اسماعیلی: حکیم نظامی مایه وحدت ایران با دیگر کشورهاست

1401/12/22 ۱۲:۳۳

اسماعیلی: حکیم نظامی مایه وحدت ایران با دیگر کشورهاست

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم بزرگداشت حکیم نظامی گفت: این شاعر بلندپایه پارسی متعلق به ایران با تمدن چند هزار ساله است که مایه وحدت و احترام ایران با دیگر کشورهاست.

هفته بزرگداشت مقام حکیم نظامی همزمان با روز بزرگداشت این شاعر بلندپایه پارسی، ۲۱ اسفند در تالار وحدت برگزار شد.

در این نشست محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، غلامعلی حداد عادل رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و جمعی از مفاخر فرهنگ و ادب فارسی حضور داشتند.

محمد مهدی اسماعیلی با بیان اینکه وجود حکیم نظامی برای جامعی فرهنگی ادبی و هنری ایران، مانند گهر تابناکی در پیشانی تاریخ است، در ابتدای سخنانش پیام ریاست جمهوری را خواند که در ادامه بخشی از آن نوشته شده است.

نامگذاری اسفند به نام حکیم نظامی موجب ادای احترام به نام‌آوری بزرگ در ادب فارسی است. در زمانه‌ای که دچار چرخه‌های افراط‌گرایی نیرنگ وخشونت هستیم، به معرفی شخصیت‌های بصیرت افزایی مانند حکیم نظامی در سطح جهان نیاز بیشتری داریم، شخصیت‌هایی که به ایران اتحاد می‌بخشند.

حکیم نظامی از جمله چشمه‌های زاینده ادبی و حکمت اسلامی است که شعرش دارای احکام اخلاقی است. از طرفی منش ایرانی و اسلامی را زنده می‌کند و از سویی به زبان فارسی، مانایی می‌بخشد. تحکیم ابعاد شخصیت حکیم نظامی و باتاب شخصیت‌های ایرانی و اسلامی نخستین گام برای ادای دین به این شاعر بزرگ است.

امروز وظایف یکایک ما این است که یکی از مهم‌ترین عوامل هویت بخشی ایران پاسداری کرده و هریک ظرفیت‌های ذاتی این زبان را شناسایی کنیم. شایسته است کشوری که چنین پیشینه غنی دارد، هویت غنی خود را از گزند دیگران حفظ کند.

وظیفه مجامع دانشگاهی در تبادل نیازها و شرایط و ارتباطی جامعه جهانی سنگین‌تر است و امید است که موجب دگرگونی‌های بیشتر در جامعه شود.

مسایل فرهنگی اولویت رییس‌جمهوری است

اسماعیلی با بیان اینکه اولویت رییس‌جمهوری توجه به مسایل فرهنگی است، گفت: در آستانه بهار طبیعت هم زمانی بزرگداشت نیمه شعبان را با بزرگداشت حکیم نظامی به فال نیک می‌گیرم. انجمن مفاخر فرهنگی کار بزرگی انجام داد و از محمود شالویی تشکر می‌کنم. او بود که بزرگداشت این روز را پیشنهاد داد تا ستادی را برای حکیم نظامی فعال کنیم. وظیفه ما بود تا در داخل و خارج از وزارتخانه دست به دست هم دهیم تا این موضوع را به عنوان برنامه هفتگی اجرا کنیم.

به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درانجمن آثار و مفاخر فرهنگی و دوره جدید مسئولیت ریاست این انجمن بنا بر این است که به این مساله به صورت ویژه توجه شود. این مساله موجب بازگشت انجمن آثار و مفاخر به جایگاه اصلی خود شد. در دوره جدید بنا است این موضوع را مجددا در ماموریت‌های انجمن تعریف شود.

نگاه جمهوری اسلامی، نگاه تمدنی است

اسماعیلی با تاکید بر اینکه نگاه جمهوری اسلامی، نگاه تمدنی است، افزود: در حوزه تمدنی بزرگی به نام ایران فرهنگی بزرگ داریم که مرزهای گسترده‌ای دارد و پر از شخصیت‌های تاثیرگذار است. با اینکه مولوی در بلخ به دنیا آمد، در قونیه رشد کرده و همانجا فوت کرد؛ همه اشعارش را به فارسی گفته است. حکیم نظامی برای مردم آذربایجان، افغانستان از مفاخر فرهنگی است و این بزرگی و عظمت فرهنگی وتاریخی ایران است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه این وزارتخانه تلاش دارد تا شخصیت‌های فرهنگی را به نسل جدید معرفی کند، ادامه داد: دوستان من در وزارت آموزش و پرورش کار بزرگی انجام دادند. انجمن آثار و مفاخر فرهنگی اساسا زیر نظر رئیس جمهور است و شخصیت‌های بزرگی در هیات امنای آن هستند.

او ادامه داد: حکیم نظامی مایه وحدت و احترام ایران با دیگر کشورها است. حکیم نظامی متعلق به ایران فرهنگی بزرگ با تمدن چند هزار ساله است که وقتی با اسلام پیوند خورد چنین بزرگانی را پرورش داد.

شالویی: اکنون معرفی حکیم نظامی از هر زمان دیگری مهم‌تر است

شالویی با تاکید بر نقش وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در توجه به حکیم نظامی گفت: از زمانی که محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد شد، به حکیم نظامی توجه ویژه شد. سال گذشته در سراسر استان‌ها و شهرستان‌ها و کشورهای خارجی میزبان برنامه‌هایی برای حکیم نظامی بودیم و باید به اطلاع شما برسانم هیچ شهرستانی در کشور ما نیست مگر اینکه برنامه‌ای را برای حکیم نظامی انجام داده باشد.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ادامه داد: امسال بزرگداشت حکیم نظامی را از اول اسفند ماه آغاز کردیم. دستگاه‌های مختلف با ما هماهنگی کردند. همه دانشگاه‌ها از جمله دانشگاه الزهرا، دانشگاه علامه طباطبایی دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه هنر، دانشگاه تربیت مدرس و ... در این بزرگداشت همکاری داشتند.

او با اشاره به همکاری وزارت آموزش و پرورش، مدیران مدارس شبانه‌روزی، ملی و دولتی در بزرگداشت حکیم نظامی، ادامه داد: انتظار می‌رود تا سال آینده همه دانش‌آموزان با این حکیم فرزانه آشنا شده باشند.

شالویی با بیان اینکه شهرداری تهران، سازمان زیباسازی و مترو هم در ترویج فرهنگی مرتبط با حکیم نظامی نقش داشتند، توضیح داد: اکثر سازه‌های مترو به حکیم نظامی اختصاص داده شده است و سازمان زیباسازی شهر هم اقدامات مهمی در این حوزه انجام داد. همه بخش‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همه کتابخانه‌های عمومی، معاونت مطبوعاتی و سازمان‌های دیگر تلاش بسیار کردند. تا این برنامه با این گستردگی خود را نشان دهد.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با بیان اینکه در این روزها معرفی حکیم نظامی از هر زمان دیگری مهم‌تر است ادامه داد: در سال آینده بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی را خواهیم داشت و انجام آن، نیازمند این است که از الان برایش برنامه‌ریزی کنیم.

او افزود: انتظار داریم که مانند سال گذشته امسال هم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همکاری لازم را انجام دهد.

در این نشست از تمبر این رویداد فرهنگی و کتاب نظام سخن رونمایی شد.

حدادعادل: شعر حکیم نظامی مانند خورشید می‌درخشد

غلامعلی حدادعادل حکیم نظامی را یکی از پنج ستاره آسمان پر ستاره زبان و ادب فارسی اعلام کرد و ادامه داد: نظامی را باید مایه افتخار فارسی زبانان دانست آنچنان که خود او به ایرانی بودنش افتخار می‌کند و می‌گوید همه عالم تن است و ایران دل.

رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به اینکه نظامی شاعر برتر قرن ششم است، ادامه داد: سال‌ها است که شعر او مانند خورشید می‌درخشد. در عالم شعر فارسی سه شاعر حکیم فردوسی، نظامی و سنایی بیشتر نیستند که ایرانیان آنها را حکیم می‌نامند، زیرا آن‌ها در چندین حوزه علم و آگاهی داشتند.

هنرنمایی نظامی در بیان عقاید انسانی است

حدادعادل با طرح این سوال که در فردوسی، سنایی و نظامی چه خصوصیتی وجود دارد که از آن‌ها با عنوان حکیم یاد می‌شود؟ توضیح داد: مهم‌ترین خصوصیت نظامی زبان، شعر و شاعری او است؛ هنرنمایی و هنرمندی او در بیان عقاید انسانی است. شاعرانی هستند که تا زمانی که نامشان را پای شعرشان نباشد کسی متوجه نمی‌شود چه کسی شعر را سروده است؛ اما برخی از شاعران هستند که اگر یک مصرع از شعر آن‌ها در میان شعرهای دیگر نوشته شود، همه شعر او را تشخیص می‌دهند نظامی یکی از آن‌ها است.

به گفته رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، هنر نظامی در ترکیب‌سازی در سراسر زبان فارسی است. او در ادامه کتابی از فرهنگستان زبان و ادب فارسی از جلال خالقی مطلق ادب شناس، پژوهشگر و شاهنامه شناس ایرانی معرفی کرد و بخشی از آن را خواند.

در این نشست از تمبر این رویداد فرهنگی و کتاب نظام سخن و همچنین تندیس حکیم نظامی که توسط هنرمند نادر قشقایی ساخته شده است، رونمایی شد. این تندیس در میدان ونک تهران نصب خواهد شد.

منبع: ایرنا

 

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: