یک سند تاریخی با ارزش محسوب می‌شود، در مخزن کاخ گلستان نگهداری می‌شود که امروز با حضور جمعی از هنرمندان شرکت‌کننده در جشنواره جایزه تهران و عضو شورای شهر تهران رونمایی شد. این قرآن قرار است در نمایشگاه‌‌هایی که در کاخ گلستان برپا می‌شود در معرض دید عموم قرار گیرد.

 

در خصوص این قرآن باید گفت؛ در انتهای این قرآن چاپ سنگی دوران قاجار که سال چاپ آن ۱۳۱۳ درج شده، وکلای مجلس در سال ۱۳۲۵ قسم یاد کرده‌اند مادامی که محمدعلی شاه قاجار حافظ قوانین اساسی و حدود مشروطیت باشد، آنها هم حقوق پادشاه را موافق قانون اساسی محفوظ خواهند داشت. محمدعلی شاه و ۶۶ نماینده مجلس نیز آن را مهر کرده‌اند.

 

پس از رونمایی از قرآن چاپ سنگی دوره قاجارمراسم اختتامیه پنجمین جشنواره پژوهشی جایزه تهران برگزار شد. مهرشاد کاظمی، دبیر جشنواره به احمد مسجد جامعی به عنوان بنیانگذار جایزه تهران اشاره کرد و اظهار داشت: در سال ۱۳۹۲ با بررسی‌های فراوان و مشورت صاحبنظران و پژوهشگران اقدام به برگزاری این جایزه کردیم. امروز پنجمین سال شکوفایی این رویداد فرهنگی است . این جشنواره با استمرار خود توانست به جلب حداکثری مشارکت سازمان‌ها و مراکز علمی و پژوهشی در حوزه تهران دست یابد.

 

وی ادامه داد: دلیل اصلی شکل‌گیری این جشنواره نگاهی دوباره به تهران و ارزش‌هایش است و گام نهادن در پیشرفت و توسعه تهران که هم‌افزایی سازمان‌ها را براساس امر پژوهش می‌طلبد. هدف جشنواره پاسداشت مفاخر فرهنگی و هنری و تجلیل و بزرگداشت پژوهشگران تهران است.امسال بنا داریم از ۱۷ نفر در بخش‌های مختلف جشنواره تقدیر کنیم .

 

در ادامه این مراسم احمد مسجد جامعی با اشاره به کشف استخوان های هفت هزار ساله در خیابان مولوی و تاکید بر آثار این کشف در توسعه علمی،اقتصادی و گردشگری بیان داشت :ما در خیابان مولوی استخوان‌های یک بانوی ۳۰، ۴۰ ساله را پیدا کردیم و علوم مختلف دست به دست هم دادند تا ما توانستیم سن، جنسیت، فیزیک و حتی صورت او را شناسایی کنیم. این کشف بسیار مهمی بود و ما یکباره با مسأله‌ای روبه‌رو شدیم که انگار باری بر دوش ما افزود. ماندیم که با این بانو چه کنیم او را از گورستان به موزه ببریم این کاوش را ادامه دهیم و… این نکته‌ای بود که می‌توانست محرک توسعه در این منطقه از تهران شود.

 

اما اولین مساله ما این بود که چگونه صورت‌ مسأله را پاک کنیم. هرجای عالم که این میراث را داشت از این میراث به‌عنوان زمینه‌ساز توسعه و رشدش در تمام زمینه‌ها استفاده می‌کرد و می‌توانست مبنا و محرک توسعه باشد. اما ما به چنین ظرفیتی کمتر توجه می‌کنیم.

 

وی در ادامه سخنانش گفت: در کاخ گلستان با مجموعه هنرهای ایران در رشته‌های مختلف تا قرن سیزدهم مواجه هستیم تمام هنرهایی که در کاخ گلستان حس شده‌اند به مدد پول و ثروت شاهان در اینجا جمع و حفظ و نگهداری شده‌اند که شما می‌توانید امروز شاهد آن باشید و این مجموعه تنها بنای ثبت شده جهانی تهران است. اما در همین تهران ما با منطقه‌ای مواجه هستیم باعنوان سرقبرآقا که همه این تجربه، دانش، فن و مهندسی را دارد ولی با پول مردم عادی تامین شده است.

 

ما از این میراث چه استفاده‌ای کرده‌ایم. از دیگر بناهایی که می‌توان به آن اشاره کرد و تنها بنایی است که از دوره صفویه و کاروانسراهای آن دوره به جای مانده کاروانسرای خانات است اگر این‌ها به‌عنوان بناهای مجزا مورد توجه قرار بگیرند می‌توانند یکی از جذاب‌ترین مکان‌های گردشگری در تهران باشند.

 

وی ادامه داد: جایزه تهران محصول دوره‌ای بود که نگرش سخت‌افزاری به شهر بر نگرش نرم‌افزاری ارجحیت داشت و شهر جان و روحی نداشت. این جایزه می‌کوشید تا به شناخت روح شهر توجه کند به همین خاطر هم ما از تمام زمینه‌ها مثل عکاسی، فیلم، پژوهش، رسانه و… در این جشنواره استفاده کردیم. چون معتقدیم همه مردم هستند که شهر را به وجود می‌آورند و مشکلات شهر به اتفاق و با تعلق خاطر مردم حل می‌شود و نه تنها حوزه فرهنگ مانع توسعه اقتصادی نیست بلکه شرایط این توسعه را فراهم می‌کند.

 

در ادامه با گرامیداشت یاد و خاطره تمامی تهران‌پژوهان درگذشته فیلم کوتاهی درباره زنده‌یاد مرحوم عباس منظرپور پخش شد. در این مراسم از دو سند تاریخی تهران رونمایی شد. مسجدجامعی در توضیح این اسناد گفت:‌ این اسناد نشان می‌دهند که جمعیت تهران از اقوام مختلف ایران شکل گرفته است.

 

معرفی برگزیدگان پنجمین جشنواره جایزه تهران

ابتدا ابراهیم مختاری، مستندساز نخستین برگزیده جایزه تهران را اعلام کرد و گفت:‌ من بی‌هیچ حاشیه‌ای نام خانم رخشان بنی‌اعتماد را اعلام می‌کنم. آشنایی من با او به اوایل انقلاب برمی‌گردد و البته او با تعداد فیلم‌های بسیاری که ساخته است تقاصش را از گذر زمان گرفت. در اوایل انقلاب ما هر دو برای تلویزیون فیلم مستند می‌ساختیم اما بعد از مدتی رخشان از تلویزیون رفت و شروع به ساخت فیلم داستانی کرد. اما نکته مهم این است که او در سینمای داستانی هم به مستند بازگشت.

 

در ادامه رخشان بنی‌اعتماد گفت:‌ نمی‌دانم چقدر شایستگی این را دارم که روی این صحنه باشم خودم را مستندسازی می‌شناسم که گاهی فیلم‌های سینمایی هم می‌سازد. هرچند که فیلم‌های سینمایی‌ام موفق‌تر از فیلم‌های مستند بوده است. این فیلم‌ساز گفت: افتخار حضور در این صحنه را به کسانی می‌دهم که کارهای بزرگی انجام دادند اما صحنه‌ای برای حضور آنها وجود ندارد. در ادامه مراسم جبرئیل نوکنده، بنیانگذار موزه تهران ضمن دریافت لوح تقدیر و جایزه تهران گفت: در موزه ملی ایران براساس شواهدی که در مخزن این موزه وجود دارد تلاش کردیم آثاری را از مخازن به موزه ملی بیاوریم ما از ۶ هزار سال پیش از میلاد شواهدی از تهران داریم و امیدواریم همه تهران‌پژوهان تلاش کنند که موزه باستان‌شناسی تهران شکل بگیرد.

 

در بخش پیشکسوتان لوح تقدیر و جایزه تهران به کامران صفامنش در حوزه شهر و شهرسازی اهدا شد. همچنین لوح تقدیر و جایزه تهران به اسکندر مختاری، پیشکسوت معماری و مرمت منطقه تاریخی تهران رسید.

 

در ادامه مراسم در بخش جوایز فرهنگی از سید محمود دعایی خواسته شد به روی سن بیاید. این بخش به کتاب و پایان‌نامه‌های برتر اختصاص داشت. لوح تقدیر و جایزه تهران به مولف کتاب تهران‌نگاری؛ تهران در مطبوعات دوره قاجار، رضا شیرازیان اهدا شد.

 

همچنین لوح تقدیر و جایزه تهران به مولف کتاب «از تهران تا شمیران» نوشته حمیدرضا نوروزی طلب، لوح تقدیر و جایزه تهران به مولف کتاب «تکیه دولت» نوشته علیرضا قاسم‌خان و همین‌طور لوح تقدیر و جایزه تهران به دلیل تالیف چندین عنوان کتاب در حوزه تهران (برگ‌هایی از تاریخ تهران- پرسه در دارالخلافه (چهار جلد)- روایاتی از تهران قدیم (دو جلد) به داریوش شهبازی اهدا شد. در بخش پایان‌نامه ضمن تقدیر از بهارک محمودی و محمد تقی‌زاده جایزه به جواد دعایی شادلو اهدا شد.

 

​در بخش ناشر فعال لوح تقدیر و جایزه تهران به ناصر میرباقری، مدیرمسئول انتشارات گویا اهدا شد. در بخش فیلم و عکس از سیف‌الله صمدیان خواسته شد که برای اهدای جایزه به روی سن بیاید لوح تقدیر و جایزه تهران در این بخش به شهرام میراب اقدم اهدا شد. همچنین به پاس سال‌ها فعالیت در عرصه عکاسی با محوریت تهران لوح و جایزه تهران به ناصر قاسمی و همین‌طور در همین قسمت لوح تقدیر و جایزه تهران به فرخ فخرالدینی اهدا شد.

 

در حوزه میراث و گردشگری لوح تقدیر و جایزه به جبرئیل نوکنده اهدا شد.

در حوزه فعال محیط زیست استاد سمیع‌نژاد برای اهدای جایزه به روی سن آمد و لوح تقدیر و جایزه تهران اهدا شد به پیشکسوت و فعال محیط زیست غلامرضا منوچهری .

 

 

در بخش مرکز مطالعات و پژوهش‌های شهری دکتر واعظ مهدوی برای اهدای جایزه به روی سن آمد و لوح تقدیر و جایزه تهران به پاس فعالیت در امر پژوهش آمار و تحلیل داده‌های شهری به زهرا بهروز، مدیر مرکز رصدخانه شهری تهران اهدا شد.

 

در حوزه خبرنگار و عکاس هنری احمد محیط‌ طباطبایی برای اهدای جایزه به روی سن آمد و لوح تقدیر و جایزه تهران در حوزه خبرنگاری به افشین امیرشاهی و در حوزه عکاس خبری تهران حمید فروتن لوح تقدیر و جایزه تهران را از آن خود کردند.

منبع: روزنامه اطلاعات

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: